Ogas ar pienu

Tiramisu

“Tira mi su” itāļu valodā nozīmē “cel mani augšup”. Par deserta izcelsmi var atrast dažādas leģendas.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Ja esi vasarā dzīvojis laukos pie vecmāmiņas, kuras kūtī bija govs, tad zināsi, kā smaržo bļodiņa, kurā ieliets silts, tikko slaukts piens un iebērtas vasaras ogas. Vislabāk, ja salasījām meža zemenes. Pašas pirmās, kad to vēl nebija daudz, uzmanīgi uzvērām uz smilgām. Pirmās zemenītes ienācās mežmalā, tās bija sīkas, bet piesaulītē smaržoja vareni. Vēlāk nogatavojās lielākas ogas, kas auga mežā, ēnā, garā zālē, tad to jau bija vairāk. Tad salasījām tās traukā un varējām pagatavot šo lielisko saldēdienu ar pienu. Vēl vajadzēja kādu cukura karotīti. Laime pilnībā.

Vēlāk jau nāca dārza zemenes, mellenes un avenes. Katra ar savu garšu un smaržu. No mellenēm varēja dabūt melnu mēli, tās ar radu bērniem vajadzēja salīdzināt. Tā pagāja bērnības vasaras. Ar siltu sauli un vienkāršiem priekiem. Paldies maniem lauku radiem par to.

Sastāvdaļas

  • Ogas – meža vai dārza zemenes, avenes vai mellenes
  • Piens (vislabāk lauku govs piens)
  • Cukurs

Soļi

Solis 1

Ogas ber bļodā. Var kombinēt vairākus veidus kopā. Vispirms ogu smaržu ievelk nāsīs dziļi jo dziļi.

Solis 2

Pārlej ogām pienu.

Solis 3

Pieber nedaudz cukura, izmaisa un ēd saldēdienu no bļodas ar karoti. Pēdējo izdzer tā, lai dabūtu balta ūsas. Aizver acis un domā par bērnību.

Mūsu grāmata

Saistītās receptes

Tiramisu

Tiramisu

“Tira mi su” itāļu valodā nozīmē “cel mani augšup”. Par deserta izcelsmi var atrast dažādas leģendas.

Biezpiena sacepums

Biezpiena sacepums

Biezpiena sacepums ir ļoti latvisks saldais ēdiens. Lai tas izdotos īsteni labs, biezpienam jābūt svaigam un mīkstam, tam nevajadzētu būt graudainam, skābam vai pārāk sūkalainam.

Cepti āboli

Cepti āboli

Cepti āboli var būt pavisam parasts darbdienas kārums…

Mūsu sadarbības partneri