Ogas ar pienu
Šokolādes krēms
Šokolādes krēms ar dzērveņu ķīseli ir īstena latviešu saldo ēdienu klasika. Tam ir kāda līdzība ar kriminālromāniem – garšo daudziem, bet ir cilvēki, kuri kautrējas to atzīt. Daudziem šis ēdiens saistās ar bērnības garšu, ar to ir uzaugušas paaudzes, tas pasniegts kāzās, bērēs un kristībās. Mūsu dienās šo desertu atradīsi ikviena Latvijas lauku krodziņa piedāvājumā. Tas nozīmē, ka to labprāt ēd vēl arvien, bet ne jau smalkos restorānos! Jo tas ir mīļš un gards komforta ēdiens, liekams vienā plauktiņā ar bubertu un debesmannā.
Ievads
Teksts: Sandra Ošiņa
Foto: Valdis Ošiņš
07/04/2010
Ja esi vasarā dzīvojis laukos pie vecmāmiņas, kuras kūtī bija govs, tad zināsi, kā smaržo bļodiņa, kurā ieliets silts, tikko slaukts piens un iebērtas vasaras ogas. Mana bērnības laimes zeme bija Latgale. Vislabāk, ja salasījām meža zemenes. Pašas pirmās, kad to vēl nebija daudz, uzmanīgi uzvērām uz smilgām. Pirmās zemenītes ienācās mežmalā, tās bija sīkas, bet piesaulītē smaržoja vareni. Vēlāk nogatavojās lielākas ogas, kas auga mežā, ēnā, garā zālē, tad to jau bija vairāk. Tad salasījām tās traukā un varējām pagatavot šo lielisko saldēdienu ar pienu. Vēl vajadzēja kādu cukura karotīti. Laime pilnībā.
Vēlāk jau nāca dārza zemenes, mellenes un avenes. Katra ar savu garšu un smaržu. No mellenēm varēja dabūt melnu mēli, tās ar radu bērniem vajadzēja salīdzināt. Tā pagāja bērnības vasaras. Ar siltu sauli un vienkāršiem priekiem. Paldies maniem lauku radiem par to.

Sastāvdaļas
- Ogas – meža vai dārza zemenes, avenes vai mellenes
- Piens (vislabāk lauku govs piens)
- Cukurs
Soļi
Solis 1
Ogas ber bļodā. Var kombinēt vairākus veidus kopā. Vispirms ogu smaržu ievelk nāsīs dziļi jo dziļi.
Solis 2
Pārlej ogām pienu.
Solis 3
Pieber nedaudz cukura, izmaisa un ēd saldēdienu no bļodas ar karoti. Pēdējo izdzer tā, lai dabūtu balta ūsas. Aizver acis un domā par bērnību.

Saistītās receptes

Šokolādes krēms
Šokolādes krēms ar dzērveņu ķīseli ir īstena latviešu saldo ēdienu klasika. Tam ir kāda līdzība ar kriminālromāniem – garšo daudziem, bet ir cilvēki, kuri kautrējas to atzīt. Daudziem šis ēdiens saistās ar bērnības garšu, ar to ir uzaugušas paaudzes, tas pasniegts kāzās, bērēs un kristībās. Mūsu dienās šo desertu atradīsi ikviena Latvijas lauku krodziņa piedāvājumā. Tas nozīmē, ka to labprāt ēd vēl arvien, bet ne jau smalkos restorānos! Jo tas ir mīļš un gards komforta ēdiens, liekams vienā plauktiņā ar bubertu un debesmannā.

Rabarberu un meža zemeņu ievārījums
Labā ziņa – meža zemenes ievārījuma rabarberiem var pievienot pavisam nedaudz, un garša kļūst ļoti patīkama. Iespējams, labi būtu arī kombinēt kopā rabarberus, meža zemenes un dārza zemenes. Kaut kad izmēģināšu arī tādu kombināciju. Un vēl es visiem ievārījumiem pievienoju nedaudz citronu sulas.

Gaiļbiksīšu saldējums
Gaiļbiksīšu saldējums ir sezonāls kārums. Kad Latvijas pļavas pavasarī nokrāsojas zaļas, plaukst ievas, bet vēl nav pieneņu, ir īstais laiks pļavās meklēt gaiļbiksītes. Tas darāms tālāk no šosejām un citiem piesārņojuma avotiem, lai augus droši var lietot pārtikā, un jāpielūko, vai nenolasi kādam piederošus ziedus.