Nevārītā pasha

Tiramisu

“Tira mi su” itāļu valodā nozīmē “cel mani augšup”. Par deserta izcelsmi var atrast dažādas leģendas.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Šo brīnišķīgo recepti mums iedeva Hēlija Staņislavska. Tā ir mantota ģimenes recepte, Hēlijas mammas Kētes skaistā rokrakstā pierakstīta. Savulaik mamma recepti dabūjusi no kādas pareizticīgo sievietes Marijas, kas bijusi spiesta bēgt no Krievijas un nonākusi Latvijā. Tā tiešām ir labākā pasha, kādu nācies baudīt. Katram pašam jāatrod sava ideālā piedevu kombinācija, lai tā nenomāktu svaigo un krēmīgo biezpiena masas garšu. Ja kādam ir vēlme pievienot svaigas un aromātiskas apelsīnu miziņu sukādes, tās var pagatavot pēc Kārinas Pētersones dotās receptes.

Paldies Hēlijai par skaisto pashas formu, kuru aizņēmāmies fotografēšanai – mūsu dienās pie tādas tikt ir neiespējami!

Pat ja var atrast un iegādāties mūsdienu darinājumus, vecie koka dēlīši ir pievilkušies ar kādu netveramu maģiju, ko nekad nevarēs sajust no jaunām lietām. Pashas nošķeltā piramīdas forma līdzinās Kristus zārka formai, uz tās katra sāna iegrebti simboli – krusts, kauss, mēdz būt arī ziedi, šķēpi, reizēm balodis, un noteikti burti XB, «Христос Воскресе!» (Kristus ir augšāmcēlies!). Tie visi ir Kristus ciešanu un augšāmcelšanās simboli. Divi dēlīši ir ar mazām austiņām, divi – ar caurumiņiem. Tos saliek kopā un sastiprina ar maziem koka ķīlīšiem.

Ja tavās mājas nav tādas formas, var izlīdzēties ar caurduri, kurā ieklāj marli, vai arī ar jaunu, tīru, nelietotu brūnā māla puķu podu – galvenais, lai būtu caurumiņš, pa kuru notecēt liekajam šķidrumam. Tad pashas rotājumus no marmelādes, miziņām un riekstiņiem var izveidot paši.

Sastāvdaļu daudzumus esmu ierakstījusi trīs variantos. Pirmais ir oriģinālais, bet jārēķinās, ka tur sanāk liels daudzums masas. Hēlija no tās gatavo divas pashas, un viņas lielā ģimene ar dēliem un mazbērniem saldo ēd visu Lieldienu garumā. Ja svētkos būsiet mazākā kompānijā, pietiks arī ar pusi vai pat trešo daļu masas. Pasha ir ļoti sātīga, to nevar apēst daudz.

Priecīgas Lieldienas!

Sastāvdaļas

  • 1200 g (600 vai 400 g) biezpiena
  • 300 g (150 vai 100 g) sviesta
  • 6 (3 vai 2) olu dzeltenumi
  • 1,5 (0,75 vai 0,5) tasīte saldā krējuma
  • 3 (1,5 vai 1) tējkarote vaniļas cukura
  • 2 (1 vai 0,75) tasītes pūdercukura
  • 1 (1/2 vai 1/3) tasītes cukura
  • 1 (1/2 vai 1/3) tasītes mandeļu
  • 1 (1/2 vai 1/3) tasītes sukāžu, citrusu miziņu, marmelādes gabaliņu pēc izvēles

 

  • Forma, jauns māla puķupods vai caurduris
  • Tik liels jaunas, tīras marles gabals, lai var ieklāt formā un pēc tam pārlocīt virsai.

Soļi

Solis 1

Biezpienu sablendē viendabīgā masā vai 2 reizes izmaļ caur gaļas maļamo mašīnu.

Solis 2

Sviestu ar daļu cukura un daļu pūdercukura sakuļ.

Solis 3

Olu dzeltenumus ar atlikušo daļu cukura sakuļ.

Solis 4

Biezpienam pievieno sakulto sviestu un labi samaisa.

Solis 5

Pēc tam pievieno sakultos olu dzeltenumus, atkal labi samaisa.

Solis 6

Iemaisa sasmalcinātas sukādes, miziņas, mandeles.

Solis 7

Uzputo un iejauc masā saldo krējumu.

Solis 8

Marli samitrina, nospiež, ieklāj formā. Ielej masu, uzliek slogu, liek ledusskapī uz līdz nākamajai dienai.

Solis 9

Pirms pasniegšanas uzmanīgi atver formu, noņem marli, pārliek uz cita šķīvja (uz tā šķīvja, kur pasha dzesējās ledusskapī, būs notecējis liekais šķidrums.)

Solis 10

Dala gabaliņos un pasniedz Lieldienu rītā pēc brokastu olu kaujām.

Solis 11

Atlikušo ledusskapī var uzglabāt un ēst visas Lieldienas.

Mūsu grāmata

Saistītās receptes

Tiramisu

Tiramisu

“Tira mi su” itāļu valodā nozīmē “cel mani augšup”. Par deserta izcelsmi var atrast dažādas leģendas.

Biezpiena sacepums

Biezpiena sacepums

Biezpiena sacepums ir ļoti latvisks saldais ēdiens. Lai tas izdotos īsteni labs, biezpienam jābūt svaigam un mīkstam, tam nevajadzētu būt graudainam, skābam vai pārāk sūkalainam.

Cepti āboli

Cepti āboli

Cepti āboli var būt pavisam parasts darbdienas kārums…

Mūsu sadarbības partneri