Lauku torte

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Nu jau vairāk nekā mēnesi kroņa vīrusa dēļ dzīvojam ārkārtas apstākļos, kas nozīmē, ka nedrīkstam iet viens pie otra ciemos. Pa šo laiku ārkārtīgi pieaugusi interese par maizes cepšanu mājās, tas varētu būt retais labums, kas mums tiks no šīs sērgas. Jo mājās cepta maize ir svētība jebkuros laikos.

Bet nevaram dzīvot no maizes vien. Par godu desmit pīļu olām, kuras nu jau pirms laba laika atveda mūsu draugi Sintija un Ingus Druvas, izcepām tortīti, pie viena patukšojot saldētavas ogu krājumus un brūkleņu ievārījumu no pērnās vasaras. Esam tik priecīgi, ka šādi krājumi mājās ir un šī brīža sociālās distancēšanās situācijā neesam atkarīgi tikai no veikalu piedāvājuma vien. Atliek vien izvēlēties, ko šodien gatavosim vai ēdīsim.

Pīļu olas līdz šim nebijām gatavojuši, un nolēmām, ka būtu pārāk necienīgi tās vienkārši izcept vai izvārīt, jo tās bija vienas no pirmajām Klanadruvu skrējējpīļu olām. Ja būtu vārdos jāapraksta atšķirība starp pīļu un vistu olu biskvītu un krēmu, to grūti izdarīt, kaut atšķirība ir, un ne tikai faktā, ka pīļu olās ir vairāk vērtīgo uzturvielu un vitamīnu vai to dzeltenumi ir lielāki. Varbūt pīļu olu biskvīts ir mazliet blīvāks un sulīgāks. Arī krēma struktūra bija nedaudz citāda un ļoti, ļoti laba. Lai nu kā, paldies Druvām, jo vienmēr interesanti izmēģināt ko jaunu. Mēs esam viņu putnu saimniecības lielākie fani, kas redzams bildēs, uzņemtās vēl pirms visiem aizliegumiem satikties klātienē.

Olas no Kalnadruvām iespējams pasūtīt ar piegādi uz mājām, tas gan ir iespējams Rīgā. Pieprasījums pēdējo nedēļu laikā ir tā audzis, ka jāpiesakās laikus. Vasaras sezonā nāks klāt vēl dārzeņi un saknes, sekojiet līdzi piedāvājumam. Šo torti var cept arī no vistu olām.

Sastāvdaļas

Biskvītam (apaļā forma 24 cm diametrā)

  • 6 pīļu olas (der arī vistu olas)

  • 6 ēdamkarotes cukura

  • 6 ēdamkarotes miltu + formas izkaisīšanai

  • 1 citrona miza (vēlams bioloģiski audzēts citrons)

  • Nedaudz sviesta formas ieziešanai

  • Cepamais papīrs pēc izvēles

  • Šķipsna sāls

    Krēmam (iespējams, krēma būs mazliet par daudz, pāri palikušo var apēst tāpat)

    • 4 pīļu olas (der arī vistu olas)

    • 4 ēdamkarotes un vēl nedaudz cukura

    • 4 ēdamkarotes miltu

    • 200 g sviesta

    • 250 ml piena

    • Šķipsna vaniļas cukura

    • 1 ēdamkarote stipra, aromātiska alkohola (ruma, brendija u. c.) vai daži pilieni ruma vai mandeļu esences pēc izvēles

    • 300 ml brūkleņu ievārījuma pildījumam

    • Svaigas vai saldētas ogas rotājumiem (mums šoreiz bija avenes, mellenes, meža zemenes un kazenes)

    Soļi

    Solis 1

    Ja lieto bioloģiski audzētu citronu, to nomazgā un norīvē miziņu. Ja citrons nav bioloģiski audzēts, to iemērc uz pusstundu siltā ūdenī ar dzeramās sodas piedevu, pēc tam rūpīgi nomazgā ar suku, norīvē miziņu.

    Solis 2

    Sagatavo formu. To var ieziest ar sviestu un izkaisīt ar miltiem, bet var apakšējo daļu pārklāt ar cepamo papīru, atlocīt malas uz leju, piestiprināt formas malu un tad rīkoties tāpat, kā aprakstīts iepriekš. Šādā veidā biskvītu var vieglāk noņemt un pārvietot, kad tas izcepts un atdzisis.

    Solis 3

    Ieslēdz karsēties cepeškrāsni uz 180 ºC.

    Solis 4

    6 olu dzeltenumus uzmanīgi atdala no baltumiem, tā, lai pie baltuma nebūtu ne kripatiņas no dzeltenuma. Es parasti to daru krūzītē, no tās baltumu pārleju lielākā tīrā stikla traukā, kurā to pēc tam putošu. Ja kāds olas dzeltenums neveiksmīgi saplīst un ieplūst baltumā, to olu atlieku krēma gatavošanai.

    Solis 5

    Olu baltumiem pievieno šķipsniņu sāls un sakuļ stingrās putās, putojot pakāpeniski pievieno pusi cukura.

    Solis 6

    Dzeltenumiem pievieno pusi cukura un norīvēto citrona miziņu.

    Solis 7

    Dzeltenumus kuļ, līdz izveidojas bieza, putaina masa.

    Solis 8

    Masai pievieno caur sietu izsijātus miltus un lēni iemaisa.

    Solis 9

    Olu baltumu masai pievieno olu dzeltenumu un miltu masu.

    Solis 10

    Visu lēnām sacilā viendabīgā masā.

    Solis 11

    Mīklu lej formā un vienmērīgi izlīdzina ar karoti vai lāpstiņu. Liek karstā cepeškrāsnī un cep ~40 minūtes.

    Solis 12

    Biskvīta gatavību pārbauda ar koka irbulīti. Ja mīkla nelīp pie kociņa, biskvīts ir izcepies. Ja vajag, pacep vēl nedaudz. Ja biskvīta virsa jau brūna, bet iekšpuse vēl nav gatava, formai var pārlikt foliju un pacept vēl nedaudz pārklātu.

    Solis 13

    Gatavam biskvītam ļauj lēni atdzist, izņem no formas, sagriež 3 slāņos. To var darīt ar garu, asu nazi vai tievu stieplīti, apņemot biskvītu un savelkot stiepli.

    Solis 14

    Krēms. 4 olas sakuļ ar 4 ēdamkarotēm cukura un 4 ēdamkarotēm miltu.

    Solis 15

    Uzvāra pienu un lēnā strūklā lej un ieputo olu masā.

    Solis 16

    Maisījumu pārlej katliņā.

    Solis 17

    Katliņu liek uz plīts un ļoti lēni karsē (drošāk otrā katlā, vāroša ūdens peldē), nepārtraukti maisot, līdz masa top bieza un spīdīga, tad atdzesē, pārsedzot ar plēvi vai vāciņu.

    Solis 18

    Saputo sviestu ar 2–3 ēdamkarotēm cukura.

    Solis 19

    Kad masa kļuvusi viendabīga un cukurs ir izkusis, tai pievieno atdzisušo piena–olu masu un pēc vēlēšanās var pievienot šķipsnu vaniļas cukura un karoti stipra aromātiska alkohola vai kādu esenci. Puto, līdz krēms ir gatavs – gaišs, viegls un labi ziežams. Krēmu sadala 3 daļās.

    Solis 20

    Uz atdzesētā biskvīta pamatnes kārtas liek un izlīdzina daļu krēmu, liek virsū otro biskvīta ripu. To pārklāj ar brūkleņu ievārījumu. Liek virsū trešo biskvītu, pārklāj ar krēmu. Arī malas noklāj ar krēmu. Vēlams torti atstāt savilkties vismaz dažas stundas.

    Solis 21

    Pirms pasniegšanas tortes virspusi rotā ar svaigām vai saldētām ogām.

    Mūsu grāmata

    Saistītās receptes

    Šokolādes kūka

    Šokolādes kūka

    Šī ir šokolādes kūka, kas ir ģeniāli vienkārši un ātri pagatavojama. Tā izdosies visiem, arī iesācējiem un nepacietīgajiem. Kūku var pagatavot nepilnā stundā, ieskaitot trauku mazgāšanu.

    LNB Zalcburgas pavārgrāmatas (1718) kūka

    LNB Zalcburgas pavārgrāmatas (1718) kūka

    Reizēm receptes tevi atrod pavisam negaidītos veidos. Pagājušajā nedēļā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā atklāja Jelgavas grāmatu iespiedējiem Stefenhāgeniem veltītu izstādi. Tur pavisam nejauši manās rokās nonāca kartīte ar kūkas recepti no 1718. gadā drukātas pavārgrāmatas Neues Salzburgliches Koch-Buch, autors Konrāds Hagers (Conrad Hagger).

    Mūsu sadarbības partneri