Kristīnes kārtainā ābolkūka smilšu mīklas groziņā

Ātrā ābolkūka franču gaumē

Rudens ir laiks, kad var svinēt ābolus. Vai var būt par daudz ābolkūku recepšu? Nekādā gadījumā. Šoruden mani iedvesmoja Dainas Alužānes Facebook profilā publicēta ābolkūkas recepte, kuru viņa raksturoja kā “ķepīgu, sviestīgu un francūzīgu bez sava gala”. Izlasot sastāvdaļu sarakstu, bija skaidrs, ka recepte ir vienkārša un ātra.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

31/08/2017

Recepti mums atsūtīja Kristīne Bleka, atsaucoties uz mūsu aicinājumu dalīties ar receptēm, iemainot tās pret rupjmaizes ieraugu. Kristīnes recepte pie mums atnāca jau pērn, bet glabājām to publicēšanai ābolu laikā. Kad sulīgi, kraukšķīgi, smaržīgi augļi dārzos paukšķ nakti un dienu, nu ir pienācis īstais brīdis kūkas iznācienam. Kristīne kūku cep gan savai ģimenei, gan cienā kolēģus darbā.

Arī mēs to izcepām. Galvenais īpašības vārds bez “garšīga” noteikti ir “sulīga”. Patiks visiem, kuriem kūkās vienmēr par daudz maizes un par maz pildījuma!

Kristīne raksta: “Ja izdevies ābolus sagriezt ļoti plānās šķēlītēs, tad kūka daudzo kārtu dēļ nedaudz atgādina Napoleonu. Mani bērni ir ļoti izvēlīgi uz saldumiem, bet šo ir gatavi ēst trīs reizes dienā”.

Publicējam recepti ar Kristīnes komentāriem, kā viņa recepti pielāgojusi savai garšai.

Paldies, Kristīne!

#Veģetārs ēdiens #Latviešu virtuves klasika #Ātri pagatavojams ēdiens #Vienkārši pagatavojams ēdiens

Sastāvdaļas

Mīklai

  • glāzes kviešu miltu
  • ½ glāzes skābā krējuma
  • 150 g sviesta (istabas temperatūrā)
  • ½ tējkarotes dzeramās sodas (nodzēstas ar etiķi) vai cepamā pulvera

    Pildījumam

    • ~1 kg cepamo (skābeno) ābolu (Kristīne: es lieku vairāk, lai ir pilna cepamā forma)
    • 1 glāze skābā krējuma
    • 1 ola
    • 2 ēdamkarotes kviešu miltu
    • 1–1½ glāzes cukura
    • Vaniļa, kanēlis pēc vēlēšanās un garšas. (Kristīne: Es parasti cepu lielākā formā un tādēļ krēmu taisu vairāk, proporcijas jaucot “uz aci”.)
    • Pūdercukurs pārkaisīšanai pēc vēlēšanās

    Soļi

    Solis 1

    Mīkla. Visas sastāvdaļas samaisa, iemīca mīklu un ieliek ledusskapī uz to laiku, kamēr tiek gatavots pildījums.

    Solis 2

    Pārlejamais krēms. Visas sastāvdaļas sajauc – kult nav obligāti.

    Solis 3

    Ābolus nomizo, iztīra serdes, ābolus sagriež pēc iespējas plānāk – vēlams ar kartupeļu nazi vai pavisam plānās rīves nazi – vēlams, lai ābolu šķēles ir teju caurspīdīgas. Jo plānāk būs sagriezti āboli, jo garšīgāka kūka.

    Solis 4

    Formā ar rokām ieklāj mīklu, izveidojot bortiņus. Mīklas groziņā izkārto plānās šķēlītēs sagrieztos ābolus un pa virsu pārlej krēmu. (Kristīne: Es tomēr leju ne tikai āboliem pa virsu, bet arī starp kārtām – tā mums garšo labāk – ābolus sadala, liek kārtu ābolu šķēlīšu, pārlej krēmu un tā turpina, līdz visi āboli sakārtoti formā).

    Solis 5

    Cep 180 °C temperatūrā uzkarsētā cepeškrāsnī apmēram 50 minūtes līdz 1 stundu 10 minūtes. Ābolkūku var ēst gan siltu, gan aukstu. (Kristīne: kad tā ir atdzesēta ledusskapī, tā ir īpaši garšīga, manuprāt, tas ir liels retums.)

    Mūsu grāmata

    Izpārdota!

    Saistītās receptes

    Ātrā ābolkūka franču gaumē

    Ātrā ābolkūka franču gaumē

    Rudens ir laiks, kad var svinēt ābolus. Vai var būt par daudz ābolkūku recepšu? Nekādā gadījumā. Šoruden mani iedvesmoja Dainas Alužānes Facebook profilā publicēta ābolkūkas recepte, kuru viņa raksturoja kā “ķepīgu, sviestīgu un francūzīgu bez sava gala”. Izlasot sastāvdaļu sarakstu, bija skaidrs, ka recepte ir vienkārša un ātra.

    Tartes ar vaniļas krēmu un avenēm

    Tartes ar vaniļas krēmu un avenēm

    Šīs kūkas tapa pēc maza izbrauciena uz Igauniju. Parasti pa ceļam uz Tallinu Pērnavā iegriežamies iedzert kafiju. Nu jau tradicionāli kafejnīcā Supelsaksad, kur ir gardas kūkas un maizītes, kā arī ļoti romantisks interjers.

    Rabarberu apelsīnu kūka

    Rabarberu apelsīnu kūka

    To, ka rabarbers draudzējas ar apelsīnu, zinu kopš bērnības. Toreiz apelsīnus nemaz tā nevarēja nopirkt. Kad tāda laime gadījās, mana vecāmāte, ko ģimenē sauca par Manīti, tos mizoja plāni jo plāni, pēc tam miziņas rūpīgi izkaltēja un glabāja cieši aizskrūvētā burciņā.

    Mūsu sadarbības partneri