Ceturtdiena, 31 augusts, 2017 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Kristīnes kārtainā ābolkūka smilšu mīklas groziņā

 

Abolkuka_VO_250315

Recepti mums atsūtīja Kristīne Bleka, atsaucoties uz mūsu aicinājumu dalīties ar receptēm, iemainot tās pret rupjmaizes ieraugu. Kristīnes recepte pie mums atnāca jau pērn, bet glabājām to publicēšanai ābolu laikā. Kad sulīgi, kraukšķīgi, smaržīgi augļi dārzos paukšķ nakti un dienu, nu ir pienācis īstais brīdis kūkas iznācienam. Kristīne kūku cep gan savai ģimenei, gan cienā kolēģus darbā.

Arī mēs paši izcepām. Galvenais īpašība vārds vēl bez “garšīga”, noteikti ir “sulīga”. Patiks visiem, kuriem kūkās vienmēr par daudz maizes un par maz pildījuma!

Kristīne raksta: “Ja izdevies ābolus sagriezt ļoti plānās šķēlītēs, tad kūka daudzo kārtu dēļ nedaudz atgādina Napoleonu. Mani bērni ir ļoti izvēlīgi uz saldumiem, bet šo ir gatavi ēst trīs reizes dienāJ”.

Publicējam recepti ar Kristīnes komentāriem, kā viņa recepti pielāgojusi savai garšai.

Paldies, Kristīne!

Sastāvdaļas

Mīklai:

1½ glāzes kviešu miltu

½ glāzes skābā krējuma

150 g sviesta (istabas temperatūrā)

½ tējkarotes dzeramās sodas (nodzēstas ar etiķi) vai cepamā pulvera

Pildījumam:

~1kg cepamo (skābeno) ābolu (Kristīne: es lieku vairāk, lai ir pilna cepamā forma)

1 glāze skābā krējuma

1 ola

2 ēdamkarotes kviešu miltu

1–1½ glāzes cukura

Vaniļa, kanēlis pēc vēlēšanās un garšas. (Kristīne: Es parasti cepu lielākā formā un tādēļ krēmu taisu vairāk, proporcijas jaucot “uz aci”.)

Pūdercukurs pārkaisīšanai pēc vēlēšanās

Darba gaita

1. Mīkla. Visas sastāvdaļas samaisa, iemīca mīklu un ieliek ledusskapī uz to laiku, kamēr tiek gatavots pildījums.

2. Pārlejamais krēms. Visas sastāvdaļas sajauc – kult nav obligāti.

3. Ābolus nomizo, iztīra serdes, ābolus sagriež pēc iespējas plānāk – vēlams ar kartupeļu nazi vai pavisam plānās rīves nazi – vēlams, lai ābolu šķēles ir teju caurspīdīgas. Jo plānāk būs sagriezti āboli, jo garšīgāka kūka.

4. Formā ar rokām ieklāj mīklu, izveidojot bortiņus. Mīklas groziņā izkārto plānās šķēlītēs sagrieztos ābolus un pa virsu pārlej krēmu. (Kristīne: Es tomēr leju ne tikai āboliem pa virsu, bet arī starp kārtām – tā mums garšo labāk – ābolus sadala, liek kārtu ābolu šķēlīšu, pārlej krēmu un tā turpina, līdz visi āboli sakārtoti formā).

5. Cep 180 Celsija grādos uzkarsētā cepeškrāsnī apmēram 50 minūtes līdz 1 stundu 10 minūtes. Ābolkūku var ēst gan siltu, gan aukstu. (Kristīne: kad tā ir atdzesēta ledusskapī, tā ir īpaši garšīga, manuprāt, tas ir liels retums.)

Viens komentārs

  1. Gestrs
    21/09/2017 at 11:33

    Noteikti pati labākā ābolkūka!!

    Ievietošu tosavā virtuālajā lādītē! PALDIES!

Komentēt

© 2010 Garšīgā Latvija. Visas tiesības aizsargātas