Kristīnes kārtainā ābolkūka smilšu mīklas groziņā
Rupjmaizes torte “Lāčplēsis”
Šogad par godu Latvijas dzimšanas dienai izcepu rudzu rupjmaizes torti. Recepti esmu salikusi kā kompozīciju no vairākiem avotiem. Kad uznāk iedvesma un ir gana daudz laika, varu eksperimentēt, pārāk nesatraucoties par rezultātu. Ir aizraujoši iztēloties dažādos garšu salikumus, faktūras, krāsas un smaržas. Pandēmijas dēļ viesības šogad nav atļautas, bet mani mājinieki ir ar mieru nomēģināt ikvienu manu eksperimentālo cepumu.
Ievads
Teksts: Sandra Ošiņa
Foto: Valdis Ošiņš
Recepti mums atsūtīja Kristīne Bleka, atsaucoties uz mūsu aicinājumu dalīties ar receptēm, iemainot tās pret rupjmaizes ieraugu. Kristīnes recepte pie mums atnāca jau pērn, bet glabājām to publicēšanai ābolu laikā. Kad sulīgi, kraukšķīgi, smaržīgi augļi dārzos paukšķ nakti un dienu, nu ir pienācis īstais brīdis kūkas iznācienam. Kristīne kūku cep gan savai ģimenei, gan cienā kolēģus darbā.

Arī mēs to izcepām. Galvenais īpašības vārds bez “garšīga” noteikti ir “sulīga”. Patiks visiem, kuriem kūkās vienmēr par daudz maizes un par maz pildījuma!
Kristīne raksta: “Ja izdevies ābolus sagriezt ļoti plānās šķēlītēs, tad kūka daudzo kārtu dēļ nedaudz atgādina Napoleonu. Mani bērni ir ļoti izvēlīgi uz saldumiem, bet šo ir gatavi ēst trīs reizes dienāJ”.
Publicējam recepti ar Kristīnes komentāriem, kā viņa recepti pielāgojusi savai garšai.
Paldies, Kristīne!

Sastāvdaļas
Mīklai
- 1½ glāzes kviešu miltu
- ½ glāzes skābā krējuma
- 150 g sviesta (istabas temperatūrā)
- ½ tējkarotes dzeramās sodas (nodzēstas ar etiķi) vai cepamā pulvera
Pildījumam
- ~1kg cepamo (skābeno) ābolu (Kristīne: es lieku vairāk, lai ir pilna cepamā forma)
- 1 glāze skābā krējuma
- 1 ola
- 2 ēdamkarotes kviešu miltu
- 1–1½ glāzes cukura
- Vaniļa, kanēlis pēc vēlēšanās un garšas. (Kristīne: Es parasti cepu lielākā formā un tādēļ krēmu taisu vairāk, proporcijas jaucot “uz aci”.)
- Pūdercukurs pārkaisīšanai pēc vēlēšanās
Soļi
Solis 1
Mīkla. Visas sastāvdaļas samaisa, iemīca mīklu un ieliek ledusskapī uz to laiku, kamēr tiek gatavots pildījums.
Solis 2
Pārlejamais krēms. Visas sastāvdaļas sajauc – kult nav obligāti.
Solis 3
Ābolus nomizo, iztīra serdes, ābolus sagriež pēc iespējas plānāk – vēlams ar kartupeļu nazi vai pavisam plānās rīves nazi – vēlams, lai ābolu šķēles ir teju caurspīdīgas. Jo plānāk būs sagriezti āboli, jo garšīgāka kūka.
Solis 4
Formā ar rokām ieklāj mīklu, izveidojot bortiņus. Mīklas groziņā izkārto plānās šķēlītēs sagrieztos ābolus un pa virsu pārlej krēmu. (Kristīne: Es tomēr leju ne tikai āboliem pa virsu, bet arī starp kārtām – tā mums garšo labāk – ābolus sadala, liek kārtu ābolu šķēlīšu, pārlej krēmu un tā turpina, līdz visi āboli sakārtoti formā).
Solis 5
Cep 180 Celsija grādos uzkarsētā cepeškrāsnī apmēram 50 minūtes līdz 1 stundu 10 minūtes. Ābolkūku var ēst gan siltu, gan aukstu. (Kristīne: kad tā ir atdzesēta ledusskapī, tā ir īpaši garšīga, manuprāt, tas ir liels retums.)

Saistītās receptes

Rupjmaizes torte “Lāčplēsis”
Šogad par godu Latvijas dzimšanas dienai izcepu rudzu rupjmaizes torti. Recepti esmu salikusi kā kompozīciju no vairākiem avotiem. Kad uznāk iedvesma un ir gana daudz laika, varu eksperimentēt, pārāk nesatraucoties par rezultātu. Ir aizraujoši iztēloties dažādos garšu salikumus, faktūras, krāsas un smaržas. Pandēmijas dēļ viesības šogad nav atļautas, bet mani mājinieki ir ar mieru nomēģināt ikvienu manu eksperimentālo cepumu.

Vegānā ābolkūka
Vegāno ābolkūku reiz cepu, dodoties ciemos pie mūsu draudzenes Dagnijas, kura jau gadiem nelieto dzīvnieku izcelsmes pārtikas produktus. Domājot par ciemakukuli, man bija svarīgi atrast tādu kūkas recepti, kuru varētu ēst visi.

Vecrīgas kūciņas
Kūciņa “Vecrīga” ir latviešu konditoru veiksmes stāsts ilgu gadu desmitu garumā. Apaļā plaucētās mīklas čauliņā iepildīts uzputots biezpiena krēms, viegla pūdercukura kārtiņa pāri.
Noteikti pati labākā ābolkūka!!
Ievietošu tosavā virtuālajā lādītē! PALDIES!
Recepte laba. Kikas virtuvē tā jau sen publicēta un mūsu ģimenē kļuvusi par ļoti iecienītu jau vairākus gadus. Žēl,ka autore to nosauc par savu,jo vienīgā atšķirība-pannas forma. Kikas receptē ir parastā taisnstūra, te apaļa!
Rakstā nav minēts, ka autore to sauc par savu izgudrojumu, pēdējā teikumā tieši uzsvērts, ka recepte ir pielāgota viņas ģimenes garšai. Receptes mēdz nonākt cilvēku mājās pa dažādiem ceļiem. Ja vien mums ir iespēja atrast kādas receptes autoru vai pirmavotu, labprāt publicējam. Lūdzu, atsūtiet saiti no minētā portāla, pievienosim to klāt, jo man minētajā lapā tādu recepti neizdevās atrast.
Paldies!
Mīkla,lai gan bez cukura, garšo lieliski! Tā kā izmantoju brūno cukuru, tas iedeva patīkamu karameļu piegaršu.
Sākumā bija satraukums, vai viss pareizi, jo mīkla man sanāca ķepīga un grūti bija veidot vienmērīgu pamatni un bortiņus.
Kūkas vidiņš tā arī palika pašķidrs. Vai cept vajadzētu ilgāk par 1h 10min?
Ņem par labu, Jūlija! Ja mīkla šķiet par ķepīgu, var piemīcīt vēl nedaudz miltu. Milti mēdz atšķirties briedīguma ziņā. Par iekšpusi – varbūt āboli bija ļoti sulīgi? Vai arī krējuma proporcija drusku par lielu? Man iznāca labi. Var citu reizi pacept mazliet ilgāk, bet, ja mitruma būs par daudz, diez vai tas daudz ko līdzēs.Sveiciens Tev un Tavai saimei šajā rudenīgajā ābolu laikā! J