Picas mīkla
Pildīts patisons
Ciemojoties mājās pie laimīgajiem cilvēkiem, kuriem ir dārzs, bieži gadās dāvanā saņemt pašu ekoloģiski audzētus, gardus un daiļus ciemakukuļus.
Ievads
Teksts: Sandra Ošiņa
Foto: Valdis Ošiņš
Picas mīklu pēc aukstās raudzēšanas receptes mūsu ģimenē lietojam jau gadiem. Mūsuprāt, tā izdodas ideāla. Labākais, ka to var pagatavot dienu vai divas ātrāk. Dienā, kad gribēsiet cept picas, atliek vien izņemt mīklu no ledusskapja un sagatavot pildījuma sastāvdaļas, kamēr tā sasils un uzrūgs. Picas parasti cepam viesību reizēs, gatavošanā iesaistās visi, kāds griež, kāds rīvē, kāds rullē, kāds ziež mērci, kāds kaisa garšvielas. Visiem kopā jautrāk un garšīgāk.

Kopš esam atklājuši šo paņēmienu, pirms dažādiem svētkiem mēdzam arī pīrāgu un plātsmaižu mīklu iejaukt iepriekšējā dienā. Vienīgais, kas jāievēro – visām sastāvdaļām jābūt aukstām un raugu pievieno uz pusi vai vēl mazāk nekā siltajā raudzēšanas metodē. Mīklu pārkaisa ar miltiem vai ieziež ar eļļu, lai tā neapkalst, un liek maisiņos, kuros atstāj gana daudz brīvas vietas, vai bļodā ar vāku. Ņemiet vērā, ka mīkla rūgs un izpletīsies arī aukstumā, lai arī ne tik intensīvi kā siltā vietā.

Auksto raudzēšanas metodi atradām šeit.
Šādā veidā raudzētas mīklas struktūra ir ļoti patīkama. Mēs pievienojam vairāk eļļas, bet to var nedarīt, tad mīkla būs kraukšķīgāka. Esam arī cepuši picas no kviešu pilngraudu miltiem, kā arī no speltas kviešu miltiem. Visi veidi izdodas lieliski.
Un tā ir klāt diena, kad cepam picas. Tālāk jau ikviens var rīkoties pēc saviem ieskatiem un veidot savus garšu salikumus, kādi vien tīk. Parasti neiesaka likt kopā pārāk daudz dažādu sastāvdaļu. Pašās beigās, kad karstā un smaržīgā pica ar izkusušu sieru un kraukšķīgu garoziņu gozējas jūsu priekšā, akcentam var visu viegli pārslacīt ar eļļu, kurā iespiesta ķiploka daiviņa. Un vēl nenāk par ļaunu pievienot zaļumus – bazilika lapiņas un rukolas salātus, tie piedos svaigumu un spirgtumu. Lai izdodas!

Sastāvdaļas
- 600 g aukstu kviešu miltu
- 12 g sāls
- 10 g svaiga rauga (vai 1 tējkarote sausā rauga)
- 55 g eļļas (mums bija 100 g)
- 400 g ledus auksta ūdens
Pildījumi pēc vēlēšanās
Soļi
Solis 1
Raugu izšķīdina mazā ūdens daudzumā. Miltus ber bļodā, pievieno visas citas sastāvdaļas un ar rauga mīklas mīcīšanai paredzēto āķi mīca uz nelieliem apgriezieniem (skatieties instrukcijā, kuru režīmu iesaka ražotājs) 5–7 minūtes. Mīklai vajadzētu atlekt no trauka malām, bet lipt pie pamata. Ja tā no malām neatlec, pieliek vēl drusku miltu un vēl mazliet turpiniet jaukt.
Solis 2
Tālāk var rīkoties divos veidos. Mīklu var sadalīt 6 bumbās, iepūderēt katru ar miltiem, salikt maisiņos tā, lai būtu vieta rūgšanai, un novietot ledusskapī vismaz līdz nākamajai dienai, bet var cept pēc divām vai trīs dienām. Man patīk mīklu visu vienā gabalā likt Tuperware mīklas raudzēšanai paredzētajā bļodā ar vāku, pārkaisīt nedaudz miltu un tad likt to ledusskapī. Kad ņemu to laukā no ledusskapja, atspaidu mīklas bumbu un sadalu 6 daļās.
Solis 3
Dienā, kad vēlas cept picas, mīklu ņem laukā no ledusskapja 2 stundas pirms cepšanas. Uz cepamā papīra pakaisa miltus, izrullē apaļas pamatnes apmēram 15 cm diametrā, ieziež ar eļļu, pārklāj ar pārtikas plēvi, un raudzē 2 stundas. (Atzīšos godīgi, es reizēm rīkojos ātrāk – skatos, kad mīkla skaisti pacēlusies un tad arī rīkojos tālāk.)
Solis 4
Karsē krāsni uz karstāko iespējamo režīmu, uz pannas pakaisa mannu vai miltus, mīklu ar rokām pastiepjot izplata 22-30 cm ripulī. Man patīk picas pamatni izrullēt iespējami plānu ar mazu silikona rullīti.
Solis 5
Picas pamatni pārsmērē ar tomātu mērci (ideāli, ja ir pašu gatavota), pārkaisa ar rīvētu sieru, liek virsū, ko nu labpatīk un kas nu kuram garšo. Mūsu ģimenē mīļākie veidi ir: 1. ar mocarellu, tomātiem un baziliku (to liek beigās, kad pica jau gatava); 2. ar ķiplokā un sviestā viegli apceptām vistas filejas šķēlītēm, ananasa šķēlītēm un kaltētu oregano; 3. salami desu, tomātiem un kaltētu oregano; 4. ar šķiņķi, papriku un/vai lombardi pipariem un šampinjoniem. Viss atkarīgs no apstākļiem un rocības, garšas prasībām un viesu vēlmēm.
Solis 6
Kamēr pica cepas (uzmanību, tā var būt gatava dažu minūšu laikā, tā ir greizsirdīga, tāpēc neatstājiet to bez vērības!), izspiež ķiploka daiviņu mazā trauciņā ar eļļu un sajauc. Gatavai picai ar otu viegli pārklāj šo maisījumu. Gatavs! Ar apaļo picas nazi griež šķēlēs un ēd ar rokām karstu.

Saistītās receptes

Pildīts patisons
Ciemojoties mājās pie laimīgajiem cilvēkiem, kuriem ir dārzs, bieži gadās dāvanā saņemt pašu ekoloģiski audzētus, gardus un daiļus ciemakukuļus.

Grūbas ar sēnēm
Ja mājās ir grūbas, sīpols. ķiploks un piena produkti, tiksi pie ļoti garšīga un vienkārša ēdiena. Ja ir vēl arī sēnes, baltvīns, zaļumi, vairāki siera veidi, var pagatavot restorāna cienīgu maltīti.

Kaltenes kūpināto reņģīšu sacepums
Šī ir Noras Daknes vecmāmiņas Martas Štāls dzimtas recepte no Kaltenes Kurzemē. Noras dzimtā bijuši jūrnieki, kuģu būvnieki un īpašnieki.
Paldies, ka padalījāties ar šo picas mīklas recepti. 🙏 Es tieši meklēju, kā pagatavot mīklu, lai varētu picu izcept brokastīs.
Izdevās nevainojami. Izmantoju pilngraudu un parastos miltus 3:2, mīklu mīcīju ar rokām un izveidoto picas pamatni raudzēju tikai tik ilgi, kamēr uzkarsa krāsns. Cepu piecas minūtes 250 grādos. Mīkla pacēlās labi.
Paldies! 🤩
Paldies, Iveta, priecājamies, ka izdevās labi! Mēs šo aukstās raudzēšanas metodi patlaban izmantojam gan baltmaize mīklas, gan saldās rauga mīklas gatavošanā. Raugu vajag ļoti maz, toties mīkla izrūgst lieliski un darba pirms pašas cepšanas ir mazāk. Tas vienmēr labi, ja cep pirms kādiem svētkiem, kad tāpat daudz darāmā.