Ķimeņmaizītes

LNB Zalcburgas pavārgrāmatas (1718) kūka

Reizēm receptes tevi atrod pavisam negaidītos veidos. Pagājušajā nedēļā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā atklāja Jelgavas grāmatu iespiedējiem Stefenhāgeniem veltītu izstādi. Tur pavisam nejauši manās rokās nonāca kartīte ar kūkas recepti no 1718. gadā drukātas pavārgrāmatas Neues Salzburgliches Koch-Buch, autors Konrāds Hagers (Conrad Hagger).

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Vēl tikai dažas dienas un klāt būs Jāņi, vasaras saulgrieži. Ja reiz godāsim ķimeņu sieru, svētku galdam piestāvēs arī ķimeņmaizītes. Tās labi derēs gan Jāņabērnu cienāšanai, gan ciemakukuļiem. Maizīšu sāļums būs garšīgs arī ar alu. Savukārt gaļas klātneesamība priecēs veģetārā dzīvesveida piekritējus.

Maizītes var cept no parastās rauga mīklas. Var iemīcīt vienu mīklu gan pīrāgiem, gan plātsmaizei, gan ķimeņmaizītēm. Man kopš bērnības pareizā ķimeņmaizīšu garša saistās ar īpašu, tieši šīm maizītēm gatavotu mīklu. Iesaku izmēģināt, nav sarežģīti, vien jābūt pacietīgam nogaidīt raudzēšanas stundas.

No dotā mīklas daudzuma var izcept 32 lielākas vai 48 mazākas maizītes. Ja vēlaties mazāku daudzumu, visas sastāvdaļas var ņemt uz pusi mazāk. Tad gan jārēķinās, ka maizītes tiks apēstas ļoti ātri, otrai dienai nekas pāri nepaliks. Fotogrāfijās redzamā mīkla ir iemīcīta no puses daudzuma, bet otru reizi šādu kļūdu vairs nepieļaušu.

Sastāvdaļas

Ieraugam

  • 100 g miltu
  • 25 g svaiga rauga
  • 130 ml remdena piena vai kefīra, der arī rūgušpiens

Mīklai

  • 450 g miltu
  • 230 g sviesta (var aizvietot ar labas kvalitātes cepamo margarīnu)
  • 130 g cukura
  • 2 olas

Maizītēm

  • 1 olas dzeltenums pārziešanai
  • Ķimeņu sēklas un rupjais sāls pārkaisīšanai
  • Nedaudz sviesta vidiņiem

Soļi

Solis 1

Sadrupina bļodiņā raugu, iejauc ar patīkami siltu pienu (pēc izvēles kefīru vai rūgušpienu) un miltiem ieraugu. Siltumā uzraudzē, līdz palielinās tilpumā.

Solis 2

Kamēr ieraugs rūgst, sagatavo mīklas sastāvdaļas. Bļodā ber miltus. Pievieno cukuru, olu un kausētu sviestu.

Solis 3

Bļodā pievieno ieraugu, samīca mīklu, pārkaisa ar miltiem, pārklāj dvielīti, liek raudzēt siltā vietā.

Solis 4

Pēc stundas mīklu atspaida, pārklāj ar dvielīti, raudzē vēl stundu.

Solis 5

Mīklu sadala daļās. Vienu daļu liek uz dēlīša, ar rokām izveido desiņu. Ieslēdz cepeškrāsni.

Solis 6

Desiņu ar nazi sagriež vienādos gabaliņos.

Solis 7

Saveļ apaļas maizītes, liek uz plāts.

Solis 8

Ar pirkstu katras maizītes viducī iespiež bedrīti.

Solis 9

Pārsmērē ar olas dzeltenumu.

Solis 10

Pārkaisa ar rupjo sāli.

Solis 11

Pārkaisa ar ķimenēm.

Solis 12

Katras maizītes viducī iespiež sviesta gabaliņu.

Solis 13

Cep 200 grādos pēc Celsija skalas, līdz maizītes ir uzbriedušas un brūnas.

Solis 14

Kad maizītes gatavas, ņem laukā no plīts un pārklāj ar tīru dvielīti, lai padziest.

Mūsu grāmata

Saistītās receptes

LNB Zalcburgas pavārgrāmatas (1718) kūka

LNB Zalcburgas pavārgrāmatas (1718) kūka

Reizēm receptes tevi atrod pavisam negaidītos veidos. Pagājušajā nedēļā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā atklāja Jelgavas grāmatu iespiedējiem Stefenhāgeniem veltītu izstādi. Tur pavisam nejauši manās rokās nonāca kartīte ar kūkas recepti no 1718. gadā drukātas pavārgrāmatas Neues Salzburgliches Koch-Buch, autors Konrāds Hagers (Conrad Hagger).

Kuskusa kūka

Kuskusa kūka

Ar šo kūkas recepti mūs iepazīstināja māksliniece Maruta Raude, kad 2012. gadā ciemojāmies pie viņas īsi pirms Lieldienām. Pērn viņa pāragri devās mūžībā. Mēs nezinām, kāpēc tā notiek. Dievam laikam ir savi nodomi.

Meteņu maizītes jeb kūkas. Gavēņa kūkas. Štopkūkas

Meteņu maizītes jeb kūkas. Gavēņa kūkas. Štopkūkas

Meteņu kūkas jeb maizītes cep no rauga mīklas un pilda ar putotu saldo krējumu. Tās cep dažādās Ziemeļeiropas valstīs laikā starp Ziemassvētkiem un Lieldienām, bet pilnīgi noteikti nedēļā, kad sākas gavēnis pirms Lieldienām.

Mūsu sadarbības partneri