Ķimeņmaizītes

Tartes ar vaniļas krēmu un avenēm

Šīs kūkas tapa pēc maza izbrauciena uz Igauniju. Parasti pa ceļam uz Tallinu Pērnavā iegriežamies iedzert kafiju. Nu jau tradicionāli kafejnīcā Supelsaksad, kur ir gardas kūkas un maizītes, kā arī ļoti romantisks interjers.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Vēl tikai dažas dienas un klāt būs Jāņi, vasaras saulgrieži. Ja reiz godāsim ķimeņu sieru, svētku galdam piestāvēs arī ķimeņmaizītes. Tās labi derēs gan Jāņabērnu cienāšanai, gan ciemakukuļiem. Maizīšu sāļums būs garšīgs arī ar alu. Savukārt gaļas klātneesamība priecēs veģetārā dzīvesveida piekritējus.

Maizītes var cept no parastās rauga mīklas. Var iemīcīt vienu mīklu gan pīrāgiem, gan plātsmaizei, gan ķimeņmaizītēm. Man kopš bērnības pareizā ķimeņmaizīšu garša saistās ar īpašu, tieši šīm maizītēm gatavotu mīklu. Iesaku izmēģināt, nav sarežģīti, vien jābūt pacietīgam nogaidīt raudzēšanas stundas.

No dotā mīklas daudzuma var izcept 32 lielākas vai 48 mazākas maizītes. Ja vēlaties mazāku daudzumu, visas sastāvdaļas var ņemt uz pusi mazāk. Tad gan jārēķinās, ka maizītes tiks apēstas ļoti ātri, otrai dienai nekas pāri nepaliks. Fotogrāfijās redzamā mīkla ir iemīcīta no puses daudzuma, bet otru reizi šādu kļūdu vairs nepieļaušu.

Sastāvdaļas

Ieraugam

  • 100 g miltu
  • 25 g svaiga rauga
  • 130 ml remdena piena vai kefīra, der arī rūgušpiens

Mīklai

  • 450 g miltu
  • 230 g sviesta (var aizvietot ar labas kvalitātes cepamo margarīnu)
  • 130 g cukura
  • 2 olas

Maizītēm

  • 1 olas dzeltenums pārziešanai
  • Ķimeņu sēklas un rupjais sāls pārkaisīšanai
  • Nedaudz sviesta vidiņiem

Soļi

Solis 1

Sadrupina bļodiņā raugu, iejauc ar patīkami siltu pienu (pēc izvēles kefīru vai rūgušpienu) un miltiem ieraugu. Siltumā uzraudzē, līdz palielinās tilpumā.

Solis 2

Kamēr ieraugs rūgst, sagatavo mīklas sastāvdaļas. Bļodā ber miltus. Pievieno cukuru, olu un kausētu sviestu.

Solis 3

Bļodā pievieno ieraugu, samīca mīklu, pārkaisa ar miltiem, pārklāj dvielīti, liek raudzēt siltā vietā.

Solis 4

Pēc stundas mīklu atspaida, pārklāj ar dvielīti, raudzē vēl stundu.

Solis 5

Mīklu sadala daļās. Vienu daļu liek uz dēlīša, ar rokām izveido desiņu. Ieslēdz cepeškrāsni.

Solis 6

Desiņu ar nazi sagriež vienādos gabaliņos.

Solis 7

Saveļ apaļas maizītes, liek uz plāts.

Solis 8

Ar pirkstu katras maizītes viducī iespiež bedrīti.

Solis 9

Pārsmērē ar olas dzeltenumu.

Solis 10

Pārkaisa ar rupjo sāli.

Solis 11

Pārkaisa ar ķimenēm.

Solis 12

Katras maizītes viducī iespiež sviesta gabaliņu.

Solis 13

Cep 200 grādos pēc Celsija skalas, līdz maizītes ir uzbriedušas un brūnas.

Solis 14

Kad maizītes gatavas, ņem laukā no plīts un pārklāj ar tīru dvielīti, lai padziest.

Mūsu grāmata

Izpārdota!

Saistītās receptes

Tartes ar vaniļas krēmu un avenēm

Tartes ar vaniļas krēmu un avenēm

Šīs kūkas tapa pēc maza izbrauciena uz Igauniju. Parasti pa ceļam uz Tallinu Pērnavā iegriežamies iedzert kafiju. Nu jau tradicionāli kafejnīcā Supelsaksad, kur ir gardas kūkas un maizītes, kā arī ļoti romantisks interjers.

Rabarberu apelsīnu kūka

Rabarberu apelsīnu kūka

To, ka rabarbers draudzējas ar apelsīnu, zinu kopš bērnības. Toreiz apelsīnus nemaz tā nevarēja nopirkt. Kad tāda laime gadījās, mana vecāmāte, ko ģimenē sauca par Manīti, tos mizoja plāni jo plāni, pēc tam miziņas rūpīgi izkaltēja un glabāja cieši aizskrūvētā burciņā.

Švarcvaldes kūciņas

Švarcvaldes kūciņas

Ja jūsmāju krājumos martā atrodamas vēl kādas ķiršu kompota burkas, jādomā, kā tās izmantot. Vasarā mūsu opis parasti izcīna nopietnas cīņas ar strazdiem, mēģinot godīgi sadalīt, cik mums, cik viņiem. Tāpēc viņš visus ķiršu labumus ir pelnījis dubultā. Un tāpēc mums mājās ir gardi skābo ķiršu kompoti ar visiem kauliņiem. Tie, ko veikalā var nopirkt bez kauliņiem, nav mūsu gaumē.

Mūsu sadarbības partneri