Ķeizaršmarns

Lieldienu olu krāsošana 2019

Katru gadu izmēģinām kādu jaunu olu krāsošanas metodi. Beidzot, beidzot esam tikuši pie ļoti skaistiem rozā toņiem! Agrākie mēģinājumi ar bietēm vai sārtām tējām cieta pilnīgu fiasko. Lieliskie sārtie toņi iekrāsojās no veikalā pirktas granātābolu sulas.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Ķeizaršmarns ir austriešu saldais ēdiens. Tiešām karalisks pankūku paveids, tik pilnīgs, bagātīgs un sātīgs.
Mūsu mīļie Paula un Mārcis pēc sava pirmā mācību semestra Vīnes Universitātē brīvlaiku pavadīja Latvijā, baudot mājās it visu, pēc kā bija noilgojušies prombūtnē. Bet latviešu garšai ļoti tīkami ir gana daudz austriešu ēdienu, un vienu no zelta klasikas repertuāra Paula mums pagatavoja svētdienas brokastīs.

Pēc garšas tas nedaudz līdzinās biskvīta kūkai, bet ir silts un sulīgāks. Ikviens klāt var izvēlēties savu mīļāko ievārījumu, tāpat kā pie pankūkām. Kaloriju ziņā Ķeizaršmarns piederas ziemīgiem desertiem, pēc kuru baudīšanas mierīgi var doties paslēpot, nūjot gar jūru vai patīrīt sniegu.

Kāpēc tik dīvains nosaukums Ķeizaršmarns (vācu val. Kaiserschmarrn vai Kaiserschmarren)? To netulko nevienā citā valodā. Ķeizars būtu saprotams un piederīgs vecajai, labajai impērijai. Bet kas ir šmarns? Šķiet, vārds apzīmē neizdevušos, juceklīgi izjauktu pankūku, kuru latviskot varētu kā brāķi. Ja ķeizars latviešiem ir ķēniņš, tad iznāktu “Ķēniņbrāķis”. Tomēr paliksim vien pie tā paša “šmarna”.

Viena no leģendām vēsta, ka ēdienu tā nodēvējis karalis Francis Jozefs. Viņa sieva ļoti rūpējusies par slaido līniju un pavāra jaunizgudroto, sātīgo desertu atteikusies ēst. Ķeizars ielūkojies traukā un teicis: jāpamēģina, kas tas ir par “šmarnu”, ar to domādams kaut ko, kas nav izdevies pēc iecerētā. Viņam garšojis tik ļoti, ka apēdis savu un tūlīt arī ķeizarienes porciju. Un turpmāk pieprasījis to atkal.

Cita leģenda stāsta par kādu cepēju, kuram trīcošu roku dēļ nav padevušās plānās pankūkas, tāpēc dusmās tas uz pannas “šmarnu” vēl vairāk samaisījis un sapluinījis. Lai nu kā, izrādījies, ka arī tā ir garšīgi, īpaši, ja gabaliņu kaudzīti uzlabo ar ievārījuma piciņām un pārpūderē ar cukuru.

Ja mūsu grāmatai “Eiropas vēsture latviešu virtuvē” taptu otrai sējums, Ķeizaršmarns būtu tur jāliek iekšā, jo mēs ceram, ka šis ēdiens taps par mūsu ģimenes tradīciju katrās lielajās brīvdienās.

Sastāvdaļas

  • 300 ml piena
  • 200 g izsijātu kviešu miltu
  • Šķipsniņa sāls
  • Norīvēta 1 citrona miziņa
  • 1 tējkarote vaniļas cukura
  • 4 olas, atsevišķi dzeltenumi un baltumi
  • 80 g cukura
  • 40 g sviesta un vēl nedaudz cepšanai
  • Pūdercukurs pārkaisīšanai
  • Panna, kuru var lietot gan uz plīts, gan cepeškrāsnī

    Pēc izvēles

    • 30 g rozīņu (īpašiem svētku gadījumiem rozīnes var vismaz dienu iepriekš apliet ar rumu un uzbriedināt; ja to nedara, rozīnes vēlams noplaucēt ar verdošu ūdeni vai mazliet paturēt sietā virs tvaika, lai “atdzīvojas”)
    • Ievārījums, ogas, augļu gabaliņi,
    • Iebiezinātais piens ar cukuru

    Soļi

    Solis 1

    Bļodā kopā saputo pienu, miltus, sāli, citrona miziņas, vaniļas cukuru un olu dzeltenumus, līdz masa kļūst gaisīga un viegla.

    Solis 2

    Otrā bļodā puto olu baltumus, pamazām pievienojot cukuru, līdz putas ir stingras. Baltumu masu maigi iecilā mīklā.

    Solis 3

    Ieslēdz cepeškrāsni uz 180 °C.

    Solis 4

    Uzkarsē dziļu pannu ar sviesta gabaliņu un lej tajā mīklu, iemaisa tajā rozīnes. Cep uz mazas liesmas, līdz apakšpuse ir apcepusies viegli brūna.

    Solis 5

    Pannu uz 15 minūtēm liek cepeškrāsnī, cep vēl 15 minūtes, līdz mīkla ir uzpūtusies. Ņem laukā, kūku apkaisa ar pūdercukuru un apgriež otrādi. Cep tik ilgi, kamēr abas puses ir vienādi brūnā krāsā. Ar divām dakšiņām pankūku saplucina neregulāros gabaliņos.

    Solis 6

    Sadala Ķeizaršmarnu pa šķīvjiem un pasniedz ar ievārījumu, ogām, karamelizētiem ābolu gabaliņiem un iebiezinātu pienu ar cukuru (īpašiem saldummīļiem). Pirms pasniegšanas pārkaisa ar pūdercukuru.

    Mūsu grāmata

    Saistītās receptes

    Lieldienu olu krāsošana 2019

    Lieldienu olu krāsošana 2019

    Katru gadu izmēģinām kādu jaunu olu krāsošanas metodi. Beidzot, beidzot esam tikuši pie ļoti skaistiem rozā toņiem! Agrākie mēģinājumi ar bietēm vai sārtām tējām cieta pilnīgu fiasko. Lieliskie sārtie toņi iekrāsojās no veikalā pirktas granātābolu sulas.

    Tiramisu

    Tiramisu

    “Tira mi su” itāļu valodā nozīmē “cel mani augšup”. Par deserta izcelsmi var atrast dažādas leģendas.

    Biezpiena sacepums

    Biezpiena sacepums

    Biezpiena sacepums ir ļoti latvisks saldais ēdiens. Lai tas izdotos īsteni labs, biezpienam jābūt svaigam un mīkstam, tam nevajadzētu būt graudainam, skābam vai pārāk sūkalainam.

    Mūsu sadarbības partneri