Kartupeļu pankūku torte

Apiņu dzinumi

Ceptus apiņu dzinumus pagājušajā gadā ieraudzīju lieliskās mikoloģes Inetas Danieles Facebook profilā. Vienmēr ir interesanti pamēģināt ko jaunu. Līdz šai dienai apiņus zinājām tikai kā alus brūvēšanai nepieciešamus augus. Palūkojos gar sētmali – jā, apiņi pašā plaukumā!

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Inguna Plotka no Viesūnēnu mājām mums pagatavoja šo brīnumgardo, sāļo, silto torti. Kā jau iepriekš rakstījām, Ingunas lauku virtuvē virmo daždažādas smaržas un krāsas, kaut kas pašaudzēts kaltējas saišķos un buntēs, kaut kas burbuļo un čurkst, bet kaut kas garo un tvaiko. Viņa var uzburt ēdienu no pavisam ikdienišķām sastāvdaļām tā, lai tas būtu Piedzīvojums ar lielo burtu.

Šo interesanto recepti pataupījām svētku laikam. Tā nebūs ar sīkām norādēm par svariem, mēriem un laikiem. Ļaujieties improvizācijām! To arī iesakām izbaudīt Ingunas kulinārajās darbnīciņās, kurām var pieteikties un braukt ciemos. Rodas iespaids, ka Inguna divas reizes pēc kārtas jau nu vienu un to pašu negatavos, bet pamēģinās aizvietot vienu garšvielu ar citu un paņems klāt kaut ko no tobrīd valdošā gadalaika. No receptes, kas atrasta vecā pavārgrāmatā, ar akcentiem un niansēm panāks pārsteidzošas un negaidītas garšas. Kā zināms, džezā improvizēt var tikai tas mūziķis, kas ir vingrinājies līdz perfekcijai un ir virtuozs savā spēlē.

Lai silti un gardi svētkos!

Sastāvdaļas

Kartupeļu pankūkām

  • Miltainas šķirnes kartupeļi
  • Ola
  • Kviešu milti
  • Sāls
  • Eļļa cepšanai

Pildījumam

  • Maltā gaļa
  • Sīpoli
  • Ķiploki
  • Raudene
  • Sāls
  • Malti pipari

    Omletei

    • Olas
    • Piens
    • Šļuka majonēzes
    • Sāls
    • Ķimeņu sēklas

    Rotājumam

    • Skābais krējums
    • Dažādu krāsu tomāti
    • Zaļumi pēc izvēles – lociņi, dilles, pētersīļu lapiņas

    Soļi

    Solis 1

    Kartupeļus nomizo, sarīvē, masai pievieno olu, skābu krējumu un sāli pēc garšas.

    Solis 2

    Pannā uzkarsē nedaudz eļļas, ar karoti ieklāj mīklas kārtu un uz lēnas uguns cep, līdz apakšpuse ir izcepusies zeltaini brūna. Ar lāpstiņām uzmanīgi apgriež un izcep no otras puses. Gatavo pankūku pārliek uz lielāka šķīvja, liek cepeškrāsnī 100 grādu C temperatūrā.

    Tā izcep trīs pankūkas.

    Solis 3

    Bļodā sakulsta olas, pienu, majonēzi un garšvielas, lej pannā, uzliek vāku un uz mazas uguns omletei ļauj pacelties.

    Solis 1

    Omleti pārliek pirmajai kartupeļu pankūkai.

    Solis 5

    Otro pankūku pārliek virs omletes.

    Solis 6

    Uz citas pannas pa to laiku sacep sīpolu, ķiploku un malto gaļu. Beigās pievieno garšvielas, izmaisa un karsto masu liek uz pirmās gatavās pankūkas.

    Solis 7

    Trešo izcepto pankūku liek uz maltās gaļas kārtas.

    Solis 8

    Dažādu krāsu tomātus sīki sagriež, zaļumus sakapā.

    Pēdējo pankūku bagātīgi pārklāj ar skābo krējumu, rotā ar tomātiem un sakapātiem zaļumiem, kam pēc vēlēšanās uzkaisa nedaudz sāls.

    Solis 9

    Griež šķēlēs nekavējoties un servē uz šķīvjiem. Lai labi garšo!

    Attēlu galerija

    Mūsu grāmata

    Izpārdota!

    Saistītās receptes

    Apiņu dzinumi

    Apiņu dzinumi

    Ceptus apiņu dzinumus pagājušajā gadā ieraudzīju lieliskās mikoloģes Inetas Danieles Facebook profilā. Vienmēr ir interesanti pamēģināt ko jaunu. Līdz šai dienai apiņus zinājām tikai kā alus brūvēšanai nepieciešamus augus. Palūkojos gar sētmali – jā, apiņi pašā plaukumā!

    Pasta ar Boloņas mērci

    Pasta ar Boloņas mērci

    Pasta ar Boloņas mērci, vai tomēr makaroni? Kā tos sauc jūsu mājās? Tik ātri un vienkārši pagatavojams, garšīgs ēdiens, noteikti izdosies arī pilnīgiem iesācējiem. Mērci var gatavot lielāku katliņu, otrā dienā tikai atliek uzvārīt svaigus makaronus. Mērci var arī sasaldēt dienām, kad nav laika gatavot.

    Pildīts patisons

    Pildīts patisons

    Ciemojoties mājās pie laimīgajiem cilvēkiem, kuriem ir dārzs, bieži gadās dāvanā saņemt pašu ekoloģiski audzētus, gardus un daiļus ciemakukuļus.

    Mūsu sadarbības partneri