Kartupeļu pankūku torte

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

16/11/2017
Inguna Plotka no Viesūnēnu mājām mums pagatavoja šo brīnumgardo, sāļo, silto torti. Kā jau iepriekš rakstījām, Ingunas lauku virtuvē virmo daždažādas smaržas un krāsas, saišķos un buntēs kaltējas kaut kas pašaudzēts, kaut kas burbuļo un čurkst, bet kaut kas garo un tvaiko. Viņa var uzburt ēdienu no pavisam ikdienišķām sastāvdaļām tā, lai tas būtu Piedzīvojums ar lielo burtu.

Šo interesanto recepti pataupījām svētku laikam. Tā nebūs ar sīkām norādēm par svariem, mēriem un laikiem. Ļaujieties improvizācijām! To arī iesakām izbaudīt Ingunas kulinārajās darbnīciņās, kurām var pieteikties un braukt ciemos. Rodas iespaids, ka Inguna divas reizes pēc kārtas jau nu vienu un to pašu negatavos, bet pamēģinās aizvietot vienu garšvielu ar citu un paņems klāt kaut ko no tobrīd valdošā gadalaika. No receptes, kas atrasta vecā pavārgrāmatā, ar akcentiem un niansēm panāks pārsteidzošas un negaidītas garšas. Kā zināms, džezā improvizēt var tikai tas mūziķis, kas ir vingrinājies līdz perfekcijai un ir virtuozs savā spēlē.

Lai silti un gardi svētkos!

#Vienkrāši pagatavojams ēdiens

Sastāvdaļas

Kartupeļu pankūkām

  • Miltainas šķirnes kartupeļi
  • Ola
  • Kviešu milti
  • Sāls
  • Eļļa cepšanai

Pildījumam

  • Maltā gaļa
  • Sīpoli
  • Ķiploki
  • Raudene
  • Sāls
  • Malti pipari

    Omletei

    • Olas
    • Piens
    • Šļuka majonēzes
    • Sāls
    • Ķimeņu sēklas

    Rotājumam

    • Skābais krējums
    • Dažādu krāsu tomāti
    • Zaļumi pēc izvēles – lociņi, dilles, pētersīļu lapiņas

    Soļi

    Solis 1

    Kartupeļus nomizo, sarīvē, masai pievieno olu, skābo krējumu un sāli pēc garšas.

    Solis 2

    Pannā uzkarsē nedaudz eļļas, ar karoti ieklāj mīklas kārtu un uz lēnas uguns cep, līdz apakšpuse ir izcepusies zeltaini brūna. Ar lāpstiņām pankūku uzmanīgi apgriež un izcep no otras puses. Gatavo pankūku pārliek uz lielāka šķīvja, liek cepeškrāsnī 100 grādu °C temperatūrā.

    Tā izcep trīs pankūkas.

    Solis 3

    Bļodā sakulsta olas, pienu, majonēzi un garšvielas, lej pannā, uzliek vāku un uz mazas uguns omletei ļauj pacelties.

    Solis 1

    Omleti pārliek pirmajai kartupeļu pankūkai.

    Solis 5

    Otro pankūku pārliek virs omletes.

    Solis 6

    Uz citas pannas pa to laiku sacep sīpolu, ķiploku un malto gaļu. Beigās pievieno garšvielas, izmaisa un karsto masu liek uz pirmās gatavās pankūkas.

    Solis 7

    Trešo izcepto pankūku liek uz maltās gaļas kārtas.

    Solis 8

    Dažādu krāsu tomātus sīki sagriež, zaļumus sakapā.

    Pēdējo pankūku bagātīgi pārklāj ar skābo krējumu, rotā ar tomātiem un sakapātiem zaļumiem, kam pēc vēlēšanās uzkaisa nedaudz sāls.

    Solis 9

    Nekavējoties torti griež šķēlēs un servē uz šķīvjiem. Lai labi garšo!

    Attēlu galerija

    Mūsu grāmata

    Izpārdota!

    Saistītās receptes

    Koča. Grūbu biezputra

    Koča. Grūbu biezputra

    10. oktobrī atzīmē Starptautisko putras dienu. Tam par godu dalīsimies ar kočas recepti. Šo gardo miežu grūbu putru mums gatavoja Edīte Krastiņa, saimniece no Rūjienas puses. Un gatavoja to īstā maizes krāsnī.

    Dārzeņi un sēnes sarkanvīnā

    Dārzeņi un sēnes sarkanvīnā

    Ja man būtu restorāns, es šo recepti iekļautu pastāvīgajā ēdienkartē, tik laba tā ir. Iedvesmu smēlos veģetāro ēdienu pavārgrāmatā “Green Kitchen at Home: Quick and Healthy Vegetarian Food for Every Day” (David Frenkiel, Luise Vindahl, 2017) publicētā receptē “Beet bourguignon”.

    Mārtiņdienas pīle pīlē

    Mārtiņdienas pīle pīlē

    Mārtiņdienai, kā zināms, piestāv kāds putna cepetis. Vesela putna cepetis nav ikdienas ēdiens, to nevar tā – viens-divi-gatavs, bet svētku reizēs tas ir lielisks. Pīle ir laba, ja zoss šķiet nepārvarami monumentāla, bet vistiņa (hmm, Mārtiņu gailis) – pārāk ikdienišķi svētku galdam.

    Mūsu sadarbības partneri