Kārtainā mīkla – sālsstandziņas

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Šīs mīklas recepti mana mamma bija ieguvusi padomju laikā no darba kolēģes, pārrakstījusi uz plāna papīra (žēl, ka datora attēlā nevar sajust šo ar pirkstiem čaukstināmo trauslumu). Par spīti sviesta deficītam veikalos, mamma mājās pagatavoja šo mīklu, par prieku ģimenei un vēlāk arī radiem un draugiem. Toreiz veikalā nebija iespējams iegādāties jau gatavu, kvalitatīvu kārtaino mīklu, tāpēc šī recepte, kas prasa salīdzinoši daudz laika un pacietības, ieņēma stabilu vietu mūsu virtuvē. Rezultāts bija to vērts – kārtiņas bija tik trauslas, ka pašas kusa mutē. Ja tomēr neatrodas tik daudz laika, un izvēle iegriežas par labu veikala mīklai, lūdzu, lūdzu, pērciet to ar sviestu!

Mamma no šīs mīklas cepa gardas ābolkūkas un arī sālsstandziņas – sāļus, kraukšķīgus cepumus ar ķimenēm. Ja vien laiks to ļauj, arī es reizēm izbaudu šo rullēšanas procesu, katrā kārtiņā ieliekot nedaudz buramvārdu. Esmu laika gaitā izmēģinājusi arī dažas citas šīs mīklas variācijas, bet atzinusi, ka šādās proporcijās kārtainā mīkla izdodas visgaršīgāk. Pavisam noteikti tā ir labākā mīkla sālsstandziņām, jo kārtiņas skaisti izpūšas un ir ļoti trauslas.

Esam izmēģinājuši mīklā samazināt sviesta daudzumu līdz 300 g – arī iznāk garšīgi, bet cepumi nav tik trausli.

Sastāvdaļas

Mīklai

  • 500 g auksta (no ledusskapja) sviesta
  • 4 glāzes miltu (glāze 250ml)
  • 1 ēdamkarote sāls
  • ~ 1 glāze ļoti auksta ūdens

    Sālsstandziņām

    • Ola pārsmērēšanai
    • Ķimenes
    • Rupjais sāls

    Soļi

    Solis 1

    Divas ēdamkarotes sviesta atliek malā, pārējo liek starp diviem pārtikas plēves gabaliem un izrullē kvadrāta formā apmēram 18×18 cm. Liek ledusskapī.

    Solis 2

    Miltus sajauc ar sāli, izber uz dēļa, bedrītē liek 2 ēdamkarotes sviesta, un, pakāpeniski pievienojot auksto ūdeni, iemīca mīklu. Mīklai jābūt tik mīkstai, lai to būtu viegli rullēt, bet lai tā nebūtu ķepīga. Mīca ~ 5 minūtes un saveļ kamolā.

    Solis 3

    Uz galda vai dēļa pakaisa miltus un mīklu izrullē ~ 25×40 cm taisnstūra formā. Vidū liek atdzesēto sviestu un mīklas malas pārloka tā, lai sviests būtu mīklā pilnīgi ietīts un rullējot nespiestos ārā. Mīklu ietin pārtikas plēvē un uz 20 minūtēm liek ledusskapī atdzesēties.

    Solis 4

    Atdzesēto mīklu liek uz ar miltiem apkaisītas virsmas. Malu, kurā ir pēdējais locījums, liek sev tuvāk, un mīklu izrullē virzienā prom no sevis garenā taisnstūrī. Saloka trīskārt, vaļējo malu ielokot uz iekšu. Mīklu pagriež par 90 ° un vēlreiz uzmanīgi izrullē, cenšoties neizspiest sviestu. Atkal trīskārt saloka, ietin plēvē un liek ledusskapī uz 20 minūtēm.

    Solis 5

    Tādā veidā atdzesē un izrullē vēl 2 reizes. Beigās vēl atdzesē ledusskapī 20 minūtes, bet mīklu var uzglabāt ilgāk.

    Cepumi

    Solis 6

    Kad vēlas cept cepumus, mīklu izrullē, sagriež pirksta platuma garenās strēmelēs.

    Solis 7

    Ar otu pārklāj ar sakultu olu, pārkaisa ar ķimenēm un rupjo sāli.

    Solis 8

    Strēmeles ar pirkstiem savirpina spirālēs un liek uz pannas, kas izklāta ar cepamo papīru.

    Solis 9

    Cep 180 °C, līdz cepumi kļuvuši zeltaini un viegli.

    Mūsu grāmata

    Izpārdota!

    Saistītās receptes

    Medus piparkūkas

    Medus piparkūkas

    Mājās gatavota piparkūku mīkla ir īsta mīkla. Vismaz tā tas bija man līdz šim gadam. Beidzot TAS ir noticis: esmu izveidojusi savu ideālo recepti.

    Rudzu piparkūkas

    Rudzu piparkūkas

    Ar piparkūku recepti dalāmies pašā Ziemassvētku priekšvakarā. Zināms, ka labāk mīklu gatavot kādu laiku iepriekš un nobriedināt, bet būs labi arī tad, ja samīcīsiet to tikai kādu dienu vai pat dažas stundas pirms cepšanas.

    Šokolādes piparmētru bezē cepumi

    Šokolādes piparmētru bezē cepumi

    Piparmētru un šokolādes savienību allaž esmu meklējusi un ar prieku baudījusi gan konfektēs, gan saldējumā, gan šokolādes tāfelītēs.

    Mūsu sadarbības partneri