Groziņkūka ar biezpiena krēmu

Rupjmaizes torte “Lāčplēsis”

Šogad par godu Latvijas dzimšanas dienai izcepu rudzu rupjmaizes torti. Recepti esmu salikusi kā kompozīciju no vairākiem avotiem. Kad uznāk iedvesma un ir gana daudz laika, varu eksperimentēt, pārāk nesatraucoties par rezultātu. Ir aizraujoši iztēloties dažādos garšu salikumus, faktūras, krāsas un smaržas. Pandēmijas dēļ viesības šogad nav atļautas, bet mani mājinieki ir ar mieru nomēģināt ikvienu manu eksperimentālo cepumu.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Par godu Latvijas 100. dzimšanas dienai publicējam receptes no visiem novadiem. Zemgalē godos bieži pasniedz groziņkūkas – tās ir ērti apēst, vienkārši turot rokās. Tām ir bezgalīgi daudz variantu – ar ievārījumu, svaigām vai saldētām un atlaidinātām ogām, svaigu vai žāvētu augļu gabaliņiem, šokolādes un cepumu masu pirmajā pildījuma kārtā. Rotāšanai var izmantot gan vārīto krēmu, gan uzputotu saldo krējumu, gan zefīra masu vai kādu kārdinošu variāciju no vārīta kondensētā piena. Rotājumu variāciju arī ir daudz bez gala – ar ogām, augļu gabaliņiem un želeju, riekstiem, škokolādes dekoriem, karameles stīdziņām – cik nu kuram fantāzijas, rocības un laika.

Ja pirms svētkiem ir daudz citu darbu vai ja mājās nav cepeškrāsns, var arī izlīdzēties ar gataviem, veikalos nopērkamiem labas kvalitātes smilšu mīklas groziņiem, kurus atliek tikai sapildīt.

Uz Latvijas 100. dzimšanas dienu iedvesmai piedāvājam groziņus, kas pildīti ar biezpiena masu un rotāti ar ogām. Ja jums saldētavā nav meža zemenīšu, droši lietojat 18. novembrī tik tradicionālās dzērvenes.

Recepti drukātā veidā var atrast Latvijas Mediju izdevumā “Latvijas novadu tradicionālie ēdieni”, veikalā Dzirnavu iela 21 Rīgā vai e-veikalā.

Priecīgus svētkus!

Sastāvdaļas

Smilšu mīklai

  • 350 g kviešu milti
  • 135 g pūdercukurs 
  • 200 g auksts sviests 
  • 1 gab. ola
  • Šķipsna sāls
  • Šķipsna dzeramās sodas vai cepamā pulvera
  • Šķipsna vaniļas cukura
  • Rīvēta citrona miziņa pēc vēlēšanās
  • 20-24 metāla groziņu cepamās formas (var izmantot arī mafinu pannu)

     

Pildījumam

  • 300 g laba biezpiena (vislabāk lauku, neder veikala paciņas, kuras sulojas)

  • 100 g sviesta istabas temperatūrā vai 200 ml auksta saldā krējuma 35 %

  • 100 g pūdercukura

  • 1 paciņa putukrējuma cietinātāja

  • 1 tējkarote vaniļas cukura

  • 300 g ogu pildījumam un rotājumam

  • Nedaudz cukura ogu pildījumam

  • Pūdercukurs, pirparmētras lapiņas pēc izvēles rotāšanai

Soļi

Smilšu mīkla

Solis 1

Bļodā ber visas sausās sastāvdaļas – miltus, pūdercukuru, sāli, sodu vai cepamo pulveri un vaniļas cukuru. Visu rūpīgi izmaisa.

Solis 2

Miltu maisījumam pievieno gabaliņos sagrieztu aukstu sviestu, sākumā kapā ar nazi, tad ar pirkstiem saberž drumstalas, lai visa masa būtu līdzīga rupjām, slapjām smiltīm.

Solis 3

Pēdējo mīklai pievieno olu, to iemīca pēc iespējas ātri. Kad mīkla viendabīga un gatava, saveļ bumbā.

Solis 4

Mīklu sadala daļās, apmēram 45 g katru, saveļ bumbiņās. Katru iespiež formā un izlīdzina, izveidojot groziņa čaulu.

Solis 5

Cepuma apakšu sabaksta ar dakšiņu, lai tā neuzceltos.

Solis 6

Cep 180 °C uzkarsētā krāsnī, līdz groziņi kļūst zeltaini brūni. Nedaudz atdzesē, formas uzmanīgi apmet riņķī uz dēļa. Ja tomēr kūkas pamatiņš ir pacēlies, kamēr tas vēl nav sacietējis, to var nospiest uz leju. Groziņus atstāj atdzist.

Kad groziņi izcepti

Solis 1

Daļu ogu sablendē ar cukuru pēc garšas.

Solis 2

Biezpienu sablendē, lai tas būtu smalkas konsistences, krēmveidīgs.

Solis 3

Sviestu vai krējumu saputo ar cukuru un vaniļas cukuru. Ja lieto krējumu, pievieno putukrējuma cietinātāju.

Solis 4

Sajauc biezpienu var sviesta vai krējuma masu, līdz tas ir viendabīgs.

Solis 5

Groziņu formās liek mazliet ogu masas.

Solis 6

Caur konditorejas turzu rotā kūkas ar biezpiena krēmu. Ja turzas nav pa ķērienam, var krēmu salikt ar karoti.

Solis 7

Rotā ar ogām un piparmētras lapiņām. Beigās var pārkaisīt ar pūdercukuru.

Mūsu grāmata

Saistītās receptes

Rupjmaizes torte “Lāčplēsis”

Rupjmaizes torte “Lāčplēsis”

Šogad par godu Latvijas dzimšanas dienai izcepu rudzu rupjmaizes torti. Recepti esmu salikusi kā kompozīciju no vairākiem avotiem. Kad uznāk iedvesma un ir gana daudz laika, varu eksperimentēt, pārāk nesatraucoties par rezultātu. Ir aizraujoši iztēloties dažādos garšu salikumus, faktūras, krāsas un smaržas. Pandēmijas dēļ viesības šogad nav atļautas, bet mani mājinieki ir ar mieru nomēģināt ikvienu manu eksperimentālo cepumu.

Vegānā ābolkūka

Vegānā ābolkūka

Vegāno ābolkūku reiz cepu, dodoties ciemos pie mūsu draudzenes Dagnijas, kura jau gadiem nelieto dzīvnieku izcelsmes pārtikas produktus. Domājot par ciemakukuli, man bija svarīgi atrast tādu kūkas recepti, kuru varētu ēst visi.

Vecrīgas kūciņas

Vecrīgas kūciņas

Kūciņa “Vecrīga” ir latviešu konditoru veiksmes stāsts ilgu gadu desmitu garumā. Apaļā plaucētās mīklas čauliņā iepildīts uzputots biezpiena krēms, viegla pūdercukura kārtiņa pāri.

Mūsu sadarbības partneri