Groziņkūka ar biezpiena krēmu

Persiku torte Unas māsīca

Netālu no mūsu mājām bija veikals Globuss ar lielisku konditoreju, un viena no mīļākajām tortēm gan mums, gan Gunāram bija Una – persiku torte ar smilšu mīklas pamatni, krēmīgu vidusslāni, kurā vārītā krēma un skābā krējuma pildījumā gozējās saulaini dzelteni persiku gabaliņi, un pāri visam – maigs bezē mākonis, pārputināts ar pūdercukura putekļiem.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

17/11/2018

Par godu Latvijas 100. dzimšanas dienai publicējam receptes no visiem novadiem. Zemgalē godos bieži pasniedz groziņkūkas – tās ir ērti apēst, vienkārši turot rokās. Tām ir bezgalīgi daudz variantu – ar ievārījumu, svaigām vai saldētām un atlaidinātām ogām, svaigu vai žāvētu augļu gabaliņiem, šokolādes un cepumu masu pirmajā pildījuma kārtā. Rotāšanai var izmantot gan vārīto krēmu, gan uzputotu saldo krējumu, gan zefīra masu vai kādu kārdinošu variāciju no vārīta kondensētā piena. Rotājumu variāciju arī ir daudz bez gala – ar ogām, augļu gabaliņiem un želeju, riekstiem, škokolādes dekoriem, karameles stīdziņām – cik nu kuram fantāzijas, rocības un laika.

Ja pirms svētkiem ir daudz citu darbu vai mājās nav cepeškrāsns, var arī izlīdzēties ar gataviem, veikalos nopērkamiem labas kvalitātes smilšu mīklas groziņiem, kurus atliek tikai sapildīt.

Uz Latvijas 100. dzimšanas dienu iedvesmai piedāvājam groziņus, kas pildīti ar biezpiena masu un rotāti ar ogām. Ja jums saldētavā nav meža zemenīšu, droši lietojat 18. novembrī tik tradicionālās dzērvenes.

Recepti drukātā veidā var atrast Latvijas Mediju izdevumā “Latvijas novadu tradicionālie ēdieni”, izdevniecības veikalā vai e-veikalā.

Priecīgus svētkus!

#Veģetārs ēdiens #Latviešu virtuves klasika

Sastāvdaļas

Smilšu mīklai

  • 350 g kviešu miltu
  • 135 g pūdercukura 
  • 200 g auksta sviesta 
  • 1 ola
  • Šķipsna sāls
  • Šķipsna dzeramās sodas vai cepamā pulvera
  • Šķipsna vaniļas cukura
  • Rīvēta citrona miziņa pēc vēlēšanās
  • 20-24 metāla groziņu cepamās formas (var izmantot arī mafinu pannu) 

Pildījumam

  • 300 g laba biezpiena (vislabāk lauku, neder veikala paciņas, kuras sulojas)
  • 100 g sviesta istabas temperatūrā vai 200 ml auksta saldā krējuma 35 %
  • 100 g pūdercukura
  • 1 paciņa putukrējuma cietinātāja
  • 1 tējkarote vaniļas cukura
  • 300 g ogu pildījumam un rotājumam
  • Nedaudz cukura ogu pildījumam
  • Pūdercukurs, pirparmētras lapiņas pēc izvēles rotāšanai

Soļi

Smilšu mīkla

Solis 1

Bļodā ber visas sausās sastāvdaļas – miltus, pūdercukuru, sāli, sodu vai cepamo pulveri un vaniļas cukuru. Visu rūpīgi izmaisa.

Solis 2

Miltu maisījumam pievieno gabaliņos sagrieztu aukstu sviestu, sākumā kapā ar nazi, tad ar pirkstiem saberž drumstalas, lai visa masa būtu līdzīga rupjām, slapjām smiltīm.

Solis 3

Pēdējo mīklai pievieno olu, to iemīca pēc iespējas ātri. Kad mīkla viendabīga un gatava, saveļ bumbā.

Solis 4

Mīklu sadala daļās, apmēram 45 g katru, saveļ bumbiņās. Katru iespiež formā un izlīdzina, izveidojot groziņa čaulu.

Solis 5

Cepuma apakšu sabaksta ar dakšiņu, lai tā cepot neuzceltos.

Solis 6

Cep 180 °C uzkarsētā krāsnī, līdz groziņi kļūst zeltaini brūni. Nedaudz atdzesē, formas uzmanīgi apmet riņķī uz dēļa. Ja kūkas pamatiņš tomēr ir pacēlies, to var nospiest uz leju, kamēr tas vēl nav atdzisis un sacietējis. Groziņus atstāj atdzist.

Kad groziņi izcepti

Solis 1

Daļu ogu sablendē ar cukuru pēc garšas.

Solis 2

Biezpienu sablendē, lai tas būtu smalkas konsistences, krēmveidīgs.

Solis 3

Sviestu vai krējumu saputo ar cukuru un vaniļas cukuru. Ja lieto krējumu, pievieno putukrējuma cietinātāju.

Solis 4

Sajauc biezpienu var sviesta vai krējuma masu, līdz tas ir viendabīgs.

Solis 5

Groziņu formās liek mazliet ogu masas.

Solis 6

Caur konditorejas turzu rotā kūkas ar biezpiena krēmu. Ja turzas nav pa ķērienam, var krēmu salikt ar karoti.

Solis 7

Rotā ar ogām un piparmētras lapiņām. Beigās var pārkaisīt ar pūdercukuru.

Mūsu grāmata

Izpārdota!

Saistītās receptes

Persiku torte Unas māsīca

Persiku torte Unas māsīca

Netālu no mūsu mājām bija veikals Globuss ar lielisku konditoreju, un viena no mīļākajām tortēm gan mums, gan Gunāram bija Una – persiku torte ar smilšu mīklas pamatni, krēmīgu vidusslāni, kurā vārītā krēma un skābā krējuma pildījumā gozējās saulaini dzelteni persiku gabaliņi, un pāri visam – maigs bezē mākonis, pārputināts ar pūdercukura putekļiem.

Kijivas torte/Київський торт

Kijivas torte/Київський торт

1. martā ir vārda diena manam tēvam Ivaram. Nekādas lielas svinības pandēmijas dēļ tāpat nerīkojam, bet kūku izcept ir svēta lieta. Domājot par Kijevu, Ukrainas sirdi, ko šobrīd pašaizliedzīgi un drosmīgi aizstāv ukraiņu tauta prezidenta Volodimira Zeļenska vadībā, atcerējos, ka Kijevai ir sava torte. Nekad nebiju to cepusi, bet interneta dzīlēs bija atrodams liels daudzums recepšu variāciju.

Ātrā ābolkūka franču gaumē

Ātrā ābolkūka franču gaumē

Rudens ir laiks, kad var svinēt ābolus. Vai var būt par daudz ābolkūku recepšu? Nekādā gadījumā. Šoruden mani iedvesmoja Dainas Alužānes Facebook profilā publicēta ābolkūkas recepte, kuru viņa raksturoja kā “ķepīgu, sviestīgu un francūzīgu bez sava gala”. Izlasot sastāvdaļu sarakstu, bija skaidrs, ka recepte ir vienkārša un ātra.

Mūsu sadarbības partneri