Sestdiena, 17 novembris, 2018 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Groziņkūka ar biezpiena krēmu

 

Grozini_ar_meza_zemenem_VO_7060012

Par godu Latvijas 100. dzimšanas dienai publicējam receptes no visiem novadiem. Zemgalē godos bieži pasniedz groziņkūkas – tās ir ērti apēst, vienkārši turot rokās. Tām ir bezgalīgi daudz variantu – ar ievārījumu, svaigām vai saldētām un atlaidinātām ogām, svaigu vai žāvētu augļu gabaliņiem, šokolādes un cepumu masu pirmajā pildījuma kārtā. Krēmam var izmantot gan vārīto krēmu, gan uzputotu saldo krējumu, gan zefīra masu vai kādu kārdinošu variāciju no vārīta kondensētā piena. Rotājumu variāciju arī ir daudz bez gala – ar ogām, augļu gabaliņiem un želeju, riekstiem, škokolādes dekoriem, karameles stīdziņām – cik nu kuram fantāzijas, rocības un laika.

Ja pirms svētkiem ir daudz citu darbu vai ja mājās nav cepeškrāsns, var arī izlīdzēties ar gatavu kvalitatīvu smilšu mīklas groziņu iegādi un pašiem tos tikai pildīt.

Uz Latvijas 100. dzimšanas dienu iedvesmai piedāvājam groziņus, kas pildīti ar biezpiena masu un rotāti ar ogām. Ja jums saldētavā nav meža zemenīšu, droši lietojat 18. novembrī tik tradicionālās dzērvenes.

Recepti drukātā veidā var atrast Latvijas Mediju izdevumā “Latvijas novadu tradicionālie ēdieni”, veikalā Dzirnavu iela 21 Rīgā vai e-veikalā.

Priecīgus svētkus!

Sastāvdaļas

Smilšu mīklai

Kviešu milti 350 g

Pūdercukurs 135 g

Auksts sviests 200 g

Ola 1 gab.

Šķipsna sāls

Šķipsna dzeramās sodas vai cepamā pulvera

Šķipsna vaniļas cukura

Rīvēta citrona miziņa pēc vēlēšanās

20-24 metāla groziņu cepamās formas (var izmantot arī mafinu pannu)

Pildījumam

300 g laba biezpiena (vislabāk lauku, neder veikala paciņas, kuras sulojas)

100 g sviesta istabas temperatūrā vai 200 ml auksta saldā krējuma 35 %

100 g pūdercukura

1 paciņa putukrējuma cietinātāja

1 tējkarote vaniļas cukura

300 g ogu pildījumam un rotājumam

Nedaudz cukura ogu pildījumam

Pūdercukurs, pirparmētras lapiņas pēc izvēles rotāšanai

Darba gaita

Smilšu mīkla

1. Bļodā ber visas sausās sastāvdaļas – miltus, pūdercukuru, sāli, sodu vai cepamo pulveri un vaniļas cukuru. Visu rūpīgi izmaisa.

2. Miltu maisījumam pievieno gabaliņos sagrieztu aukstu sviestu, sākumā kapā ar nazi, tad ar pirkstiem saberž drumstalas, lai visa masa būtu līdzīga rupjām, slapjām smiltīm.

3. Pēdējo mīklai pievieno olu, to iemīca pēc iespējas ātri. Kad mīkla viendabīga un gatava, saveļ bumbā.

4. Mīklu sadala daļās, apmēram 45 g katru, saveļ bumbiņās. Katru iespiež formā un izlīdzina, izveidojot groziņa čaulu.

5. Cepuma apakšu sabaksta ar dakšiņu, lai tā neuzceltos.

6. Cep 180 °C uzkarsētā krāsnī, līdz groziņi kļūst zeltaini brūni. Nedaudz atdzesē, formas uzmanīgi apmet riņķī uz dēļa. Ja tomēr kūkas pamatiņš ir pacēlies, kamēr tas vēl nav sacietējis, to var nospiest uz leju. Groziņus atstāj atdzist.

Kad groziņi izcepti

1. Daļu ogu sablendē ar cukuru pēc garšas.

2. Biezpienu sablendē, lai tas būtu smalkas konsistences, krēmveidīgs.

3. Sviestu vai krējumu saputo ar cukuru un vaniļas cukuru. Ja lieto krējumu, pievieno putukrējuma cietinātāju.

4. Sajauc biezpienu var sviesta vai krējuma masu, līdz tas ir viendabīgs.

5. Groziņu formās liek mazliet ogu masas.

6. Caur konditorejas turzu rotā kūkas ar biezpiena krēmu. Ja turzas nav pa ķērienam, var krēmu salikt ar karoti.

7. Rotā ar ogām un piparmētras lapiņām. Beigās var pārkaisīt ar pūdercukuru.

Komentēt

© 2010 Garšīgā Latvija. Visas tiesības aizsargātas