Dzērveņu un šokolādes torte

LNB Zalcburgas pavārgrāmatas (1718) kūka

Reizēm receptes tevi atrod pavisam negaidītos veidos. Pagājušajā nedēļā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā atklāja Jelgavas grāmatu iespiedējiem Stefenhāgeniem veltītu izstādi. Tur pavisam nejauši manās rokās nonāca kartīte ar kūkas recepti no 1718. gadā drukātas pavārgrāmatas Neues Salzburgliches Koch-Buch, autors Konrāds Hagers (Conrad Hagger).

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Vija ir brīnišķīga vecmāmiņa, gaida ciemos un lutina savus mīļos ar saviem virtuves meistarstiķiem gan darba dienās, gan svētkos. Mazbērni apmeklē mūzikas skolu pretī Vijas mājai un allaž ieskrien pie vecmāmiņas ciemos. Katru sagaida kāds kārums.

Vijas pūrā ir dažādu gardu kūku receptes, bet šī torte parasti jubilejās tiekot apēsta pati pirmā. Kakao rūgtenā glazūra, dzērveņu un krējuma skābenums lieliski papildina saldā biskvīta kārtas. Atšķirībā no klasiskā olu biskvīta, šajā tortē biskvīts ir sulīgāks.

Recepte mantota no vecmāmiņas un mazliet pārveidota. Vecmāmiņa torti cepusi ar dzērvenēm, bet Vija ir izmēģinājusi  pildījumam gan brūklenes, gan upenes, gan jāņogas un ābolus. Pildījumam cukuru nepievieno, kūkas salduma pietiek, lai garšas buķete veidotos patīkama. Dzērveņu variācija ģimenē atzīta par garšīgāko, bet vasarā, kad pērnā rudens dzērvenes beigušās, var uzmeistarot arī citus variantus.

Vijas biskvītu panna ir taisnstūra formas, 25x35 cm. Ja formas lielums būtiski atšķiras, sastāvdaļu daudzums attiecīgi jāpārrēķina. Sastāvdaļas dotas 1 plātij, tātad kopējais daudzums biskvīta sastāvdaļām jāreizina ar 3.

Paldies Vijai par brīnišķīgo recepti!

Sastāvdaļas

Katrai gaišā biskvīta plātei (2 plātis)

  • 2 olas (aukstas, no ledusskapja putojoties labāk)
  • glāze skāba krējuma 25%
    („graņonka”, 250 ml, arī turpmāk)
  • glāze cukura
  • glāze miltu
  • 1 tējkarote vaniļas cukura
  • 1 tējkarote dzeramās sodas
  • lāsīte etiķa

3. plātei

  • no miltu glāzes noņem pāris ēdamkarošu un to vietā pievieno labas kvalitātes kakao pulveri

    Pildījumam

    • 0,5-0,7 l dzērveņu, vēlams no Latvijas purviem
    • 0,5 l bieza skābā krējuma, vismaz 25 %

    Glazūrai

    • 50-70 g sviesta
    • 5 ēdamkarotes piena
    • 5 ēdamkarotes cukura
    • 10 ēdamkarotes kakao

    Soļi

    Solis 1

    Ieslēdz cepeškrāsni uz 180 grādiem. Cepamajā plātī ieklāj cepamo papīru, uzloka maliņas.

    Solis 2

    Olas puto ar vaniļas cukuru, pakāpeniski putojot pievieno visu cukuru, puto, līdz masa gaiša un viegla, un cukurs izkusis.

    Solis 3

    Uz dzeramās sodas uzpilina lāsi etiķa, pievieno skābajam krējumam.

    Solis 4

    Krējumu ieputo olu masā.

    Solis 5

    Pašās beigās pievieno miltus.

    Solis 6

    Mīklu vēlreiz kārtīgi saputo.

    Solis 7

    Mīklu lej pannā…

    Solis 8

    … un izlīdzina.

    Solis 9

    Cep apmēram 10-15 minūtes, līdz gaiši brūns. Gatavību pārbauda ar irbulīti. Kad mīkla nelīp klāt, ņem no krāsns laukā un liek atdzesēties. Vija gatavību nosaka pēc smaržas. Ja cepējs pirmo reizi šo gatavās kūkas smaržu sajutīs, nākamajā reizē pēc tās arī varēs novērtēt cepšanas ilgumu.

    Solis 10

    Kamēr pirmā plāts cepas, atkārto visu vēlreiz otrajai plātij. Trešās plāts mīklai daļu miltu aizstāj ar kakao pulveri.

    Solis 11

    Pārējo atkārto tāpat kā gaišajam biskvītam.

    Solis 12

    Vija gatavās kārtas eleganti noslidina uz tīri izmazgātās flīžu grīdas – tā biskvīti atdziestot visātrāk.

    Solis 13

    Dzērvenes bez cukura sablendē.

    Solis 14

    Sviestu ar pienu karsē, līdz sviests izkusis.

    Solis 15

    Bļodiņā sajauc cukuru ar kakao, cik pacietība ļauj, izberž visus kunkulīšus. Bet Vija saka, ka visas tortes ir gardu muti apēstas, pat ja kāds kunkulītis ir palicis.

    Solis 16

    Cukura un kakao masu iejauc karstajā sviesta un piena maisījumā. Atdzesē.

    Solis 17

    Ar garu, plānu nazi uzmanīgi atdala biskvītus no cepamā papīra.

    Solis 18

    Pamatā liek gaišā biskvīta kārtu, pārklāj ar sablendētajām dzērvenēm.

    Solis 19

    Otro liek šokolādes biskvīta kārtu un pārklāj ar skābu krējumu.

    Solis 20

    Pārliek otro gaišā biskvīta kārtu, pārklāj ar šokolādes glazūru.

    Solis 21

    Atstāj ievilkties. Vislabāk garšo nākamajā dienā.

    Solis 22

    Labu apetīti!

    Mūsu grāmata

    Saistītās receptes

    LNB Zalcburgas pavārgrāmatas (1718) kūka

    LNB Zalcburgas pavārgrāmatas (1718) kūka

    Reizēm receptes tevi atrod pavisam negaidītos veidos. Pagājušajā nedēļā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā atklāja Jelgavas grāmatu iespiedējiem Stefenhāgeniem veltītu izstādi. Tur pavisam nejauši manās rokās nonāca kartīte ar kūkas recepti no 1718. gadā drukātas pavārgrāmatas Neues Salzburgliches Koch-Buch, autors Konrāds Hagers (Conrad Hagger).

    Kuskusa kūka

    Kuskusa kūka

    Ar šo kūkas recepti mūs iepazīstināja māksliniece Maruta Raude, kad 2012. gadā ciemojāmies pie viņas īsi pirms Lieldienām. Pērn viņa pāragri devās mūžībā. Mēs nezinām, kāpēc tā notiek. Dievam laikam ir savi nodomi.

    Meteņu maizītes jeb kūkas. Gavēņa kūkas. Štopkūkas

    Meteņu maizītes jeb kūkas. Gavēņa kūkas. Štopkūkas

    Meteņu kūkas jeb maizītes cep no rauga mīklas un pilda ar putotu saldo krējumu. Tās cep dažādās Ziemeļeiropas valstīs laikā starp Ziemassvētkiem un Lieldienām, bet pilnīgi noteikti nedēļā, kad sākas gavēnis pirms Lieldienām.

    Mūsu sadarbības partneri