Lazdu riekstu un bezē kūciņas

LNB Zalcburgas pavārgrāmatas (1718) kūka

Reizēm receptes tevi atrod pavisam negaidītos veidos. Pagājušajā nedēļā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā atklāja Jelgavas grāmatu iespiedējiem Stefenhāgeniem veltītu izstādi. Tur pavisam nejauši manās rokās nonāca kartīte ar kūkas recepti no 1718. gadā drukātas pavārgrāmatas Neues Salzburgliches Koch-Buch, autors Konrāds Hagers (Conrad Hagger).

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Manā bērnībā, kas aizsākās padomju stagnācijas gados, kā visiem zināms, valdīja pārtikas deficīts. Atceros, kāda laime un pacilātība mājās valdīja, ja kādam no ģimenes bija palaimējies būt vietā, kur “izmestas” tortes ar nosaukumu Družba, latviski “Draudzība”. Jāpiebilst, ka tieši tāds pats nosaukums bija arī mājsaimniecībās plaši lietotam motorzāģim. Gan torte, gan motorzāģis toreiz tika uzskatīti par labiem „brendiem”, kaut mani bērni internetā vēl mūsdienās atrod jociņus par tēmu “kas tā par interesantu draudzību, kuras vārdā nosaukts zāģis”.

Kādā aukstā ziemas dienā mēs ar meitu izmēģinājām pēc internetā atrastas, pašu piepucētas receptes izcept mājās lazdu riekstu bezē un šokolādes kūciņas. Izdevās ļoti, ļoti garšīgi! Un daudz!

Bezē torti nav iespējams sagriezt glītos gabaliņos, veidojas neticams haoss un drupaču kaudzes, tāpēc bieži ģimenes lokā šī torte tiek ēsta ar karotēm, nebēdājot par etiķeti. Šī iemesla dēļ mēs nolēmām cept mazās kūciņas, kas ir vienkārši apēdamas, turot rokās.

Sastāvdaļas

Bezē cepumiem

  • 300 g cukura
  • 4 olu baltumi
  • 50 g kartupeļu miltu
  • 180 g lazdu riekstu
  • šķipsniņa sāls
  • cepamais papīrs
  • divas cepamās plātis

    Krēmam

    • 4 olu dzeltenumi
    • 3 ēdamkarotes cukura
    • 40 g ūdens
    • 200 g mīksta sviesta
    • 3 ēdamkarotes kakao
    • 50 g kondensētā piena
    • 25 g aromātiska alkoholiska dzēriena – konjaka, brendija vai balzama

    Rotāšanai

    • 100 – 200 g šokolādes, kakao saturs vismaz 40 %
    • 24 lazdu rieksti

    Soļi

    Solis 1

    Uz griežamā dēlīša ar nazi sasmalcina riekstus. (Kad jāsteidzas, esmu smalcinājusi riekstus ar virtuves kombainu, bet tas jādara uzmanīgi, lai rieksti paliktu gabaliņos un nepārvērstos eļļainā masā).

    Solis 2

    Ieslēdz cepeškrāsni uz 100 °C režīmā ar ventilatoru. Gāzes plītī bezē cep ar nedaudz pavērtām cepeškrāsns durtiņām.

    Solis 3

    Olu baltumus uzmanīgi atdala no dzeltenumiem (baltumā nedrīkst būt ne lāses dzeltenuma, dzeltenumus atliek malā). Olu baltumus tīrā un sausā lielākā bļodā sāk putot, pievienojot šķipsniņu sāls. Kad masa balta un bieza, pakāpeniski pievieno cukuru un uzputo stingru bezē mīklu. Tajā visbeidzot iemaisa kartupeļu miltus un sakapātos riekstus.

    Solis 4

    Uz cepamās plāts ar ēdamkaroti liek bezē pikas, cepumu formu veidojot pēc iespējas apaļīgu un līdzenu. Uz vienas plāts liek apmēram 12 cepumus.

    Solis 5

    Cepumus liek cepties 1 līdz 2 stundas. Bezē cepumam jābūt vieglam un sausam. Atdzesē.

    Solis 6

    Taisa krēmu. Ūdeni ar cukuru uzvāra.

    Solis 7

    Olu dzeltenumus puto, tievā strūkliņā pievienojot karsto sīrupu, līdz tie kļūst gaiši un biezi. Turipina putot, pievienojot sviestu, kakao, pašās beigās kondensēto pienu un alkoholu. Krēmu ledusskapī nedaudz atdzesē līdz kūciņu rotāšanai.

    Solis 8

    Kad bezē cepumi atdzisuši, ūdens peldē izkausē šokolādi un ar karoti pārlej cepumu virsiņas ar šokolādi. Atdzesē.

    Solis 9

    Krēmu liek rotājamā turziņā ar robaino uzgali un katram cepumam uzspiež krēma cepurīti, kam uzliek lazdu riekstu.

    Mūsu grāmata

    Saistītās receptes

    LNB Zalcburgas pavārgrāmatas (1718) kūka

    LNB Zalcburgas pavārgrāmatas (1718) kūka

    Reizēm receptes tevi atrod pavisam negaidītos veidos. Pagājušajā nedēļā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā atklāja Jelgavas grāmatu iespiedējiem Stefenhāgeniem veltītu izstādi. Tur pavisam nejauši manās rokās nonāca kartīte ar kūkas recepti no 1718. gadā drukātas pavārgrāmatas Neues Salzburgliches Koch-Buch, autors Konrāds Hagers (Conrad Hagger).

    Kuskusa kūka

    Kuskusa kūka

    Ar šo kūkas recepti mūs iepazīstināja māksliniece Maruta Raude, kad 2012. gadā ciemojāmies pie viņas īsi pirms Lieldienām. Pērn viņa pāragri devās mūžībā. Mēs nezinām, kāpēc tā notiek. Dievam laikam ir savi nodomi.

    Meteņu maizītes jeb kūkas. Gavēņa kūkas. Štopkūkas

    Meteņu maizītes jeb kūkas. Gavēņa kūkas. Štopkūkas

    Meteņu kūkas jeb maizītes cep no rauga mīklas un pilda ar putotu saldo krējumu. Tās cep dažādās Ziemeļeiropas valstīs laikā starp Ziemassvētkiem un Lieldienām, bet pilnīgi noteikti nedēļā, kad sākas gavēnis pirms Lieldienām.

    Mūsu sadarbības partneri