Kūciņas Mazās

Cielaviņas māsīcas

Švarcvaldes kūciņas

Ja jūsmāju krājumos martā atrodamas vēl kādas ķiršu kompota burkas, jādomā, kā tās izmantot. Vasarā mūsu opis parasti izcīna nopietnas cīņas ar strazdiem, mēģinot godīgi sadalīt, cik mums, cik viņiem. Tāpēc viņš visus ķiršu labumus ir pelnījis dubultā. Un tāpēc mums mājās ir gardi skābo ķiršu kompoti ar visiem kauliņiem. Tie, ko veikalā var nopirkt bez kauliņiem, nav mūsu gaumē.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Manā bērnībā, kas aizsākās padomju stagnācijas gados, kā visiem zināms, valdīja pārtikas deficīts. Atceros, kāda laime un pacilātība mājās valdīja, ja kādam no ģimenes bija palaimējies būt vietā, kur “izmestas” tortes ar nosaukumu Družba, latviski “Draudzība”. Jāpiebilst, ka tieši tāds pats nosaukums bija arī mājsaimniecībās plaši lietotam motorzāģim. Gan torte, gan motorzāģis toreiz tika uzskatīti par labiem „brendiem”, kaut mani bērni internetā vēl mūsdienās atrod jociņus par tēmu “kas tā par interesantu draudzību, kuras vārdā nosaukts zāģis?”.

Kādā aukstā ziemas dienā mēs ar meitu izmēģinājām pēc internetā atrastas, pašu piepucētas receptes izcept mājās lazdu riekstu bezē un šokolādes kūciņas. Izdevās ļoti, ļoti garšīgi! Un daudz!

Bezē torti nav iespējams sagriezt glītos gabaliņos, veidojas neticams haoss un drupaču kaudzes, tāpēc bieži ģimenes lokā šī torte tiek ēsta ar karotēm, nebēdājot par etiķeti. Šī iemesla dēļ mēs nolēmām cept mazās kūciņas, kas ir vienkārši apēdamas, turot rokās.

Sastāvdaļas

Bezē cepumiem

  • 300 g cukura
  • 4 olu baltumi
  • 50 g kartupeļu miltu
  • 180 g lazdu riekstu
  • šķipsniņa sāls
  • cepamais papīrs
  • divas cepamās plātis

    Krēmam

    • 4 olu dzeltenumi
    • 3 ēdamkarotes cukura
    • 40 g ūdens
    • 200 g mīksta sviesta
    • 3 ēdamkarotes kakao
    • 50 g kondensētā piena
    • 25 g aromātiska alkoholiska dzēriena – konjaka, brendija vai balzama

    Rotāšanai

    • 100 – 200 g šokolādes, kakao saturs vismaz 40 %
    • 24 lazdu rieksti

    Soļi

    Solis 1

    Uz griežamā dēlīša ar nazi sasmalcina riekstus. (Kad jāsteidzas, esmu smalcinājusi riekstus ar virtuves kombainu, bet tas jādara uzmanīgi, lai rieksti paliktu gabaliņos un nepārvērstos eļļainā masā).

    Solis 2

    Ieslēdz cepeškrāsni uz 100 °C režīmā ar ventilatoru. Gāzes plītī bezē cep ar nedaudz pavērtām cepeškrāsns durtiņām.

    Solis 3

    Olu baltumus uzmanīgi atdala no dzeltenumiem (baltumā nedrīkst būt ne lāses dzeltenuma, dzeltenumus atliek malā). Olu baltumus tīrā un sausā lielākā bļodā sāk putot, pievienojot šķipsniņu sāls. Kad masa balta un bieza, pakāpeniski pievieno cukuru un uzputo stingru bezē mīklu. Tajā visbeidzot iemaisa kartupeļu miltus un sakapātos riekstus.

    Solis 4

    Uz cepamās plāts ar ēdamkaroti liek bezē pikas, cepumu formu veidojot pēc iespējas apaļīgu un līdzenu. Uz vienas plāts liek apmēram 12 cepumus.

    Solis 5

    Cepumus liek cepties 1 līdz 2 stundas. Bezē cepumam jābūt vieglam un sausam. Atdzesē.

    Solis 6

    Taisa krēmu. Ūdeni ar cukuru uzvāra.

    Solis 7

    Olu dzeltenumus puto, tievā strūkliņā pievienojot karsto sīrupu, līdz tie kļūst gaiši un biezi. Turpina putot, pievienojot sviestu, kakao, pašās beigās kondensēto pienu un alkoholu. Krēmu ledusskapī nedaudz atdzesē līdz kūciņu rotāšanai.

    Solis 8

    Kad bezē cepumi atdzisuši, ūdens peldē izkausē šokolādi un ar karoti pārlej cepumu virsiņas ar šokolādi. Atdzesē.

    Solis 9

    Krēmu liek rotājamā turziņā ar robaino uzgali un katram cepumam uzspiež krēma cepurīti, kam uzliek lazdu riekstu.

    Mūsu grāmata

    Izpārdota!

    Saistītās receptes

    Švarcvaldes kūciņas

    Švarcvaldes kūciņas

    Ja jūsmāju krājumos martā atrodamas vēl kādas ķiršu kompota burkas, jādomā, kā tās izmantot. Vasarā mūsu opis parasti izcīna nopietnas cīņas ar strazdiem, mēģinot godīgi sadalīt, cik mums, cik viņiem. Tāpēc viņš visus ķiršu labumus ir pelnījis dubultā. Un tāpēc mums mājās ir gardi skābo ķiršu kompoti ar visiem kauliņiem. Tie, ko veikalā var nopirkt bez kauliņiem, nav mūsu gaumē.

    Rupjmaizes torte “Lāčplēsis”

    Rupjmaizes torte “Lāčplēsis”

    Šogad par godu Latvijas dzimšanas dienai izcepu rudzu rupjmaizes torti. Recepti esmu salikusi kā kompozīciju no vairākiem avotiem. Kad uznāk iedvesma un ir gana daudz laika, varu eksperimentēt, pārāk nesatraucoties par rezultātu. Ir aizraujoši iztēloties dažādos garšu salikumus, faktūras, krāsas un smaržas. Pandēmijas dēļ viesības šogad nav atļautas, bet mani mājinieki ir ar mieru nomēģināt ikvienu manu eksperimentālo cepumu.

    Vegānā ābolkūka

    Vegānā ābolkūka

    Vegāno ābolkūku reiz cepu, dodoties ciemos pie mūsu draudzenes Dagnijas, kura jau gadiem nelieto dzīvnieku izcelsmes pārtikas produktus. Domājot par ciemakukuli, man bija svarīgi atrast tādu kūkas recepti, kuru varētu ēst visi.

    Mūsu sadarbības partneri