Ceptas gailenes ar kūpinātu bekonu un sīpoliem

Ratatuijs no Dobīšu dārzeņiem

Ratatuijs ir dārzeņu ēdiens, kurā vasaras krāsas un garšas izpaužas visā pilnībā. To pagatavojām no dārzniecības “Dobītes” varenās ražas, ar ko ciemošanās reizē mūs apdāvināja Sandra Marcinkēviča.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Šo recepti esam apsolījuši Pēterim Jakovelim Vācijā ar sirsnīgiem sveicieniem no mammas māsas un citiem radiem. Gailenes ir sēnes, kuras var iegādāties arī citās zemēs, glīti sasaiņotas kārbiņās. Nav jau tas pats, kas pašam rasainā rītā doties uz mežu ar grozu un, saelpojoties visas mežā virmojošās skuju, mētru, sūnu un, protams, sēņu smaržas, aizmirst visu uz pasaules, raibajā paklājā lūkojot pēc sēņu cepurītēm.

Ne katrā Eiropas valstī ir iespēja brīvi klīst pa mežiem un sēņot. Pirms mēneša, braucot uz Austriju, novērojām, ka Lietuvā un Polijā gar ceļa malām sēnes tika andelētas lielos grozos, Čehijā tādus skatus nemanījām, bet Vīnē Naschmarket tirgū bija nopērkamas gailenes un baravikas. Mazajās kastītēs, protams, un dārgi.

Tāpēc gaidām Pēteri un citus latviešus, kuri tālās zemēs skumst pēc šīs nodarbes, ieplānot atvaļinājumu sēņu laikā un braukt šurp! Latvijas Valsts meži jūs gaida! Šīs izjūtas, kad svētdienas meža pastaiga tiek vainagota ar paša sarūpētu azaidu, dāvinātu no Mātes Dabas, rada citādi nepiedzīvojamu gandarījumu.

Sastāvdaļas

  • ~ 1 litrs gaileņu (vai citu cepamo sēņu)
  • 1 vidējs sīpols
  • dažas šķēles kūpināta caurauguša bekona
  • 100–150 ml skābā krējuma
  • sāls, malti melnie pipari

Piedevām

  • vārīti jaunie kartupeļi
  • mazsālīti gurķi

Soļi

Solis 1

Gailenes notīra. Pielipušās lapiņas un sūnas ērti notīrīt ar stingrāku saru otiņu.

Solis 2

Notīra kātiņus. Lielākās sēnes sagriež gabaliņos

Solis 3

Nomizo un smalki sagriež sīpolu. Bekonu sagriež kubiņos. Dziļā pannā apcep gaļu, pievieno sīpolus un apcep zeltainus.

Solis 4

Pievieno gailenes, turpina cept, palaikam apmaisot.

Solis 5

Pannai var uzlikt vāku, lai sēnes ātrāk izkarstu.

Solis 6

Pēc minūtēm 10 pievieno skābu krējumu.

Solis 7

Pēc garšas beigās pievieno sāli un piparus.

Solis 8

Ēd ar vārītiem jaunajiem kartupeļiem un mazsālītiem gurķīšiem.

Mūsu grāmata

Saistītās receptes

Ratatuijs no Dobīšu dārzeņiem

Ratatuijs no Dobīšu dārzeņiem

Ratatuijs ir dārzeņu ēdiens, kurā vasaras krāsas un garšas izpaužas visā pilnībā. To pagatavojām no dārzniecības “Dobītes” varenās ražas, ar ko ciemošanās reizē mūs apdāvināja Sandra Marcinkēviča.

Pildīti cukini ziedi

Pildīti cukini ziedi

To, kā garšo cepti cukini ziedi, tā vienkārši nemaz nevar iedomāties. Pirmā pieredze ir iespaidīga – no ārpuses kraukšķa kārta, iekšā – sulīgs pildījums. Dārzos šie ziedi, šķiet, vēl ir atrodami. Receptei der arī ķirbja ziedi. Svarīgi, ka tie novākti noteiktā stadijā, ne par agru, ne par vēlu.

Viltotais zaķis

Viltotais zaķis

Ēdiens, kas ietaupīs jūsu laiku, atbrīvojot no stāvēšanas pie plīts

Mūsu sadarbības partneri