Ceptas gailenes ar kūpinātu bekonu un sīpoliem

Pildīts patisons

Ciemojoties mājās pie laimīgajiem cilvēkiem, kuriem ir dārzs, bieži gadās dāvanā saņemt pašu ekoloģiski audzētus, gardus un daiļus ciemakukuļus.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Šo recepti esam apsolījuši Pēterim Jakovelim Vācijā ar sirsnīgiem sveicieniem no mammas māsas un citiem radiem. Gailenes ir sēnes, kuras var iegādāties arī citās zemēs, glīti sasaiņotas kārbiņās. Nav jau tas pats, kas pašam rasainā rītā doties uz mežu ar grozu un, saelpojoties visas mežā virmojošās skuju, mētru, sūnu un, protams, sēņu smaržas, aizmirst visu uz pasaules, raibajā paklājā lūkojot pēc sēņu cepurītēm.

Ne katrā Eiropas valstī ir iespēja brīvi klīst pa mežiem un sēņot. Pirms mēneša, braucot uz Austriju, novērojām, ka Lietuvā un Polijā gar ceļa malām sēnes tika andelētas lielos grozos, Čehijā tādus skatus nemanījām, bet Vīnē Naschmarket tirgū bija nopērkamas gailenes un baravikas. Mazajās kastītēs, protams, un dārgi.

Tāpēc gaidām Pēteri un citus latviešus, kuri tālās zemēs skumst pēc šīs nodarbes, ieplānot atvaļinājumu sēņu laikā un braukt šurp! Latvijas Valsts meži jūs gaida! Šīs izjūtas, kad svētdienas meža pastaiga tiek vainagota ar paša sarūpētu azaidu, dāvinātu no Mātes Dabas, rada citādi nepiedzīvojamu gandarījumu.

Sastāvdaļas

  • ~ 1 litrs gaileņu (vai citu cepamo sēņu)
  • 1 vidējs sīpols
  • dažas šķēles kūpināta caurauguša bekona
  • 100–150 ml skābā krējuma
  • sāls, malti melnie pipari

Piedevām

  • vārīti jaunie kartupeļi
  • mazsālīti gurķi

Soļi

Solis 1

Gailenes notīra. Pielipušās lapiņas un sūnas ērti notīrīt ar stingrāku saru otiņu.

Solis 2

Notīra kātiņus. Lielākās sēnes sagriež gabaliņos

Solis 3

Nomizo un smalki sagriež sīpolu. Bekonu sagriež kubiņos. Dziļā pannā apcep gaļu, pievieno sīpolus un apcep zeltainus.

Solis 4

Pievieno gailenes, turpina cept, palaikam apmaisot.

Solis 5

Pannai var uzlikt vāku, lai sēnes ātrāk izkarstu.

Solis 6

Pēc minūtēm 10 pievieno skābu krējumu.

Solis 7

Pēc garšas beigās pievieno sāli un piparus.

Solis 8

Ēd ar vārītiem jaunajiem kartupeļiem un mazsālītiem gurķīšiem.

Mūsu grāmata

Saistītās receptes

Pildīts patisons

Pildīts patisons

Ciemojoties mājās pie laimīgajiem cilvēkiem, kuriem ir dārzs, bieži gadās dāvanā saņemt pašu ekoloģiski audzētus, gardus un daiļus ciemakukuļus.

Grūbas ar sēnēm

Grūbas ar sēnēm

Ja mājās ir grūbas, sīpols. ķiploks un piena produkti, tiksi pie ļoti garšīga un vienkārša ēdiena. Ja ir vēl arī sēnes, baltvīns, zaļumi, vairāki siera veidi, var pagatavot restorāna cienīgu maltīti.

Mūsu sadarbības partneri