Ceptas gailenes ar kūpinātu bekonu un sīpoliem

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Šo recepti esam apsolījuši Pēterim Jakovelim Vācijā ar sirsnīgiem sveicieniem no mammas māsas un citiem radiem. Gailenes ir sēnes, kuras var iegādāties arī citās zemēs, glīti sasaiņotas kārbiņās. Nav jau tas pats, kas pašam rasainā rītā doties uz mežu ar grozu un, saelpojoties visas mežā virmojošās skuju, mētru, sūnu un, protams, sēņu smaržas, aizmirst visu uz pasaules, raibajā paklājā lūkojot pēc sēņu cepurītēm.

Ne katrā Eiropas valstī ir iespēja brīvi klīst pa mežiem un sēņot. Pirms mēneša, braucot uz Austriju, novērojām, ka Lietuvā un Polijā gar ceļa malām sēnes tika andelētas lielos grozos, Čehijā tādus skatus nemanījām, bet Vīnē Naschmarket tirgū bija nopērkamas gailenes un baravikas. Mazajās kastītēs, protams, un dārgi.

Tāpēc gaidām Pēteri un citus latviešus, kuri tālās zemēs skumst pēc šīs nodarbes, ieplānot atvaļinājumu sēņu laikā un braukt šurp! Latvijas Valsts meži jūs gaida! Šīs izjūtas, kad svētdienas meža pastaiga tiek vainagota ar paša sarūpētu azaidu, dāvinātu no Mātes Dabas, rada citādi nepiedzīvojamu gandarījumu.

Sastāvdaļas

  • ~ 1 litrs gaileņu (vai citu cepamo sēņu)
  • 1 vidējs sīpols
  • dažas šķēles kūpināta caurauguša bekona
  • 100–150 ml skābā krējuma
  • sāls, malti melnie pipari

Piedevām

  • vārīti jaunie kartupeļi
  • mazsālīti gurķi

Soļi

Solis 1

Gailenes notīra. Pielipušās lapiņas un sūnas ērti notīrīt ar stingrāku saru otiņu.

Solis 2

Notīra kātiņus. Lielākās sēnes sagriež gabaliņos

Solis 3

Nomizo un smalki sagriež sīpolu. Bekonu sagriež kubiņos. Dziļā pannā apcep gaļu, pievieno sīpolus un apcep zeltainus.

Solis 4

Pievieno gailenes, turpina cept, palaikam apmaisot.

Solis 5

Pannai var uzlikt vāku, lai sēnes ātrāk izkarstu.

Solis 6

Pēc minūtēm 10 pievieno skābu krējumu.

Solis 7

Pēc garšas beigās pievieno sāli un piparus.

Solis 8

Ēd ar vārītiem jaunajiem kartupeļiem un mazsālītiem gurķīšiem.

Mūsu grāmata

Izpārdota!

Saistītās receptes

Koča. Grūbu biezputra

Koča. Grūbu biezputra

10. oktobrī atzīmē Starptautisko putras dienu. Tam par godu dalīsimies ar kočas recepti. Šo gardo miežu grūbu putru mums gatavoja Edīte Krastiņa, saimniece no Rūjienas puses. Un gatavoja to īstā maizes krāsnī.

Dārzeņi un sēnes sarkanvīnā

Dārzeņi un sēnes sarkanvīnā

Ja man būtu restorāns, es šo recepti iekļautu pastāvīgajā ēdienkartē, tik laba tā ir. Iedvesmu smēlos veģetāro ēdienu pavārgrāmatā “Green Kitchen at Home: Quick and Healthy Vegetarian Food for Every Day” (David Frenkiel, Luise Vindahl, 2017) publicētā receptē “Beet bourguignon”.

Mārtiņdienas pīle pīlē

Mārtiņdienas pīle pīlē

Mārtiņdienai, kā zināms, piestāv kāds putna cepetis. Vesela putna cepetis nav ikdienas ēdiens, to nevar tā – viens-divi-gatavs, bet svētku reizēs tas ir lielisks. Pīle ir laba, ja zoss šķiet nepārvarami monumentāla, bet vistiņa (hmm, Mārtiņu gailis) – pārāk ikdienišķi svētku galdam.

Mūsu sadarbības partneri