Burkānu salāti ar zemesriekstiem

Minhauzena nēģi

Barons Minhauzens bijis slavens un valdzinošs melis, Duntē varam apmeklēt viņa muzeju. Par Minhauzena nēģiem Vidzemē sauc ceptas reņģītes želejā ar sinepju piedevu.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Burkānu salāti ar grauzdētiem zemesriekstiem un rozīnēm ir vieni no gardākajiem burkānu salātiem, viesībās tie nekad nepaliek pāri. Vai kāds vēl atceras AnRe kafejnīcu no deviņdesmito gadu Rīgas? Šo salikumu tolaik pirmo reizi pagaršoju tieši tur. Tas bija laiks, kad mācījāmies gatavot jaunus ēdienus ar neparastākām sastāvdaļu kombinācijām. Neatceros, vai sastāvs bija tieši tāds, bet noteikti salātos bija burkāni, zemesrieksti un rozīnes, un tos sauca “Vāverīte”. Kaut zinu, ka rozīnes daļai cilvēku raisa nepatiku, un ir pat tādi, kas tās ar maniakālu rūpību izlasa laukā no kliņģera gabaliņa, pieredze rāda, ka šajos salātos tās labprāt ēd pat viņi. Galvenais, lai rozīnes ir kvalitatīvas. Man patīk tās, ko Rīgas Centrāltirgū var nopirkt Vidusāzijas garšvielu stendos. Tur tās pārdod vītinātas, ar sīkiem kātiņiem. Tās var pirms pievienošanas salātiem īpaši labi uzbriedināt.

Mērces garša veidojas no skābā krējuma, grauzdētajiem zemesriekstiem, ķiplociņa, sāls un cukura. Lai gan savs saldums salātiem tiek jau no burkāniem un rozīnēm, dīvainā kārtā šķipsna cukura tos padara tikai vēl labākus. Un vēl salātiem der vismaz pusstundu ievilkties.

Es neesmu mēģinājusi tādu variantu, bet šķiet, ka zemesriekstu vietā varētu lietot arī zemesriekstu sviestu, sajaucot to ar salātu mērci. Vai arī zemesriekstus noteikti var aizvietot ar saulespuķu sēkliņām vai sēklu maisījumu.

Ja kāds rūpējas par veselīgu dzīvesveidu un slaido līniju, skābo krējumu droši var aizvietot ar kādu no bezpiedevu jogurtiem. Mūsmājās labi iet grieķu jogurts, bet der arī jebkurš cits.

Sastāvdaļas

  • 4 lieli burkāni
  • Liela sauja grauzdētu sālītu zemesriekstu
  • Liela sauja rozīņu (labāk vītinātas, bet der arī citas)
  • 1 ķiploku daiviņa
  • 100–150 ml skābā krējuma vai bezpiedevu jogurta
  • Sāls, cukurs pēc garšas

Soļi

Solis 1

Rozīnes noskalo, aplej ar karstu ūdeni. Ja tās ir vītinātās rozīnes, tās var apliet jau iepriekšējā vakarā, tad tās uzbriedīs īpaši sulīgas un apaļas. Ja nav laika, var apliet ar vārošu ūdeni, pirms sāk gatavot salātus.

Solis 2

Grauzdētus, sālītus zemesriekstus vai nu sakapā uz dēļa, vai ar virtuves kombainu rupji samaļ. Nedrīkst šo kombainu procesā pamest nepieskatītu, lai rieksti nesamaļas taukainā masā.

Solis 3

Burkānus nomazgā, nomizo un sarīvē uz rupjās rīves.

Solis 4

Ķiploku daiviņu nomizo, izspiež caur spiedi vai uz dēļa smalki sakapā, vispirms pārgriežot to uz pusēm un plakaniski uzspiežot ar nazi, lai izdalītos sula.

Solis 5

Rozīnēm nolej ūdeni, ja tām ir kātiņu, tos nolasa. Rozīnes nosusina uz papīra dvieļa. Visas sastāvdaļas liek lielākā bļodā, sajauc un ļauj garšām savilkties vismaz pusstundu. Salāti mazliet sulosies, bet tie ar laiku kļūst tikai vēl garšīgāki.

Mūsu grāmata

Saistītās receptes

Minhauzena nēģi

Minhauzena nēģi

Barons Minhauzens bijis slavens un valdzinošs melis, Duntē varam apmeklēt viņa muzeju. Par Minhauzena nēģiem Vidzemē sauc ceptas reņģītes želejā ar sinepju piedevu.

Marinētas ceptas reņģes

Marinētas ceptas reņģes

Maija delikatese ir lapu reņģes. Mana vecmamma Ella Sondore, ģimenē saukta par Manīti, tās sacepa krietnu bļodu, skaistas, brūnas, ar kraukšķīgām astītēm, ko bērni parasti nočiepa, tikko reņģes noņemtas no pannas.

Vinegrets

Vinegrets

Lūkojot pēc vinegreta izcelsmes, varam atrast ziņas, ka tie ir ukraiņu un krievu virtuvei tipiski salāti no vārītām bietēm, burkāniem un kartupeļiem, kam klāt pievienoti sālīti vai marinēti gurķi (var likt arī skābētus kāpostus) un svaigi sīpoli.

Mūsu sadarbības partneri