Burkānu pīrādziņi

Rupjmaizes torte “Lāčplēsis”

Šogad par godu Latvijas dzimšanas dienai izcepu rudzu rupjmaizes torti. Recepti esmu salikusi kā kompozīciju no vairākiem avotiem. Kad uznāk iedvesma un ir gana daudz laika, varu eksperimentēt, pārāk nesatraucoties par rezultātu. Ir aizraujoši iztēloties dažādos garšu salikumus, faktūras, krāsas un smaržas. Pandēmijas dēļ viesības šogad nav atļautas, bet mani mājinieki ir ar mieru nomēģināt ikvienu manu eksperimentālo cepumu.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Burkānu pīrādziņu recepte labi iederas, gaidot Meteņu dienu, kuru senie latvieši svinēja 6. februārī. Latvijā  ienākot kristīgajai ticībai, Meteņus svinēja 7 nedēļas pirms Lieldienām, tūlīt pēc tam sākās gavēnis. Tā kā šogad Lieldienas sāksies 30. martā, Meteņu svinības sāktos 9. un beigtos 12. februārī, un tā būtu Pelnu diena. Meteņi iezīmē viduspunktu starp Ziemas saulgriežiem un Lieldienām.  Meteņus agrāk sauca arī par Vastlāvjiem, Lastvāgiem, Miesmešiem, Miezmežu dienu, Aizgavēni, Buduļu vakaru vai Pīrāgu dienu. Senlatviešu vārds “meti” apzīmēja “laika griežus”, no tā izcēlies vārds “laikmets”.

Meteņos noslēdzas ziemas darbi, sākam noskaņoties pavasarim. Beidzot atkāpjas tumsa un dienas kļūst garākas un gaišākas. Tradīcijas agrāk bija saistītas ar ticējumiem – vajadzēja braukt ciemos uz vairākām dienām, jo tad augtu gari lini. Vizinājās ar kamanām. Krāšņa tradīcija bija budēļos iešana. Meteņos mēdza dziedāt un  dancot; īpaša rituāla deja bijusi saimniecei, lai augtu brangi lopi. Klāja bagātīgus mielasta galdus ar ēdieniem no cūkas šņukura, ausīm un kājām, zīdeni no cūkas pusgalvas, zirņiem, grūbām un kartupeļiem. Meteņu mielasts bija pēdējais ziemas mēnešos, kuros mielojās ar cūkgaļu, pēc tam to darīja tikai vēlā rudenī. Cepa miežu plāceņus, kā arī darīja alu. Un noteikti bija jācep pīrāgi jeb slokārtņi. Lai gan Meteņi kā svētki mūsdienās ir mazliet aizmirsti, nebūtu ne vainas pie tiem atkal atgriezties. Vismaz braukšanu ar ragaviņām, ciemošanos vairāku dienu garumā, ķekatas un mielastu mēs varētu atkal ieviest par ikgadēju pasākumu. Pasaulē Meteņos  joprojām daudzviet notiek karnevāli.

Ar neticami gardajiem burkānu pīrāgiem šoreiz mūs cienāja Inguna Plotka no Viesūnēnu mājām. Taisnības labad, bija vēl arī aukstā gaļa, marinētas celmenes un vēl visādi gardumi, par ko viņai un Andrim sirsnīgs paldies. Vārīti burkāni ēsti arī sklandraušu saldajā pildījumā, bet kārtainā mīkla veido pavisam citu garšu salikumu. Vienkārši, ātri, sulīgi un saulaini, tā varētu raksturot šo cienastu, kuru Inguna gatavoja, iedvesmojusies no Vilmas Bērtiņas 1939. gada pavārgrāmatas “Praktiskā virtuve” publicētās pīrādziņu receptes. Šeit jums atrādām to tā, kā tā ir nodrukāta grāmatā, pievienojot iekavās Ingunas citādi darīto.

Ja pašiem mājās pīrāgus cept neizdodas, variet pieteikties pie Ingunas uz kulinārajām darbnīciņām. Viesūnēnos februārī noteikti ir skaista ziema ar apsnigušām eglēm un elegantiem kalniņiem, no kuriem slaidi nobraukt ar kamanām. Kā nekā Gaiziņš no Ingunas un Andra mājām ir gandrīz ar roku sasniedzams. Viņu sirsnību un viesmīlību dabūsiet piedevās.

https://www.facebook.com/viesuneni/?ref=br_rs

Vairāk stāstu par Meteņiem gan Latvijā, gan citās valstīs, var izlasīt šeit:

http://www.dainuskapis.lv/catalog/?o=0&id=6.1.

https://lv.wikipedia.org/wiki/Mete%C5%86i

https://de.wikipedia.org/wiki/Karneval,_Fastnacht_und_Fasching

https://en.wikipedia.org/wiki/Carnival

https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BB

https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0

Sastāvdaļas

  • 1 paciņa kārtainās mīklas (labāk pērciet to, kura gatavota no sviesta, pēc izvēles ar vai bez rauga)
  • Daži vārīti burkāni
  • Vārīta, sakapāta ola pildījumam
  • 1 ola pārziešanai
  • Nedaudz mīksta sviesta, sāls un cukura

Soļi

Solis 1

Lapu mīklu plāni izrullē un ar glāzi izspiež pīrādziņus.

Solis 2

Izvārītus burkānus samaļ (vai sarīvē), samaisa ar izvārītām, sakapātām olām, nedaudz sviesta un cukuru, sāli pēc garšas.

Solis 3

1 karoti burkānu masas liek uz vienas ripiņas, uzliek otru ripiņu (Inguna pīrādziņus veidoja no kvadrāta formas gabaliem, pildījumu liekot pa vidu, pārlokot pa diagonāli). Maliņas saspiež, apsmērē ar olu un cep 15 minūtes vidējā karstumā. Pasniedz karstus.

Mūsu grāmata

Saistītās receptes

Rupjmaizes torte “Lāčplēsis”

Rupjmaizes torte “Lāčplēsis”

Šogad par godu Latvijas dzimšanas dienai izcepu rudzu rupjmaizes torti. Recepti esmu salikusi kā kompozīciju no vairākiem avotiem. Kad uznāk iedvesma un ir gana daudz laika, varu eksperimentēt, pārāk nesatraucoties par rezultātu. Ir aizraujoši iztēloties dažādos garšu salikumus, faktūras, krāsas un smaržas. Pandēmijas dēļ viesības šogad nav atļautas, bet mani mājinieki ir ar mieru nomēģināt ikvienu manu eksperimentālo cepumu.

Vegānā ābolkūka

Vegānā ābolkūka

Vegāno ābolkūku reiz cepu, dodoties ciemos pie mūsu draudzenes Dagnijas, kura jau gadiem nelieto dzīvnieku izcelsmes pārtikas produktus. Domājot par ciemakukuli, man bija svarīgi atrast tādu kūkas recepti, kuru varētu ēst visi.

Vecrīgas kūciņas

Vecrīgas kūciņas

Kūciņa “Vecrīga” ir latviešu konditoru veiksmes stāsts ilgu gadu desmitu garumā. Apaļā plaucētās mīklas čauliņā iepildīts uzputots biezpiena krēms, viegla pūdercukura kārtiņa pāri.

Mūsu sadarbības partneri