Burkānkūka ar pavasara ziediem

Zahertorte

Zahertorte ir ļoti bagātīga un šokolādīga torte, pildīta ar aprikožu ievārījumu. Tā ir viena no Vīnes vizītkartēm, un, ciemojoties skaistajā Austrijas galvaspilsētā, tortes gabaliņš noteikti jāpagaršo ikvienam. Ja tev nav iespēju turp aizbraukt, vari vismaz izcept slaveno torti.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

12/05/2017

Burkānkūka ar putukrējumu un atraitnītēm ir veltīta visiem pavasara gaidītājiem, kuriem maija vidū joprojām ir jātur pa ķērienam ziemas mēteļi un dūnu jakas. Un vēl tā veltīta visiem čaklajiem cilvēkiem no saimniecības Bites. Viņu atraitnītes mūsu dārzā esam stādījuši gadiem, nu jau daudzās dobēs tās sasējušās uz palikšanu un pavasarī mostas un zied, nebaidoties salnu un cīruļputeņu. Šogad tas ir īpaši aktuāli.

Burkānu biskvīta vietā varētu būt jebkurš cits tortes pamatnes veids, bet izvēlējos šo salikumu krāsu kontrastu dēļ. Biskvīts ir brūni oranžs, tas labi izceļ zilganos ziedus. Joprojām spēcinoši ir pērnā rudens burkāni, garšvielas mazliet atsauc atmiņā Ziemassvētkus, vieglais krēms ar ziediem (jā, atraitnītes ir garšīgas!) piestāv dažam labam Arktiskā pavasara rītam, kad uzziedējušās dobes pārklājis sniegs. Nosalušajam cilvēkam taču vajag kādu mierinājumu, gaidot uz jaunajiem rabarberiem. Šī kūka ir sulīga un sātīga, pietiek ar nelielu gabaliņu.

Paldies Agitai, Vijai un Tomasam par izlolotajiem stādiem! Lai aug, zied un smaržo! Priekā!

#Veģetārs ēdiens #Tradicionāla recepte #Ātri pagatavojams ēdiens #Vienkārši pagatavojams ēdiens #Recepte ar ēdamajiem ziediņiem

Sastāvdaļas

Biskvītam

  • 250 g mīksta sviesta
  • 250 g brūnā cukura
  • 5 olas
  • 1 apelsīns
  • 170 g kviešu miltu
  • 1 tējkarote cepamā pulvera
  • 1 tējkarote dzeramās sodas
  • 100 g sakapātu riekstu pēc izvēles (valrieksti, lazdu rieksti, mandeles vai Indijas rieksti, bet bez tiem var arī iztikt)
  • 2 tējkarotes malta kanēļa
  • 1 tējkarote maltu krustnagliņu
  • Šķipsniņa rīvēta muskatrieksta
  • Šķipsniņa vanilīna cukura
  • Šķipsniņa sāls
  • 3 vidēji lieli notīrīti un sarīvēti burkāni
  • Apaļā kūku forma ar noņemamu malu ar diametru 24 cm

    Dekorēšanai

    • 200 ml 25 % saldā krējuma
    • 100 g krēmsiera
    • 1 ēdamkarote vanilīna cukura
    • Ēdamie ziedi (piemēram, atraitnītes, vijolītes, ķiršu vai plūmju ziedi)
      un/vai
    • ogas
      un/vai
    • kapāti rieksti

    Soļi

    Solis 1

    Kūku formu ieziež ar sviestu un izkaisa miltiem. Ieslēdz cepeškrāsni uz 180 °C temperatūru.

    Solis 2

    Olu baltumus atdala no dzeltenumiem tā, lai tie nesaplīstu un nesajauktos.

    Solis 3

    Apelsīnam norīvē miziņu un izspiež sulu.

    Solis 4

    Saputo sviestu ar cukuru gaišās putās, pa vienam ieputo olu dzeltenumus, beigās iejauc rīvēto apelsīna miziņu un sulu.

    Solis 5

    Miltus iesijā bļodā un sajauc ar kapātajiem riekstiem (bez tiem var arī iztikt), sodu, cepamo pulveri un visām garšvielām, izņemot sāli.

    Solis 6

    Sviesta maisījumu iecilā miltu masā, pievieno rīvētos burkānus.

    Solis 7

    Olu baltumus ar šķipsnu sāls saputo stingrās putās un iecilā mīklā, līdz tā izmaisīta viendabīga.

    Solis 8

    Mīklu lej sagatavotajā formā, nolīdzina un cep uzkarsētajā krāsnī apmēram 50 minūtes. Gatavību pārbauda, ar koka skaliņu iedurot biskvītā. Kociņam jābūt tīram un sausam. Ja vajag, pacep vēl nedaudz.

    Solis 9

    Kad torte gatava, atstāj mazliet padzist, noņem formas malu un biskvītu atdzesē pilnībā.

    Solis 10

    Saputo saldo krējumu ar vaniļas cukuru. Krēmsieru puto atsevišķi. Kad tas kļuvis vijīgs, pamazām iejauc sakulto krējumu.

    Solis 11

    Torti noklāj ar krēmu un rotā ar ziediņiem un/vai ogām. Vai kapātiem riekstiem. Kā nu kuram labāk garšo.

    Krēma vietā torti var pārklāt ar glazūru, ko iejauc no pūdercukura un apelsīnu, citronu vai laimu sulas un norīvētas miziņas. Var tikai pārkaisīt ar pūdercukuru. Vai apēst tāpat, bez rotāšanas. Garantēti garšīgi ir visi varianti.

    Mūsu grāmata

    Izpārdota!

    Saistītās receptes

    Zahertorte

    Zahertorte

    Zahertorte ir ļoti bagātīga un šokolādīga torte, pildīta ar aprikožu ievārījumu. Tā ir viena no Vīnes vizītkartēm, un, ciemojoties skaistajā Austrijas galvaspilsētā, tortes gabaliņš noteikti jāpagaršo ikvienam. Ja tev nav iespēju turp aizbraukt, vari vismaz izcept slaveno torti.

    Siera kūka Leopards

    Siera kūka Leopards

    Bērnībā sapņos bieži redzēju karu. Laikam jau to filmu dēļ, ko mums regulāri rādīja padomju TV. Nu, kad karš tiešā tuvumā ir pavisam reāls, pie manis sapnī atnāca leopards. Mierināja, lai nebaidos. Viņš varot tikt galā arī ar lāci. Tad es to sapni izstāstīju savējiem, un tapa mūsu pirmā sadarbība ar jaunajiem robotiem.

    Linzertorte jeb Lincas torte

    Linzertorte jeb Lincas torte

    Linzertorte jeb Lincas torte garšo visiem, tās recepte pārbaudīta gadu simtos, aizceļojusi pāri robežām, parādās dažādos pasaules kūku top sarakstos, un tā ir ģeniāla savā vienkāršībā. Tā izdosies ikvienam, arī iesācējam.

    Mūsu sadarbības partneri