Burkānkūka ar pavasara ziediem

LNB Zalcburgas pavārgrāmatas (1718) kūka

Reizēm receptes tevi atrod pavisam negaidītos veidos. Pagājušajā nedēļā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā atklāja Jelgavas grāmatu iespiedējiem Stefenhāgeniem veltītu izstādi. Tur pavisam nejauši manās rokās nonāca kartīte ar kūkas recepti no 1718. gadā drukātas pavārgrāmatas Neues Salzburgliches Koch-Buch, autors Konrāds Hagers (Conrad Hagger).

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Burkānkūka ar putukrējumu un atraitnītēm ir veltīta visiem pavasara gaidītājiem, kuriem maija vidū ziemas mēteļi un dūnu jakas joprojām ir jātur pa ķērienam. Un vēl tā veltīta visiem čaklajiem cilvēkiem no saimniecības Bites. Viņu atraitnītes mūsu dārzā esam stādījuši gadiem, nu jau daudzās dobēs tās sasējušās uz palikšanu un pavasarī mostas un zied, nebaidoties salnu un cīruļputeņu. Šogad tas ir īpaši aktuāli.

Burkānu biskvīta vietā varētu būt jebkurš cits tortes pamatnes veids, bet izvēlējos šo salikumu krāsu kontrastu dēļ. Biskvīts ir brūni oranžs, tas labi izceļ zilganos ziedus. Joprojām spēcinoši ir pērnā rudens burkāni, garšvielas mazliet atsauc atmiņā Ziemassvētkus, vieglais krēms ar ziediem (jā, atraitnītes ir garšīgas!) piestāv dažam labam Arktiskā pavasara rītam, kad uzziedējušās dobes pārklājis sniegs. Nosalušajam cilvēkam taču vajag kādu mierinājumu, gaidot uz jaunajiem rabarberiem. Šī kūka ir sulīga un sātīga, pietiek ar nelielu gabaliņu.

Paldies Agitai, Vijai un Tomasam par izlolotajiem stādiem! Atraitnītes jau ejot uz beigām, bet tuvākajās sestdienās vēl noteikti tās varēs nopirkt Kalnciema kvartāla tirdziņā. Jāatzīst, ka dārznieku profesionāli audzētie stādiņi vienmēr ir krāšņāki un zied bagātīgāk nekā mūsu dobēs pārziemojušie. Kad beigsies atraitnītes, vietā nāks citi puķu stādi, katru sezonu atrodas arī kas iepriekš neredzēts un interesants. Lai aug, zied un smaržo! Priekā!

Sastāvdaļas

Biskvītam

  • 250 g mīksta sviesta
  • 250 g brūnā cukura
  • 5 olas
  • 1 apelsīns
  • 170 g kviešu miltu
  • 1 tējkarote cepamā pulvera
  • 1 tējkarote dzeramās sodas
  • 100 g sakapātu riekstu pēc izvēles (valrieksti, lazdu rieksti, mandeles vai Indijas rieksti, bet bez tiem var arī iztikt)
  • 2 tējkarotes malta kanēļa
  • 1 tējkarote maltu krustnagliņu
  • Šķipsniņa rīvēta muskatrieksta
  • Šķipsniņa vanilīna cukura
  • Šķipsniņa sāls
  • 3 vidēji lieli notīrīti un sarīvēti burkāni
  • Apaļā kūku forma ar noņemamu malu ar diametru 24 cm

    Dekorēšanai

    • 200 ml 25 % saldā krējuma
    • 100 g krēmsiera
    • 1 ēdamkarote vanilīna cukura
    • Ēdamie ziedi (piemēram, atraitnītes, vijolītes, ķiršu vai plūmju ziedi)
      un/vai
    • ogas
      un/vai
    • kapāti rieksti

    Soļi

    Solis 1

    Kūku formu ieziež ar sviestu un izkaisa miltiem. Uzkarsē cepeškrāsni uz 180 grādiem Celsija.

    Solis 2

    Olu baltumus atdala no dzeltenumiem tā, lai tie nesaplīstu un nesajauktos.

    Solis 3

    Apelsīnam norīvē miziņu un izspiež sulu.

    Solis 4

    Saputo sviestu ar cukuru gaišās putās, pa vienam ieputo olu dzeltenumus, beigās iejauc rīvēto apelsīna miziņu un sulu.

    Solis 5

    Miltus iesijā bļodā un sajauc ar kapātajiem riekstiem (bez tiem var arī iztikt), sodu, cepamo pulveri un visām garšvielām, izņemot sāli.

    Solis 6

    Sviesta maisījumu iecilā miltu masā, pievieno rīvētos burkānus.

    Solis 7

    Olu baltumus ar šķipsnu sāls saputo stingrās putās un iecilā mīklā, līdz tā izmaisīta viendabīga.

    Solis 8

    Mīklu lej sagatavotajā formā, nolīdzina un cep uzkarsētajā krāsnī apmēram 50 minūtes. Gatavību pārbauda, ar koka skaliņu iedurot biskvītā. Kociņam jābūt tīram un sausam. Ja vajag, pacep vēl nedaudz.

    Solis 9

    Kad torte gatava, atstāj mazliet padzist, noņem formas malu un biskvītu atdzesē pilnībā.

    Solis 10

    Saputo saldo krējumu ar vaniļas cukuru. Krēmsieru puto atsevišķi. Kad tas kļuvis vijīgs, pamazām iejauc sakulto krējumu.

    Solis 11

    Torti noklāj ar krēmu un rotā ar ziediņiem un/vai ogām. Vai kapātiem riekstiem. Kā nu kuram labāk garšo.

    Krēma vietā torti var pārklāt ar glazūru, ko iejauc no pūdercukura un apelsīnu, citronu vai laimu sulas un norīvētas miziņas. Var tikai pārkaisīt ar pūdercukuru. Vai apēst tāpat, bez rotāšanas. Garantēti garšīgi ir visi varianti.

    Mūsu grāmata

    Saistītās receptes

    LNB Zalcburgas pavārgrāmatas (1718) kūka

    LNB Zalcburgas pavārgrāmatas (1718) kūka

    Reizēm receptes tevi atrod pavisam negaidītos veidos. Pagājušajā nedēļā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā atklāja Jelgavas grāmatu iespiedējiem Stefenhāgeniem veltītu izstādi. Tur pavisam nejauši manās rokās nonāca kartīte ar kūkas recepti no 1718. gadā drukātas pavārgrāmatas Neues Salzburgliches Koch-Buch, autors Konrāds Hagers (Conrad Hagger).

    Kuskusa kūka

    Kuskusa kūka

    Ar šo kūkas recepti mūs iepazīstināja māksliniece Maruta Raude, kad 2012. gadā ciemojāmies pie viņas īsi pirms Lieldienām. Pērn viņa pāragri devās mūžībā. Mēs nezinām, kāpēc tā notiek. Dievam laikam ir savi nodomi.

    Meteņu maizītes jeb kūkas. Gavēņa kūkas. Štopkūkas

    Meteņu maizītes jeb kūkas. Gavēņa kūkas. Štopkūkas

    Meteņu kūkas jeb maizītes cep no rauga mīklas un pilda ar putotu saldo krējumu. Tās cep dažādās Ziemeļeiropas valstīs laikā starp Ziemassvētkiem un Lieldienām, bet pilnīgi noteikti nedēļā, kad sākas gavēnis pirms Lieldienām.

    Mūsu sadarbības partneri