Piektdiena, 12 maijs, 2017 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Burkānkūka ar pavasara ziediem

 

Burkāntorte

Burkānkūka ar putukrējumu un atraitnītēm ir veltīta visiem pavasara gaidītājiem, kuriem maija vidū ziemas mēteļi un dūnu jakas joprojām ir jātur pa ķērienam. Un vēl tā veltīta visiem čaklajiem cilvēkiem no saimniecības Bites. Viņu atraitnītes mūsu dārzā esam stādījuši gadiem, nu jau daudzās dobēs tās sasējušās uz palikšanu un pavasarī mostas un zied, nebaidoties salnu un cīruļputeņu. Šogad tas ir īpaši aktuāli.

Burkānu biskvīta vietā varētu būt jebkurš cits tortes pamatnes veids, bet izvēlējos šo salikumu krāsu kontrastu dēļ. Biskvīts ir brūni oranžs, tas labi izceļ zilganos ziedus. Joprojām spēcinoši ir pērnā rudens burkāni, garšvielas mazliet atsauc atmiņā Ziemassvētkus, vieglais krēms ar ziediem (jā, atraitnītes ir garšīgas!) piestāv dažam labam Arktiskā pavasara rītam, kad uzziedējušās dobes pārklājis sniegs. Nosalušajam cilvēkam taču vajag kādu mierinājumu, gaidot uz jaunajiem rabarberiem. Šī kūka ir sulīga un sātīga, pietiek ar nelielu gabaliņu.

Paldies Agitai, Vijai un Tomasam par izlolotajiem stādiem! Atraitnītes jau ejot uz beigām, bet tuvākajās sestdienās vēl noteikti tās varēs nopirkt Kalnciema kvartāla tirdziņā. Jāatzīst, ka dārznieku profesionāli audzētie stādiņi vienmēr ir krāšņāki un zied bagātīgāk nekā mūsu dobēs pārziemojušie. Kad beigsies atraitnītes, vietā nāks citi puķu stādi, katru sezonu atrodas arī kas iepriekš neredzēts un interesants. Lai aug, zied un smaržo! Priekā!

Sastāvdaļas

Biskvītam

250 g mīksta sviesta

250 g brūnā cukura

5 olas

1 apelsīns

170 g kviešu miltu

1 tējkarote cepamā pulvera

1 tējkarote dzeramās sodas

100 g sakapātu riekstu pēc izvēles (valrieksti, lazdu rieksti, mandeles vai Indijas rieksti, bet bez tiem var arī iztikt)

2 tējkarotes malta kanēļa

1 tējkarote maltu krustnagliņu

Šķipsniņa rīvēta muskatrieksta

Šķipsniņa vanilīna cukura

Šķipsniņa sāls

3 vidēji lieli notīrīti un sarīvēti burkāni

Apaļā kūku forma ar noņemamu malu ar diametru 24 cm.

Dekorēšanai

200 ml 25 % saldā krējuma

100 g krēmsiera

1 ēdamkarote vanilīna cukura

Ēdamie ziedi (piemēram, atraitnītes, vijolītes, ķiršu vai plūmju ziedi)

un/vai ogas

un/vai kapāti rieksti

Darba gaita

1. Kūku formu ieziež ar sviestu un izkaisa miltiem. Uzkarsē cepeškrāsni uz 180 grādiem Celsija.

2. Olu baltumus atdala no dzeltenumiem tā, lai tie nesaplīstu un nesajauktos.

3. Apelsīnam norīvē miziņu un izspiež sulu.

4. Saputo sviestu ar cukuru gaišās putās, pa vienam ieputo olu dzeltenumus, beigās iejauc rīvēto apelsīna miziņu un sulu.

5. Miltus iesijā bļodā un sajauc ar kapātajiem riekstiem (bez tiem var arī iztikt), sodu, cepamo pulveri un visām garšvielām, izņemot sāli.

6. Sviesta maisījumu iecilā miltu masā, pievieno rīvētos burkānus.

7. Olu baltumus ar šķipsnu sāls saputo stingrās putās un iecilā mīklā, līdz tā izmaisīta viendabīga.

8. Mīklu lej sagatavotajā formā, nolīdzina un cep uzkarsētajā krāsnī apmēram 50 minūtes. Gatavību pārbauda, ar koka skaliņu iedurot biskvītā. Kociņam jābūt tīram un sausam. Ja vajag, pacep vēl nedaudz.

9. Kad torte gatava, atstāj mazliet padzist, noņem formas malu un biskvītu atdzesē pilnībā.

10. Saputo saldo krējumu ar vaniļas cukuru. Krēmsieru puto atsevišķi. Kad tas kļuvis vijīgs, pamazām iejauc sakulto krējumu.

11. Torti noklāj ar krēmu un rotā ar ziediņiem un/vai ogām. Vai kapātiem riekstiem. Kā nu kuram labāk garšo.

Krēma vietā torti var pārklāt ar glazūru, ko iejauc no pūdercukura un apelsīnu, citronu vai laimu sulas un norīvētas miziņas. Var tikai pārkaisīt ar pūdercukuru. Vai apēst tāpat, bez rotāšanas. Garantēti garšīgi ir visi varianti.

3 komentāri

  1. Ingrīda
    13/05/2017 at 11:37

    Fantastiska recepte un ideja rotāt ar ziediem! Cik lielu formu izmantojāt? Vai 24 cm diametrā?

    • garsigi
      13/05/2017 at 12:07

      Paldies par komplimentiem, šis rotāšanas veids noteikti noderēs iesācējiem vai cepējiem, kuriem pa rokai nav dažādu piederumu krēma rožu veidošanai. Vienīgi jārēķinās, ka ziedus jāsaliek īsi pirms ēšanas. Par izmēru – cepu šo pirms laiciņa, bet man ir trīs izmēru formas. Tā kā stingri neatceros, kuru lietoju, drošības pēc izcepšu vēlreiz un ierakstīšu, kura diametra formā cik bieza kūka sanāk.

    • garsigi
      19/05/2017 at 18:20

      Izcepu burkānkūku vēlreiz un nu droši varu teikt, ka 24 cm diametra apaļā forma ir pietiekami liela. Varbūt pat derētu 22 cm. Ielikšu izmērus arī pie receptes.

Komentēt

© 2010 Garšīgā Latvija. Visas tiesības aizsargātas