Biezpiena un ogu kūka ar smilšu mīklas pamatni

Persiku torte Unas māsīca

Netālu no mūsu mājām bija veikals Globuss ar lielisku konditoreju, un viena no mīļākajām tortēm gan mums, gan Gunāram bija Una – persiku torte ar smilšu mīklas pamatni, krēmīgu vidusslāni, kurā vārītā krēma un skābā krējuma pildījumā gozējās saulaini dzelteni persiku gabaliņi, un pāri visam – maigs bezē mākonis, pārputināts ar pūdercukura putekļiem.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Šī ir vasaras recepte, kad dārzos nogatavojas daždažādas ogas. Trīs brīnišķīgu garšu kontrasti – kraukšķīga smilšu mīklas pamatne, maigs biezpiena pildījums un ogu skābenums. Tā kā sezonā vienas ogas nomaina citas, šī kūka neapnīk un pie tās var atgriezties visas vasaras garumā atkal un atkal. Šī kūka ir radiniece smalkām siera kūkām un parastajai biezpienmaizei. Biezpiena masai var mainīt proporcijas atkarībā no tā, kas mājās pieejams. Ja liek vairāk biezpiena, tad mazāk olu. Olu skaits sakrīt ar miltu karošu skaitu. Pamatā, protams, ir biezpiens, olas, cukurs un vaniļas cukurs. Bet var pievienot arī kādu no krējumsiera veidiem, ja tādi akurāt ir ledusskapī. Garša būs vēl labāka. Ziemā var lietot žāvētos vai kompota augļus. Žāvētos augļus var nedaudz atdzīvināt ar verdošu ūdeni. Kompota augļiem jānotecina liekais sīrups.

Sastāvdaļas

Apaļa kūkas forma ar noņemamu malu (man ir 26 cm diametrā)

Smilšu mīklai

  • 300 g kviešu miltu
  • 150 g auksta sviesta
  • 1 ola
  • 1 tējkarote cukura
  • 1 ēdamkarote salda krējuma vai piena
  • šķipsniņa sāls

Biezpiena pildījumam

  • 200–400 g biezpiena
  • 3–5 olas
  • 3–5 ēdamkarotes miltu
  • 3 ēdamkarotes mannas putraimu
  • Pēc izvēles 200 g krējumsiera (tad biezpienu liek attiecīgi mazāk)
  • 100–150 g cukura
  • 1 citrona miziņa
  • šķipsniņa sāls
  • Pēc izvēles kanēlis pārkaisīšanai

     Ogas/augļi

    • pāris sauju skābo ķiršu
      vai
    • pāris sauju upeņu vai jāņogu
      vai
    • 6–8 plūmes
      vai
    • citas ogas/augļi pēc izvēles.

    Soļi

    Solis 1

    Sviestu uz rupjās rīves sarīvē bļodā, pievieno miltus, sāli un cukuru un ar pirkstiem saberž drupačas, kas pēc struktūras atgādina mitras smiltis. Pievieno viegli sakultu olu un karoti saldā krējuma vai piena. Ātri samīca mīklu bumbā. Ja šķiet, ka mīkla ir pārāk drupana, pievieno vēl nedaudz piena vai krējuma un samīca elastīgu mīklu. Pareizi būtu to satīt pārtikas plēvē un nolikt uz stundiņu ledusskapī. Laika trūkumā esmu cepusi uzreiz, arī tā izdodas gluži garšīgi.

    Solis 2

    Mīklu plāni izrullē un ieklāj kūkas formā, izveido maliņu, kas blīvi aizdrīvē spraugu starp abām formas daļām. Var šo pamatni minūtes desmit pacept cepeškrāsnī, noklātu ar foliju vai cepamo papīru, kam uzbērti sausi zirņi vai pupiņas. Tad pamatne būs kraukšķīgāka. Bet var arī cept uzreiz kopā ar biezpiena masu.

    Solis 3

    Biezpienu saberž ar daļu cukura (pievieno krējuma sieru, ja to lieto), pierīvē citrona miziņu, pievieno vaniļas cukuru. Kam nepatīk biezpiena kunkulīši, var masu sablendēt.

    Solis 4

    Sagatavo ogas. Zemenes noskalo, notīra kauslapas un lielākās sagriež. / Upenes vai jāņogas notīra no ķekariem. / Ķiršus noskalo, iztīra kauliņus. / Plūmes noskalo, pārgriež uz pusēm un izņem kauliņus. Ja tās ir lielas, ar nazi dažās vietās iegriež miziņas. Līdzīgi sagatavo citas ogas/augļus. Ja pamatne vēl nav cepta, ieslēdz sildīties cepeškrāsni uz 180 °C.

    Solis 5

    Olu dzeltenumus atdala no baltumiem. Olu baltumus puto ar šķipsniņu sāls, līdz masa stingra un balta. Dzeltenumiem pievieno atlikušo cukuru un puto, līdz masa kļuvusi gaiša un bieza. Pievieno miltus un mannu.

    Solis 6

    Olu dzeltenumu masu pievieno biezpienam, samaisa. Pievieno olu baltumu masu un uzmanīgi iecilā.

    Solis 7

    Daļu ogu liek uz smilšu mīklas pamatnes, pārlej biezpiena masu un virsū liek atlikušās ogas. Ja vēlas, var pārkaisīt kanēli.

    Solis 8

    Liek cepties apmēram uz stundu, gatavību pārbauda, iedurot koka irbulīti. Tam vajadzētu palikt sausam.

    Solis 9

    Pasniedz viegli siltu vai atdzesētu. Ļoti labi garšo ar siltu vaniļas mērci.

    Mūsu grāmata

    Izpārdota!

    Saistītās receptes

    Persiku torte Unas māsīca

    Persiku torte Unas māsīca

    Netālu no mūsu mājām bija veikals Globuss ar lielisku konditoreju, un viena no mīļākajām tortēm gan mums, gan Gunāram bija Una – persiku torte ar smilšu mīklas pamatni, krēmīgu vidusslāni, kurā vārītā krēma un skābā krējuma pildījumā gozējās saulaini dzelteni persiku gabaliņi, un pāri visam – maigs bezē mākonis, pārputināts ar pūdercukura putekļiem.

    Kijivas torte/Київський торт

    Kijivas torte/Київський торт

    1. martā ir vārda diena manam tēvam Ivaram. Nekādas lielas svinības pandēmijas dēļ tāpat nerīkojam, bet kūku izcept ir svēta lieta. Domājot par Kijevu, Ukrainas sirdi, ko šobrīd pašaizliedzīgi un drosmīgi aizstāv ukraiņu tauta prezidenta Volodimira Zeļenska vadībā, atcerējos, ka Kijevai ir sava torte. Nekad nebiju to cepusi, bet interneta dzīlēs bija atrodams liels daudzums recepšu variāciju.

    Ātrā ābolkūka franču gaumē

    Ātrā ābolkūka franču gaumē

    Rudens ir laiks, kad var svinēt ābolus. Vai var būt par daudz ābolkūku recepšu? Nekādā gadījumā. Šoruden mani iedvesmoja Dainas Alužānes Facebook profilā publicēta ābolkūkas recepte, kuru viņa raksturoja kā “ķepīgu, sviestīgu un francūzīgu bez sava gala”. Izlasot sastāvdaļu sarakstu, bija skaidrs, ka recepte ir vienkārša un ātra.

    Mūsu sadarbības partneri