Ātrie gurķi
Jāņogu čatnijs
Jāņogu čatnija burciņu mums uzdāvināja Barbara Smildzere, patiesībā jau klāt bija visa ģimene, kad mēs 2020. gada jūlijā ciemojāmies viņu šarmantajā mājā Rīgā, klusā Pārdaugavas ieliņā. Mājā, kurā ikviena istaba, kaktiņš vai plauktiņš liecina, ka šeit dzīvo mākslinieki un dizaineri.
Ievads
Teksts: Sandra Ošiņa
Foto: Valdis Ošiņš
17/07/2012
Anna Balule, mana mammas māsa, dzīvo Krāslavā, kas kopš seniem laikiem tiek saukta par gurķu galvaspilsētu. Krāslavā ir Augusta iela, kas atrodas ielejā pie paša Daugavas krasta. Krāslavieši to sauc par Augustovku. Vieta ir ļoti labvēlīga gurķu audzēšanai, tā kā tur ir aizvējš un gana mitrs. Esot arī avots, ar kura ūdeni laistītie gurķi esot īpaši garšīgi.

Padomju laikā, kad bija lielas grūtības iegādāties plēvi siltumnīcu ierīkošanai, gurķu stādiņus vasaras sākumā uz nakti apsedza ar sūnu gabaliņiem, ko no rīta ņēma nost. Tas bija nežēlīgs darbs, bet agrākas ražas dēļ to cilvēki bija gatavi pieciest neērtības. Reiz Krāslavas universālveikalā esot “izmesti” importa paklāji, ko gurķu audzētāji iegādājās un Lietuvā iemainīja pret plēvi siltumnīcām. Tad darbietilpīgā stādu segšana ar sūnām beigusies.
Krāslavas gardo gurķu slava saglabājusies joprojām, un Daugavpils tirgū Augustovkas gurķu brends ir tik augstā vērtē, ka tiekot arī viltots.

Anna pirmsjāņu nedēļā cienāja mūs ar “ātrajiem” gurķiem. Garšas ziņā šie gurķi ir līdzīgi mazsālītajiem gurķiem, bet tos var daudz ātrāk sagatavot.
Paldies par recepti un cienāšanu! Izmēģiniet arī asos kabačus Anniņas gaumē.
#Veģetārs ēdiens #Viegli pagavojams ēdiens #Ātri pagatavojams ēdiens #Veselīgs ēdiens #Latviešu virtuves klasika
Sastāvdaļas
- svaigi gurķi
- ķiploks
- sāls
- dilles
Soļi
Solis 1
Gurķus sagriež šķēlītēs.
Solis 2
Dilles sakapā.
Solis 3
Ķiploku izspiež caur spiedi.
Solis 4
Visu kopā liek maisiņā un ar rokām kārtīgi sabužina, ledusskapī patur 15 minūtes, tad ir gatavi.

Saistītās receptes

Jāņogu čatnijs
Jāņogu čatnija burciņu mums uzdāvināja Barbara Smildzere, patiesībā jau klāt bija visa ģimene, kad mēs 2020. gada jūlijā ciemojāmies viņu šarmantajā mājā Rīgā, klusā Pārdaugavas ieliņā. Mājā, kurā ikviena istaba, kaktiņš vai plauktiņš liecina, ka šeit dzīvo mākslinieki un dizaineri.

Rožu ievārījums
Šī bija sestdiena pašā septembra nogalē, kad sēdi ar draugiem maigas saules gaismas pielietā dārzā, un ir tik labi, ka visas raizes, rūpes un stress paliek ārpus. Kopā sanākušas četras paaudzes, visi rosās, bērni dauzās, kāds grilē gaļu, kāds cep kartupeļus, no siltumnīcas ceļo smaržīgu ķirštomātu bļoda, kāds klāj galdu, visiem pa vidu riņķo mazais suns Bruno un lielais suns Susuriņš.

Inetas Karules Jāņu siers jeb Mū kundze mīl brīvību
Martā Mercendarbes muižā Ineta Karule rādīja, kā gatavot īpašu stipro sieru. Tā kā pērn Baldones garšas meklējumos Inetas siers guva nedalītu žūrijas un baldoniešu atzinību – ieguva pirmo vietu, braucām skatīties, kā tas top.