Ātrie gurķi

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Anna dzīvo Krāslavā, kas kopš seniem laikiem tiek saukta par gurķu galvaspilsētu. Krāslavā ir Augusta iela, kas atrodas ielejā pie paša Daugavas krasta. Krāslavieši to sauc par Augustovku. Vieta ir ļoti labvēlīga gurķu audzēšanai, tā kā tur ir aizvējš un gana mitrs. Esot arī avots, ar kura ūdeni laistītie gurķi esot īpaši garšīgi.

Padomju laikā, kad bija lielas grūtības iegādāties plēvi siltumnīcu ierīkošanai, gurķu stādiņus vasaras sākumā uz nakti apsedza ar sūnu gabaliņiem, ko no rīta ņēma nost. Tas bija nežēlīgs darbs, bet ražas dēļ to cietuši. Reiz Krāslavas universālveikalā esot “izmesti” importa paklāji, un gurķu audzētāji tos Lietuvā iemainījuši pret plēvi siltumnīcām. Tad darbietilpīgā stādu segšana ar sūnām beigusies.
Krāslavas gardo gurķu slava saglabājusies joprojām, un Daugavpils tirgū Augustovkas gurķu brends ir tik augstā vērtē, ka tiekot arī viltots.

Anna pirmsjāņu nedēļā cienāja mūs ar “ātrajiem” gurķiem. Garšas ziņā šie gurķi ir līdzīgi mazsālītajiem gurķiem, bet tos var daudz ātrāk sagatavot.

Sastāvdaļas

  • svaigi gurķi
  • ķiploks
  • sāls
  • dilles

Soļi

Solis 1

Gurķus sagriež šķēlītēs.

Solis 2

Dilles sakapā.

Solis 3

Ķiploku izspiež caur spiedi.

Solis 4

Visu kopā liek maisiņā un ar rokām kārtīgi sabužina, ledusskapī patur 15 minūtes, tad ir gatavi.

Mūsu grāmata

Saistītās receptes

Inetas Karules Jāņu siers jeb Mū kundze mīl brīvību

Inetas Karules Jāņu siers jeb Mū kundze mīl brīvību

Martā Mercendarbes muižā Ineta Karule rādīja, kā gatavot īpašu stipro sieru. Tā kā pērn Baldones garšas meklējumos Inetas siers guva nedalītu žūrijas un baldoniešu atzinību – ieguva pirmo vietu, braucām skatīties, kā tas top.

Kartupeļu biezenis

Kartupeļu biezenis

Kartupeļu biezenim vajadzīgi ļoti labi, miltaini kartupeļi. Tiem jābūt labi nobriedušiem, no jaunajiem nekas prātīgs nesanāks. Tāpēc kartupeļu biezenis drīzāk ir rudens un ziemas ēdiens.

Brūkleņu ievārījums

Brūkleņu ievārījums

Mūsu ģimenē dažu gadu var iztikt bez aveņu vai zemeņu ievārījuma, bet brūklenes ir pilnīgi noteikti nepieciešamas. Bez tām nav baudāmas putraimdesas, arī kūkas ar brūkleņu ievārījumu ir jācep, bez tām nu nekādi.

Mūsu sadarbības partneri