Ātrā ābolkūka franču gaumē

Tartes ar vaniļas krēmu un avenēm

Šīs kūkas tapa pēc maza izbrauciena uz Igauniju. Parasti pa ceļam uz Tallinu Pērnavā iegriežamies iedzert kafiju. Nu jau tradicionāli kafejnīcā Supelsaksad, kur ir gardas kūkas un maizītes, kā arī ļoti romantisks interjers.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

15/10/2021

Rudens ir laiks, kad var svinēt ābolus. Vai var būt par daudz ābolkūku recepšu? Nekādā gadījumā. Šoruden mani iedvesmoja Dainas Alužānes Facebook profilā publicēta ābolkūkas recepte, kuru viņa raksturoja kā “ķepīgu, sviestīgu un francūzīgu bez sava gala”. Izlasot sastāvdaļu sarakstu, bija skaidrs, ka recepte ir vienkārša un ātra. Īpaši mani valdzināja humorīgais apraksts, kā kūka cepta, piedzīvojot nedienas ar gāzes balonu:

Ar šausmām konstatē, ka gāzes balons ar šo izdveš pēdējo propāna elpu. Bet, paldies Budam, kūka arī ir gatava, apbrūnējušām maliņām.
Pagaida, kad atdziest, noskurina pa virsu vēl ar pūdercukuru smukumam, un ēd nost.
Izcili ies vienā dziesmā ar Earl Grey tēju.”

Tā kā ābolu mums netrūkst, valdzinošā apraksta iedvesmota, ķēros pie cepšanas. Mani gan mulsināja ēdamkarošu lietošana miltu mērīšanai. Ar šķidrajām sastāvdaļām viss ir skaidrs, bet milti? Strīķētas karotes vai ar kaudzi? Sajaucu mīklu no strīķētām, bet tā bija tik šķidra kā pankūku mīkla. Piebēru miltus tik daudz, lai mīkla kļūtu biezāka. Kā kēksiņu mīkla. Tik bieza, lai āboli tajā negrimtu. Viss pārējais gāja gludi. Un garša bija, ak, cik laba.

Ja reiz autore minēja, ka šī ir franču stila ābolkūka, pameklēju, vai internetā var atrast ko līdzīgu franču valodā. Gribēju atrast recepti, kurā miltu daudzums būtu norādīts gramos. Šeit ir dažas saites ar līdzīgām receptēm, kas man palīdzēja tikt pie skaidrības: mammas ābolkūkas recepte, vecmāmiņas īpaši mīkstā ābolkūkas recepte, atradu arī tādu, kurā biskvītam pievienots kakao. Ar labo peles pogu atliek vien izvēlēties tulkot tekstu latviešu valodā. Pat ja dažus vārdus gugle iztulko mazliet smieklīgi, jēgu var saprast ļoti labi.

Kūku mūsmājās esam pielāgojuši mūsu garšām, pārputinot āboliem maltu kanēli, mīklai pievienojot šķipsnu sāls un šķipsnu vaniļas cukura. Bet citādi varam pievienoties – tā ir lieliska kūka, patiešām sulīga, maiga, un sviesta glazūra to padara atšķirīgu no latviešiem pierastās ābolmaizes ar pārlējumu no skābā krējuma, cukura un olām. Vien jāpiebilst, ka kūkas garša atšķiras, vai ābolus sagriež mazās, plānās šķēlītēs un tās pārkaisa kūkai juku jukām, vai griež lielas, pusapaļas šķēles un sakārto rozetē. Mēs nobalsojām par to kārtīgo variantu. Paldies, Daina Alužāne, par iedvesmojošo recepti!

Sastāvdaļas

Mīklai

  • 200 g kviešu miltu
  • 120 g cukura
  • 140 ml piena
  • 4 ēdamkarotes neitrālas garšas augu eļļas
  • 2 olas
  • 3 ēdamkarotes mandeļu miltu (var aizstāt arī ar kviešu miltiem)
  • 1 paciņa (15 g) cepamā pulvera
  • 3 lieli āboli (baltie dzidrie, antonovka, rožāboli vai grāvenšteini)
  • Šķipsniņa vaniļas cukura
  • Šķipsniņa sāls
  • Nedaudz malta kanēļa pēc vēlēšanās

Glazūrai

  • 100 g sviesta
  • 6 ēdamkarotes pūdercukura
  • 2 ēdamkarotes vaniļas cukura
  • 2 olas
  • Tējkarote pūdercukura pārkaisīšanai

Soļi

Solis 1

Dziļu cepamo formu (24–28  cm diametrā) izklāj ar cepampapīru. Ja forma ir slēgta, nevis ar noņemamu malu, to var vienkārši ieziest ar sviestu un izkaisīt ar miltiem. Formā ar noņemamu malu pastāv risks, ka daļa glazūras izsūksies gar apakšmalu.

Solis 2

Bļodā sajauc miltus, mandeļu miltus, cukuru, sāli, cepamo pulveri un šķipsniņu vaniļas cukura.

Solis 3

Miltu maisījumam piesit olas, pielej pienu un eļļu. Ar putojamo slotiņu iejauc viendabīgu mīklu un ielej to sagatavotajā formā.

Solis 4

Ieslēdz cepeškrāsni uz 180 C grādu temperatūras režīmu.

Solis 5

Visas mīklas daļas sajauc bļodā, lai mīkla būtu vijīga, viendabīga un tik bieza, lai āboli negrimtu. Lej formā, pa virsu saber ābolus.

Solis 6

Ābolus nomizo, iztīra serdes un sagriež šķēles. Var sagriezt mazas šķēlītes un brīvi pārbērt mīklai. Bet var ābolus sagriezt vienādās, lielās šķēlēs un kārtot tās uz apli, sākot no ārmalas, un nobeigt ar ābolu šķēlīšu ziedu kūkas centrā. Garša abos kārtojumu veidos mazliet atšķiras. Mūsmājās paliekam pie tādām domām, ka mūsu variants ir tas kārtīgais, ja vien laiks atļauj tam veltīt dažas minūtes ilgāk.

Solis 7

Pēc vēlēšanās āboliem pārkaisa kaltu kanēli.

Solis 8

Liek kūku cepeškrāsnī un cep 20 minūtes.

Solis 9

Kamēr kūka cepas, izkausē sviestu, iemaisa tajā pūdercukuru un maisa, kamēr masa kļūst viendabīga. Noņem katliņu no plīts un ar putojamo slotiņu glazūrā iemaisa divas olas un vaniļas cukuru.

Solis 10

Kad kūka 20 minūtes cepusies, ņem to laukā no krāsns un pārlej sviesta glazūru. Tās ir diezgan daudz. Ja šķiet, ka glazūra plūdīs pāri formas malām, var ar karoti mazliet atvilkt kūku no formas malām, lai liekā glazūra ieplūst tur.

Solis 11

Liek kūku atpakaļ cepeškrāsnī un cep vēl 20 minūtes.

Solis 12

Kad glazūras sabiezējusi un tās virsiņa krāsojas maigi brūna, kūka debešķīgi smaržo, tā ir gatava. Ņem laukā no krāsns un ēd atdzesētu. Ļoti labi kūka garšo arī nākamajā un aiznākamajā dienā pēc cepšanas, ja vēl kaut kas ir palicis pāri. Kaut gan – tas ir maz ticams.

Mūsu grāmata

Izpārdota!

Saistītās receptes

Tartes ar vaniļas krēmu un avenēm

Tartes ar vaniļas krēmu un avenēm

Šīs kūkas tapa pēc maza izbrauciena uz Igauniju. Parasti pa ceļam uz Tallinu Pērnavā iegriežamies iedzert kafiju. Nu jau tradicionāli kafejnīcā Supelsaksad, kur ir gardas kūkas un maizītes, kā arī ļoti romantisks interjers.

Rabarberu apelsīnu kūka

Rabarberu apelsīnu kūka

To, ka rabarbers draudzējas ar apelsīnu, zinu kopš bērnības. Toreiz apelsīnus nemaz tā nevarēja nopirkt. Kad tāda laime gadījās, mana vecāmāte, ko ģimenē sauca par Manīti, tos mizoja plāni jo plāni, pēc tam miziņas rūpīgi izkaltēja un glabāja cieši aizskrūvētā burciņā.

Švarcvaldes kūciņas

Švarcvaldes kūciņas

Ja jūsmāju krājumos martā atrodamas vēl kādas ķiršu kompota burkas, jādomā, kā tās izmantot. Vasarā mūsu opis parasti izcīna nopietnas cīņas ar strazdiem, mēģinot godīgi sadalīt, cik mums, cik viņiem. Tāpēc viņš visus ķiršu labumus ir pelnījis dubultā. Un tāpēc mums mājās ir gardi skābo ķiršu kompoti ar visiem kauliņiem. Tie, ko veikalā var nopirkt bez kauliņiem, nav mūsu gaumē.

Mūsu sadarbības partneri