Sestdiena, 21 septembris, 2013 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Ābolu plātsmaize no rauga mīklas

Abolmaize

Abolmaize Rauga_mikla Abolmaize_1010049 Abolmaize_1010064 Abolmaize_1010067 Abolmaize_8213126

Vasaras ābolu, kurš tikko noplūkts no ābeles, nevar salīdzināt ar tādu, kas pastāvējis kaut dienu. Kāda daļa no smaržas, kraukšķīguma un dzidruma tajā nomirst. Tāpēc laimīgs tas cilvēks, kuram ir iespēja ik dienas nobaudīt tādu mantu, pienākot vasaras pilnbriedam.

Ja tev ir dārzs ar vismaz trim ābelēm, tu zini, ka šai sakarā var piedzīvot divu veidu nelaimes. Kad ābolu nav, ir bēdas, kad āboli ir, ir rūpes. Kad vēl nebija pundurābelīšu un parasta ražojoša augļukoka ēnā varēja pusdienot vesela ģimene, augustā pienāca laiks, kad klusi paukšķi un raksturīgā smarža dārzā iezīmēja ābolu laiku. Bieži labi domāts jautājums „varbūt tev vajag ābolus?” tika uztverts ļoti saasināti, jo parasti ābolu gads iestājās visiem vienlaicīgi, un taupīgām saimniecēm, kurām sirdsapziņa neļauj labu mantu spaiņiem vien nest uz komposta kaudzi dārza stūrī, to bija grūti godam izturēt.
Kad pirmais kārums apmierināts, un gatavo augļu ir par daudz, lai tos tāpat apēstu, jau apgādāti visi radi, draugi un kolēģi, pienāk laiks cept ābolu plātsmaizi. Mūs ģimenē iecienītakā ir ābolu plātsmaize no rauga mīklas. Visgaršīgākās izdodas no skābeno šķirņu āboliem – labi piemēroti ir Baltie Dzidrie, rožāboli vai rudens svītrotie, to šķēlītes cepoties izšķīst.
Vairāk uz rudens pusi ābolmaizes var cept no Antonovkas āboliem, īpaši smaržīgas no tādiem, kuru miza ir koši dzeltena un no gatavības ābola viducis kļuvis caurspīdīgs, bet serdē sakrājusies dzidra sula. Īpašos gadījumos, ja gaidāmi svarīgi viesi, šķēlītes uz maizes var sakārtot kārtīgās rindās. Ja ir nevaļa, ābolu šķēlītes var pārbērt mākslinieciskā juceklī, garšas īpašības tas neietekmē. Maize kūst uz mēles, saldi smaržodama pēc ceptiem āboliem, cukura un kanēļa.

Sastāvdaļas

Rauga mīklai

370 g jeb 2 ½ tējas krūzes miltu (krūze 250 ml),

vēl nedaudz miltu pārkaisīšanai

250 ml kefīra, piena vai ūdens

150 g sviesta

25 g svaiga rauga

4 ēdamkarotes cukura

šķipsniņa sāls

5 kardamona pākstis jeb

½ tējkarote malta kardamona

Pāri likšanai

700 g – 1 kg jeb 6–10 skābo šķirņu āboli, atkarībā no izmēra

2 olas

200–250 ml skāba krējuma

100–150 g cukura

pēc vēlēšanās sviesta gabaliņi

Pārkaisīšanai

cukurs (labāk brūnais, piemēram, Demereras)

malts kanēlis

Darba gaita

Rauga_mikla1. Pagatavo rauga mīklu. Kā to darīt, skaties šeit: http://www.garsigalatvija.lv/rabarberu-platsmaize-ir-varianti
Abolmaize_10100492. Ābolus nomizo, sagriež plānās šķēlītēs. Pannu izklāj ar cepamo papīru tā, lai malas būtu uzlocītas uz augšu. Izrullē mīklu, izveidojot augstākas maliņas. Ābolu šķēlītes kārto rindās vai pārkaisa un izlīdzina pār mīklu.
Abolmaize_10100643. Olas, krējumu un cukuru bļodiņā sakulsta ar dakšiņu vai slotiņu viendabīgā masā. Pārlej āboliem. Pēc vēlēšanās var pārlikt šur tur ar maziem sviesta gabaliņiem.
Abolmaize_10100674. Pārkaisa ar cukuru un kanēli.
Abolmaize_82131265. Liek cepties 180 grādos apmēram uz 30 min., līdz mīklas maliņas brūnas un āboli mīksti.

Komentēt

© 2010 Garšīgā Latvija. Visas tiesības aizsargātas