Visskaistākās piparkūkas Latvijā

Ķimeņu kartupeļu cepumi

Ķimeņu cepumi ļoti piestāv laikam starp Jāņiem un Pēteriem. Cepumi ir ļoti, patiešām, ļoti garšīgi. Ja cepsi tos viesībām, cepumi pazudīs zibenīgi, to zinām no pieredzes.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

20/12/2015

Agnesi Vīdneri Facebook lietotāji pazīst kā Canamelle, īstenu piparkūku lielmeistari, diplomētu konditori, kuras ceļš līdz mīļotajai profesijai bijis gana neparasts. Agnese ilgāku laiku strādājusi interneta tehnoloģiju nozarē, savulaik izveidojusi populāro portālu cālis.lv, bet sapratusi, ka tas nav īstais sirds aicinājums. Par drosmi kādā jaukā dienā mainīt ierasto dzīvi Agnesi varētu apskaust daudzi. Iedvesmu un zināšanas saldumu gatavošanā viņa smēlusies gan interneta portālos, gan augsta līmeņa profesionālajos kursos Maskavā, gan konditoru skolā Rīgā.

Agnese sākumā strādājusi kā mājražotāja, bet gribējies izmēģināt tā, pa īstam. Tagad Agnese strādā konditorejā, bet vakaros un brīvajās dienās darina pasūtījumus gan privātiem klientiem, gan uzņēmumiem. Agneses piparkūkas ir aizceļojušas kā dāvanas no Latvijas uz citām valstīm, un viņa ir saņēmusi pasūtījumus arī no aizrobežas. Viņas veidotās piparkūkas citu starpā izceļas ar ārkārtīgi precīzi veidotiem glazūras zīmējumiem, kas atstāj fascinējošu iespaidu uz dāvanu saņēmējiem. Par laimi, piparkūkas iespējams uzglabāt pietiekami ilgi, vispirms papriecāties ar acīm. Saņemt enerģijas lādiņu no iekodētajiem, gadsimtos izkoptajiem un atpazīstamajiem simboliem.

Agnese šad un tad rīko kursus tiem, kuri vēlas apgūt līdzīgas prasmes. Viņai nav žēl dalīties ar profesijas noslēpumiem. Agnese spriež, ka to visu, ko viņa rāda un stāsta savos kursos, katrs interesents var atrast internetā. Bet tas, kas ir viņas galvā un rokās, nav nedz nokopējams, nedz atdarināms. Bijām liecinieki tām maģiskajām minūtēm, kad Agnese paņem rokās glazūras turziņu, pavisam īsu brīdi apdomājas, un tad bez jebkādām skicēm vai palīglīnijām sāk vilkt rūtiņas un aizpilda lauciņus, kas veido rakstus. Tajā laikā neviens nedrīkst traucēt ar sarunām, jo koncentrēšanās darbam ir ļoti augsta.

Agrāk Agnese esot iedvesmu meklējusi latviešu etnogrāfijā, cimdu un zeķu rakstos. Tagad viņas galvā idejas ilgi nav jāmeklē. Sajūta, vērojot darba procesu, ir līdzīga kā, piedzīvojot brīnumu pie burvju mākslinieka. Tas viss raiti notiek tavu acu priekšā, tomēr tu nesaproti, KĀ. Mazliet ielūkoties, kā tas notika, varat TimeLapse filmiņā zemāk.

Liels paldies Agnesei par ciemošanos Garšīgajā Latvijā! Viņas piparkūkas ir arī mūsu grāmatas “Eiropas vēsture latviešu virtuvē” lappusēs (meklējiet bibliotēkās). Mīklu piparkūkām Agnese gatavo pati un nepievieno tai nekādus irdinātājus. Pēc izcepšanas piparkūkas ir cietākas nekā ierasts, bet cepot tās labi saglabā sākotnējo formu. No gatavajām mīklām Agnese kā kvalitatīvu vērtē Floras medus piparkūku mīklu. Tomēr tā cepoties var deformēties. Ja tā notiek, Agnese iesaka tūlīt pēc izcepšanas, kamēr piparkūkas vēl samērā mīkstas, tās uzmanīgi parullēt ar mīklas rulli. Tā var nolīdzināt nevēlamus paugurus un iegūt gludu dekorējamo virsmu.

Glazūras vēlamais biezums dažādiem cepējiem atšķiras. Ja rokas ļoti stipras, taisa biezāku. Glazūru būs grūtāk izspiest, bet tā ātrāk sacietēs un varēs ķerties pie ēšanas. Ja rokas vājas, masu taisa šķidrāku. Galvenais, lai būtu iespējams zīmējuma līniju kontrolēt, lai tā nepārtrūkst vai arī neveido zigzagus. Ja glazūra ir par biezu, pa pilītei piepilina klāt ūdeni un izmēģina vēl un vēl, kamēr ērti strādāt. Svarīgi rīkoties ļoti uzmanīgi, gan glazūru padarot biezāku, mazliet papildinot pūdercukuru, gan padarot šķidrāku, pilinot klāt ūdeni.
Vēl svarīgi glazūru maisiņā likt nedaudz un bieži papildināt. Ja uzreiz ieliek par daudz, roka nespēj kontrolēt spiedienu un zīmējuma rakstus. Glazūras atlikumu bļodiņā katru reizi rūpīgi pārklāj ar pārtikas plēvi tā, lai tai nepiekļūtu gaiss, citādi tā ātri apkaltīs. Svarīgi ir arī profesionālie konditoru maisiņi un uzgaļi. Un, protams, pacietība, mīlestība un precizitāte.

Agnese glazūrām mēdz pievienot konditorejas krāsas, veido dizainus ar visdažādākajām formām un zīmējumiem, tomēr vispieprasītākās piparkūkas esot ar balto, smalko rūtiņu rakstiem. Ja agrāk piparkūkas iezīmēja gada nogales svētkus un bija pieprasītas gadatirgos, tad šobrīd arvien biežāk tās pasūta arī dažādiem bērnu pasākumiem, arī kāzu svinībām kā galda noformējuma elementus, dāvaniņas jaunajam pārim vai kāzu viesiem.

Ja vēlaties pasūtīt Agneses piparkūku mākslas darbus, ar viņu var sazināties pa telefona Nr. 2591 9156 vai arī caur Facebook.

Paldies Marutai, Ullai un Viesturam par skaistajiem traukiem!

Sastāvdaļas

Mīklai

  • 300 g cukura
  • 200 g sviesta
  • 750 g kviešu miltu
  • 3 olas
  • 230 g tumšā Dansuker sīrupa
  • 2 tējkarotes piparkūku garšvielu

Glazūrai

  • 250 g vai nedaudz vairāk pūdercukura
  • 1 olas baltums

    Darbam

    • Cepamā plāts, labāk divas
    • Cepamā papīra loksnes
    • 2 konditorejas maisiņi (vēlams ar uzgaļiem ar apaļiem, maziem caurumiem)
    • Smails koka iesmiņš
    • Dziļa krūze

    Soļi

    Solis 1

    Sīrupu, sviestu un garšvielas maisot uzkarsē katliņā. Kad masa kļūst viendabīga, atliek to malā dzesēties.

    Solis 2

    Olas saputo.

    Solis 3

    Turpina putot, pievienojot silto masu.

    Solis 4

    Masai bļodā pievieno miltus. Iejauc viendabīgu mīklu, izmīca. Tā būs diezgan lipīga.

    Solis 5

    Mīklu saveļ bumbā un ietin pārtikas plēvē. Liek ledusskapī dzesēties vismaz uz 24 stundām, bet labāk ilgāk. Pēc nogatavināšanas tā labi rullēsies un nebūs tik lipīga.

    Solis 6

    Mīklu izmīca, uz cepamajā plātī ieklāta papīra izrullē un izspiež vēlamās formas piparkūkas.

    Solis 7

    Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200 grādiem Celsija, cep, līdz piparkūkas skaisti brūnas un gatavas. Atdzesē uz gludas virsmas. Kamēr piparkūkas vēl karstas, var ar mīklas rulli uzmanīgi pierullēt negludumus, ja mīkla cepoties ir vietām pacēlusies. Jāpanāk pēc iespējas gluda virsma.

    Solis 8

    Olas baltumam bļodiņā pakāpeniski pievieno pūdercukuru, izjauc kunkulīšus, bet neputo. Glazūrai jābūt līdzīgai labam krējumam, kas tecinot zīmē rakstus. Ja zīmējumā vēlas veidot baltus vienlaidu laukumus, daļu glazūras atliek citā bļodiņā, tā būs vajadzīga nedaudz šķidrāka.

    Solis 9

    Dziļā krūzē ievieto konditorejas maisiņu (labi, ja ir profesionālie uzgaļi, kurus var darba gaitā nomainīt no tievākiem uz resnākiem), atloka maisiņa malu uz ārpusi, ieliek nedaudz glazūras masas, nostiprina maisiņa otro galu, lai glazūra nenāktu laukā.

    Solis 10

    Atlikušo glazūru glabā pārklātu ar pārtikas plēvi, lai gaiss netiktu klāt.

    Solis 11

    Veido vēlamos rakstus. Ja vēlas daļu piparkūkas laukumu noglazēt vienlaidu baltus, atlikto glazūru nedaudz uzmanīgi atšķaida ar dažām ūdens lāsēm, caur citu turziņu vai ar karotīti iepilda laukumā vajadzīgo daudzumu un izlīdzina ar smailu koka iesmiņu, savienojot to ar kontūru.

    Solis 12

    Kad kontūra un baltais laukums nožuvuši, ar šķidrāko glazūru var papildināt rakstus, aizpildot režģa laukumiņus pēc vēlamā zīmējuma.

    Solis 13

    Nožāvē un kārto traukos vai noformē dāvināšanai.

    Attēlu galerija

    Mūsu grāmata

    Izpārdota!

    Saistītās receptes

    Ķimeņu kartupeļu cepumi

    Ķimeņu kartupeļu cepumi

    Ķimeņu cepumi ļoti piestāv laikam starp Jāņiem un Pēteriem. Cepumi ir ļoti, patiešām, ļoti garšīgi. Ja cepsi tos viesībām, cepumi pazudīs zibenīgi, to zinām no pieredzes.

    Medus piparkūkas

    Medus piparkūkas

    Mājās gatavota piparkūku mīkla ir īsta mīkla. Vismaz tā tas bija man līdz šim gadam. Beidzot TAS ir noticis: esmu izveidojusi savu ideālo recepti.

    Rudzu piparkūkas

    Rudzu piparkūkas

    Ar piparkūku recepti dalāmies pašā Ziemassvētku priekšvakarā. Zināms, ka labāk mīklu gatavot kādu laiku iepriekš un nobriedināt, bet būs labi arī tad, ja samīcīsiet to tikai kādu dienu vai pat dažas stundas pirms cepšanas.

    Mūsu sadarbības partneri