Visskaistākās piparkūkas Latvijā
Siera cepumi
Siera cepumi ir sāļo cepumu klasika. Ik pa laikam pērku tos veikalos, bet kaut kad taču jāpamēģina izcept pašai. Izskatīju vairākas pavārgrāmatas. Recepte visās grāmatās atrodama gandrīz vienāda: siers, milti un sviests vienādās proporcijās, klāt malta kaltēta paprika.
Ievads
Teksts: Sandra Ošiņa
Foto: Valdis Ošiņš
20/12/2015
Iespējams, skaistākās piparkūkas Latvijā. Ar šo recepti dalījās lieliskā konditore Agnese Vīdnere.

Agrāk Agnese esot iedvesmu meklējusi latviešu etnogrāfijā, cimdu un zeķu rakstos. Tagad viņas galvā idejas ilgi nav jāmeklē. Sajūta, vērojot darba procesu, ir līdzīga kā, piedzīvojot brīnumu pie burvju mākslinieka. Tas viss raiti notiek tavu acu priekšā, tomēr tu nesaproti, KĀ. Mazliet ielūkoties, kā tas notika, varat TimeLapse filmiņā zemāk.

Liels paldies Agnesei par ciemošanos Garšīgajā Latvijā! Viņas piparkūkas ir arī mūsu grāmatas “Eiropas vēsture latviešu virtuvē” lappusēs (meklējiet bibliotēkās). Mīklu piparkūkām Agnese gatavo pati un nepievieno tai nekādus irdinātājus. Pēc izcepšanas piparkūkas ir cietākas nekā ierasts, bet cepot tās labi saglabā sākotnējo formu. Ja tā notiek, Agnese iesaka tūlīt pēc izcepšanas, kamēr piparkūkas vēl samērā mīkstas, tās uzmanīgi parullēt ar mīklas rulli. Tā var nolīdzināt nevēlamus paugurus un iegūt gludu dekorējamo virsmu.

Glazūras vēlamais biezums dažādiem cepējiem atšķiras. Ja rokas ļoti stipras, taisa biezāku. Glazūru būs grūtāk izspiest, bet tā ātrāk sacietēs un varēs ķerties pie ēšanas. Ja rokas vājas, masu taisa šķidrāku. Galvenais, lai būtu iespējams zīmējuma līniju kontrolēt, lai tā nepārtrūkst vai arī neveido zigzagus. Ja glazūra ir par biezu, pa pilītei piepilina klāt ūdeni un izmēģina vēl un vēl, kamēr ērti strādāt. Svarīgi rīkoties ļoti uzmanīgi, gan glazūru padarot biezāku, mazliet papildinot pūdercukuru, gan padarot šķidrāku, pilinot klāt ūdeni.
Vēl svarīgi glazūru maisiņā likt nedaudz un bieži papildināt. Ja uzreiz ieliek par daudz, roka nespēj kontrolēt spiedienu un zīmējuma rakstus. Glazūras atlikumu bļodiņā katru reizi rūpīgi pārklāj ar pārtikas plēvi tā, lai tai nepiekļūtu gaiss, citādi tā ātri apkaltīs. Svarīgi ir arī profesionālie konditoru maisiņi un uzgaļi. Un, protams, pacietība, mīlestība un precizitāte.
Paldies Marutai, Ullai un Viesturam par skaistajiem traukiem!

Sastāvdaļas
Mīklai
- 300 g cukura
- 200 g sviesta
- 750 g kviešu miltu
- 3 olas
- 230 g tumšā Dansuker sīrupa
- 2 tējkarotes piparkūku garšvielu
Glazūrai
- 250 g vai nedaudz vairāk pūdercukura
- 1 olas baltums
Darbam
- Cepamā plāts, labāk divas
- Cepamā papīra loksnes
- 2 konditorejas maisiņi (vēlams ar uzgaļiem ar apaļiem, maziem caurumiem)
- Smails koka iesmiņš
- Dziļa krūze
Soļi
Solis 1
Sīrupu, sviestu un garšvielas maisot uzkarsē katliņā. Kad masa kļūst viendabīga, atliek to malā dzesēties.

Solis 2
Olas saputo.

Solis 3
Turpina putot, pievienojot silto masu.

Solis 4
Masai bļodā pievieno miltus. Iejauc viendabīgu mīklu, izmīca. Tā būs diezgan lipīga.

Solis 5
Mīklu saveļ bumbā un ietin pārtikas plēvē. Liek ledusskapī dzesēties vismaz uz 24 stundām, bet labāk ilgāk. Pēc nogatavināšanas tā labi rullēsies un nebūs tik lipīga.

Solis 6
Mīklu izmīca, uz cepamajā plātī ieklāta papīra izrullē un izspiež vēlamās formas piparkūkas.

Solis 7
Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200 grādiem Celsija, cep, līdz piparkūkas skaisti brūnas un gatavas. Atdzesē uz gludas virsmas. Kamēr piparkūkas vēl karstas, var ar mīklas rulli uzmanīgi pierullēt negludumus, ja mīkla cepoties ir vietām pacēlusies. Jāpanāk pēc iespējas gluda virsma.

Solis 8
Olas baltumam bļodiņā pakāpeniski pievieno pūdercukuru, izjauc kunkulīšus, bet neputo. Glazūrai jābūt līdzīgai labam krējumam, kas tecinot zīmē rakstus. Ja zīmējumā vēlas veidot baltus vienlaidu laukumus, daļu glazūras atliek citā bļodiņā, tā būs vajadzīga nedaudz šķidrāka.

Solis 9
Dziļā krūzē ievieto konditorejas maisiņu (labi, ja ir profesionālie uzgaļi, kurus var darba gaitā nomainīt no tievākiem uz resnākiem), atloka maisiņa malu uz ārpusi, ieliek nedaudz glazūras masas, nostiprina maisiņa otro galu, lai glazūra nenāktu laukā.

Solis 10
Atlikušo glazūru glabā pārklātu ar pārtikas plēvi, lai gaiss netiktu klāt.

Solis 11
Veido vēlamos rakstus. Ja vēlas daļu piparkūkas laukumu noglazēt vienlaidu baltus, atlikto glazūru nedaudz uzmanīgi atšķaida ar dažām ūdens lāsēm, caur citu turziņu vai ar karotīti iepilda laukumā vajadzīgo daudzumu un izlīdzina ar smailu koka iesmiņu, savienojot to ar kontūru.

Solis 12
Kad kontūra un baltais laukums nožuvuši, ar šķidrāko glazūru var papildināt rakstus, aizpildot režģa laukumiņus pēc vēlamā zīmējuma.

Solis 13
Nožāvē un kārto traukos vai noformē dāvināšanai.

Attēlu galerija
Saistītās receptes

Siera cepumi
Siera cepumi ir sāļo cepumu klasika. Ik pa laikam pērku tos veikalos, bet kaut kad taču jāpamēģina izcept pašai. Izskatīju vairākas pavārgrāmatas. Recepte visās grāmatās atrodama gandrīz vienāda: siers, milti un sviests vienādās proporcijās, klāt malta kaltēta paprika.

Sviesta cepumi
Sviesta cepumi un mūsu opja mīļākie cepumi. Vislabāk, ja tos pa vidu kopā savieno garšīgs ievārījums. Labākie nopērkamie tuvu pie mūsmājām dabūjami Ozoliņa konditorejā Ikšķilē vai Ogrē. Bet ir kāds bet. Tos bieži izpērk, pirms mēs ierodamies. Un tad nekā.

Dvēseļu kūkas
Manā bērnībā par Helovīniem neko nezinājām. Augām kā padomju bērni, un mums nebija nekādu dvēseļu. Kur nu vēl mirušajiem! Skolā mūs izglītoja, ka Dieva nav, ir tikai miesa, un ir mūžam nemirstīgais Ļeņins. Toties stāstīja par komunismu, “solot katram pēc vajadzībām, prasot no katra pēc spējām” un tādā garā. Kā vēlāk noskaidrojās, nekas no tā visa nestrādā, solītais komunisms tā arī nepienāca, bet valsts sabruka.
Paldies!Noderīga informācija,bet īpaši priecēja beigas- ja pietiek rakstura stingrības!!! Jaukus svetkus!
Paldies, Līga! Pat nevar saprast, vai labāk novēlēt stingru raksturu vai tomēr vāju! Lai nu kā, priecīgus svētkus un gardas piparkūkas!
These two are most beautiful and elegant biscuits I saw in my life! Just amazing and so skilled job. And very festive.