Viltotais zaķis
Kartupeļu salāti švābu gaumē
Kartupeļu salāti švābu gaumē ir lieliska piedeva vai patstāvīgs, sātīgs un gards pamatēdiens. Salātus ēd kā piedevu pie desiņām, kotletītēm vai cepeša. Recepti kartupeļu salātiem švābu gaumē, kas gatavoti sātīgā gaļas buljonā un ēdami arī silti, piedāvā Zane Pudule
Ievads
Teksts: Sandra Ošiņa
Foto: Valdis Ošiņš
17/04/2019
Viltotais zaķis var būt ļoti gards un sulīgs parasto kotlešu aizvietotājs. Ņemiet labu gaļu, bagātiniet ar dažādām garšvielām un garšsaknēm, pildiet ar krāsainiem akcentiem un ēdiet to svētku pusdienās vai darbdienu vakariņās. Vai otrādi. Ēdiens, kas ietaupīs jūsu laiku, atbrīvojot no stāvēšanas pie plīts. Iespējams, tas latviešu virtuvē ienācis no Vācijas.
“Cepeškrāsnī cepts maltās gaļas kukulītis Vācijas pavārgrāmatās parādījās 19. gs. beigās. Par nosaukuma izcelsmi vēsta vairākas leģendas. Šo maltās gaļas ēdienu izveidojuši formas ziņā līdzīgu Vācijā ļoti iecienītajam zaķa cepetim, izveidotajā kukulītī ievelkot rakstus un speķojot to īpašā veidā. Otra leģenda piemin sastāvā esošos burkānus kā zaķa mīļāko kārumu. Vācu valodā ēdienam ir vairāki nosaukumi, ”Viltotais zaķis” pirmo reizi parādījies 1910. gadā.
Veco pavārgrāmatu receptēs ēdienu nepildīja ar vārītām olām. Tās, visticamāk, receptē ieviesušās tikai pirms dažiem gadu desmitiem, kad kādam ienākusi prātā doma viltoto zaķi pasniegt galdā kā oriģinālu Lieldienu ēdienu, jo kā tad nu Lieldienu zaķis nāks bez olām!?” (Citāts no mūsu grāmatas “Eiropas vēsture latviešu virtuvē”, drukātā recepte arī turpat.)
#Gaļas ēdiens #Pusdienu ēdiens #Vakariņu ēdiens #Latviešu virtuves klasika #Vēsturiska recepte #Tradicionāls ēdiens #Vienkārši pagatavojams ēdiens

Sastāvdaļas
- 500 g maltas liellopa gaļas
- 250 g maltas cauraugušas cūkgaļas
- 250 g maltas vistas vai teļa gaļas
- 2 vistu olas masai
- 1 sīpols
- 2–3 burkāni pēc izvēles
- 6 paipalu olas pildījumam pēc izvēles
- 4 ķiploka daiviņas
- 2 šķēles baltmaizes
- Garšvielas pēc izvēles
- Ķimeņu sēklas
- Malti melnie pipari
- Čili pipari
- Šķipsna rīvēta muskatrieksta
- Timiāna lapiņas
Soļi
Solis 1
Ja vēlas zaķi pildīt ar burkāniem un paipalu olām, tos iepriekš novāra, atdzesē un noloba. Sīpolu un ķiplokus nomizo un sasmalcina. Baltmaizes šķēles liek bļodā, pārlej ar ūdeni, izmērcē un nospiež.
Solis 2
Gaļu liek bļodā, pievieno visas pārējās sastāvdaļas, samīca viendabīgu masu. Ja zaķi pilda ar burkāniem un paipalu olām, uz cepešpannas vispirms liek daļu masas, pa vidu liek pildījumu, tad pārliek pārējo masu un izveido garenus kukulīšus. Ar asu nazi iegriež slīpas svītras, lai zaķis cepoties neplīstu.
Solis 3
Cep 180 °C apmēram stundu, līdz gaļa caurcepusies un virspusē izveidojusies skaista brūna garoziņa.
Solis 4
Pasniedz pēc izvēles ar kartupeļiem, kartupeļu biezeni, sakņu sautējumu vai zirnīšu–burkānu sautējumu.
Saistītās receptes

Kartupeļu salāti švābu gaumē
Kartupeļu salāti švābu gaumē ir lieliska piedeva vai patstāvīgs, sātīgs un gards pamatēdiens. Salātus ēd kā piedevu pie desiņām, kotletītēm vai cepeša. Recepti kartupeļu salātiem švābu gaumē, kas gatavoti sātīgā gaļas buljonā un ēdami arī silti, piedāvā Zane Pudule

Griķu kotletes
Kad februāris iegriežas uz beigu pusi, tuvojas laiks, kurā daudzviet pasaulē cilvēki ievēro gavēni. Parasti tās ir četrdesmit dienas pirms kristiešu Lieldienām. Gavēni ievēro arī daudzi, kuri nav tādā vai citādā kristīgā konfesijā, bet pirms pavasara vienkārši jūt vajadzību attīrīt organismu no ziemā uzkrātiem sārņiem. Tāpēc līdz Lieldienām publicēsim veģetāru ēdienu receptes.

Asinsdesas jeb putraimdesas
Asinsdesas jeb putraimdesas ir rudens un ziemas ēdiens, kuru daudzās Eiropas valstīs kopš seniem laikiem tradicionāli pasniedza Ziemassvētku galdā. Par desu izgudrotāju, kura iedomājās lopu zarnas piepildīt ar gaļas, garšvielu un garšsakņu maisījumu, šādi pilnībā izmantojot visu, ko nokautais lopiņš spēj dot, nav nekādu drošu ziņu.