Viltotais zaķis

Vistas filejas kabatiņas

Reizēm receptes manā virtuvē nonāk pa dīvainiem un negaidītiem ceļiem. Šo recepti atradu grāmatā “Zvaigznei tikai stunda. Itas Kozakevičas laiks” (Armands Melnalksnis, izdevējs “Zelta grauds”, 2004), un tā nav pavārgrāmata, bet gan izdevums par leģendārās Latvijas polietes, žurnālistes, politiķes un sabiedriskās darbinieces Itas Kozakevičas dzīvi un darbu.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

17/04/2019

Viltotais zaķis var būt ļoti gards un sulīgs parasto kotlešu aizvietotājs. Ņemiet labu gaļu, bagātiniet ar dažādām garšvielām un garšsaknēm, pildiet ar krāsainiem akcentiem un ēdiet to svētku pusdienās vai darbdienu vakariņās. Vai otrādi. Ēdiens, kas ietaupīs jūsu laiku, atbrīvojot no stāvēšanas pie plīts. Iespējams, tas latviešu virtuvē ienācis no Vācijas.

“Cepeškrāsnī cepts maltās gaļas kukulītis Vācijas pavārgrāmatās parādījās 19. gs. beigās. Par nosaukuma izcelsmi vēsta vairākas leģendas. Šo maltās gaļas ēdienu izveidojuši formas ziņā līdzīgu Vācijā ļoti iecienītajam zaķa cepetim, izveidotajā kukulītī ievelkot rakstus un speķojot to īpašā veidā. Otra leģenda piemin sastāvā esošos burkānus kā zaķa mīļāko kārumu. Vācu valodā ēdienam ir vairāki nosaukumi, ”Viltotais zaķis” pirmo reizi parādījies 1910. gadā.

Veco pavārgrāmatu receptēs ēdienu nepildīja ar vārītām olām. Tās, visticamāk, receptē ie­viesušās tikai pirms dažiem gadu desmitiem, kad kādam ienākusi prātā doma viltoto zaķi pa­sniegt galdā kā oriģinālu Lieldienu ēdienu, jo kā tad nu Lieldienu zaķis nāks bez olām!?” (Citāts no mūsu grāmatas “Eiropas vēsture latviešu virtuvē”, drukātā recepte arī turpat.)

#Gaļas ēdiens #Pusdienu ēdiens #Vakariņu ēdiens #Latviešu virtuves klasika #Vēsturiska recepte #Tradicionāls ēdiens #Vienkārši pagatavojams ēdiens

Sastāvdaļas

  • 500 g maltas liellopa gaļas
  • 250 g maltas cauraugušas cūkgaļas
  • 250 g maltas vistas vai teļa gaļas
  • 2 vistu olas masai
  • 1 sīpols
  • 2–3 burkāni pēc izvēles
  • 6 paipalu olas pildījumam pēc izvēles
  • 4 ķiploka daiviņas
  • 2 šķēles baltmaizes
  • Garšvielas pēc izvēles
  • Ķimeņu sēklas
  • Malti melnie pipari
  • Čili pipari
  • Šķipsna rīvēta muskatrieksta
  • Timiāna lapiņas

Soļi

Solis 1

Ja vēlas zaķi pildīt ar burkāniem un paipalu olām, tos iepriekš novāra, atdzesē un noloba. Sīpolu un ķiplokus nomizo un sasmalcina. Baltmaizes šķēles liek bļodā, pārlej ar ūdeni, izmērcē un nospiež.

Solis 2

Gaļu liek bļodā, pievieno visas pārējās sastāvdaļas, samīca vien­dabīgu masu. Ja zaķi pilda ar burkāniem un paipalu olām, uz cepešpannas vispirms liek daļu masas, pa vidu liek pildījumu, tad pārliek pārējo masu un izveido garenus kukulīšus. Ar asu nazi iegriež slīpas svītras, lai zaķis cepoties neplīstu.

Solis 3

Cep 180 °C apmēram stundu, līdz gaļa caurcepusies un virspusē izveidojusies skaista brūna garoziņa.

Solis 4

Pasniedz pēc izvēles ar kartupeļiem, kartupeļu biezeni, sakņu sautējumu vai zirnīšu–burkānu sautējumu.

Mūsu grāmata

Izpārdota!

Saistītās receptes

Vistas filejas kabatiņas

Vistas filejas kabatiņas

Reizēm receptes manā virtuvē nonāk pa dīvainiem un negaidītiem ceļiem. Šo recepti atradu grāmatā “Zvaigznei tikai stunda. Itas Kozakevičas laiks” (Armands Melnalksnis, izdevējs “Zelta grauds”, 2004), un tā nav pavārgrāmata, bet gan izdevums par leģendārās Latvijas polietes, žurnālistes, politiķes un sabiedriskās darbinieces Itas Kozakevičas dzīvi un darbu.

Ķirbju risoto

Ķirbju risoto

Ķirbju risoto garšo pat tiem, kuriem ķirbis nav pirmā izvēle ēdienkartē. Šis ēdiens ir vienlaikus maigs un sātīgs, ļoti skaistā, saulainā krāsā. Ir divi varianti: sliņķu vai gardēžu.

Kartupeļu salāti švābu gaumē

Kartupeļu salāti švābu gaumē

Kartupeļu salāti švābu gaumē ir lieliska piedeva vai patstāvīgs, sātīgs un gards pamatēdiens. Salātus ēd kā piedevu pie desiņām, kotletītēm vai cepeša. Recepti kartupeļu salātiem švābu gaumē, kas gatavoti sātīgā gaļas buljonā un ēdami arī silti, piedāvā Zane Pudule

Mūsu sadarbības partneri