Uz oglēm cepta karpa

Vistas filejas kabatiņas

Reizēm receptes manā virtuvē nonāk pa dīvainiem un negaidītiem ceļiem. Šo recepti atradu grāmatā “Zvaigznei tikai stunda. Itas Kozakevičas laiks” (Armands Melnalksnis, izdevējs “Zelta grauds”, 2004), un tā nav pavārgrāmata, bet gan izdevums par leģendārās Latvijas polietes, žurnālistes, politiķes un sabiedriskās darbinieces Itas Kozakevičas dzīvi un darbu.

Ievads

Gatavo Krūmiņu ģimene

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Recepte no Krūmiņu ģimenes Trikātā

Šo recepti laipni piedāvā Krūmiņu ģimene, kaut atzīst, ka to pārņēmuši no kaimiņos dzīvojošajiem karpu dīķa saimniekiem. Tas jau saprotams, jo vislabāk šādi gatavota karpa garšo, ja tā tik tikko izmakšķerēta. Krūmiņi saka – visiem jāpiedalās, katram savs mazais darbiņš, un kopā sanāk ņamm, ņamm! Un nevajag neko sarežģīt – jo vienkāršāk, jo garšīgāk!

Sastāvdaļas

  • 2 karpas (var arī mazāk vai vairāk, no divām var paēst 4-6 cilvēki)
  • Pussauja ķiploku daiviņu
  • 1/2 paciņa majonēzes
  • Sāls, malti melnie pipari
  • Folija
  • Ja cep uz restītēm bez folijas, 1 pudele alus

Piedevām

  • Salāti, dārzeņi, maizīte – pēc izvēles

Soļi

Solis 1

Noķer (vai nopērk) zivis, notīra zvīņas, obligāti izņem žaunas (citādi klāt nākot rūgtena garša), ar asu nazi griež gareniski gar muguras spuru (griezt gar muguras spuru ir ļoti svarīgi, jo tad zivs būs sulīgāka – atgriežot vēderu, visi tauciņi cepot iztecēs), atver un iztīra iekšas, vēdera daļu atstājot ciet.

Solis 2

Zem ūdens strūklas nomazgā.

Solis 3

Notīra ķiplokus, saspiež ar spiedi vai smalki sakapā. Zivi noliek uz folijas atvērtā veidā sākumā ar muguru uz augšu, apkaisa ar sāli un pipariem, tad apveļ otrādi, arī apkaisa ar sāli un pipariem, apsmērē ar ķiplokiem un majonēzi.

Solis 4

Aizver ciet, lai pildījums būtu iekšpusē.

Solis 5

Satin folijā, maliņas aizloka ciet.

Solis 6

Liek uz restēm un cep uz oglēm kādu pusstundu. Aukstajā sezonā cep cepeškrāsnī.

Solis 7

 Ja foliju nelieto, var cept, ieliktu zivju restītēs, bet jārēķinās, ka zivs piecepsies pie restēm. Tādā gadījumā jāņem pudele alus un jālaista, lai zivs atdalās, to būs vieglāk noņemt.

Solis 8

Kad gatavs, liek galdā kopā ar tīkamām piedevām (piemēram, ar skābu krējumu aizdarītiem lapu salātiem un svaigu maizi), un, kā saka Trikātā, nočūpstina.

Solis 9

Svarīgs padoms no mazās Elīnas: Asakas nevajag norīt, tās var iekodīt dupsī!

Mūsu grāmata

Izpārdota!

Saistītās receptes

Vistas filejas kabatiņas

Vistas filejas kabatiņas

Reizēm receptes manā virtuvē nonāk pa dīvainiem un negaidītiem ceļiem. Šo recepti atradu grāmatā “Zvaigznei tikai stunda. Itas Kozakevičas laiks” (Armands Melnalksnis, izdevējs “Zelta grauds”, 2004), un tā nav pavārgrāmata, bet gan izdevums par leģendārās Latvijas polietes, žurnālistes, politiķes un sabiedriskās darbinieces Itas Kozakevičas dzīvi un darbu.

Ķirbju risoto

Ķirbju risoto

Ķirbju risoto garšo pat tiem, kuriem ķirbis nav pirmā izvēle ēdienkartē. Šis ēdiens ir vienlaikus maigs un sātīgs, ļoti skaistā, saulainā krāsā. Ir divi varianti: sliņķu vai gardēžu.

Kartupeļu salāti švābu gaumē

Kartupeļu salāti švābu gaumē

Kartupeļu salāti švābu gaumē ir lieliska piedeva vai patstāvīgs, sātīgs un gards pamatēdiens. Salātus ēd kā piedevu pie desiņām, kotletītēm vai cepeša. Recepti kartupeļu salātiem švābu gaumē, kas gatavoti sātīgā gaļas buljonā un ēdami arī silti, piedāvā Zane Pudule

Mūsu sadarbības partneri