Sviestā cepti ziedkāposti

Vistas filejas kabatiņas

Reizēm receptes manā virtuvē nonāk pa dīvainiem un negaidītiem ceļiem. Šo recepti atradu grāmatā “Zvaigznei tikai stunda. Itas Kozakevičas laiks” (Armands Melnalksnis, izdevējs “Zelta grauds”, 2004), un tā nav pavārgrāmata, bet gan izdevums par leģendārās Latvijas polietes, žurnālistes, politiķes un sabiedriskās darbinieces Itas Kozakevičas dzīvi un darbu.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

05/08/2014

Pašā vasaras vidū ienākas Latvijas ziedkāposti. Ir jau tie pieejami cauru gadu, bet šie vasaras skaistuļi, manuprāt, tomēr garšas ziņā ir atšķirīgi. Ja pērk tirgū, tie ir salīdzinoši lēti. Šajā laikā lieliski varam tos ēst vienkārši svaigus, ar ķiploku mērci. Bet siltā veidā mūsu ģimenē tos gatavo, nedaudz novārītus un brūni apceptus sviestā, apkaisītus ar sāli. Neko, neko vairāk nevajag klāt, tie ir tik maigi un delikāti.

Lai garša būtu izcila, svarīgi ievērot dažas lietas. Kāpostiem jābūt baltiem un stingriem, nevajadzētu ņemt apvītušus.  Tos vajag vārīt ne ilgāk kā dažas minūtes, tad aši jāpārlej caurdurī un pēc iespējas jānotecina liekais ūdens. Sviestu pannā vajag uzkarsēt, līdz tas sāk karamelizēties. Tad ziedkāpostu rozītes apcep zeltaini brūnas un ēd nekavējoties. Jo karstākus, jo labāk. Recepte ir no mana tēva mammas Ellas Sondores, un tā mēs gatavojam ziedkāpostus nu jau ceturtajā paaudzē.

Mūsu tētis Valdis agrāk ziedkāpostus neēda vispār, bet šie viņam ļoti garšo. Lai gan vēl nav gluži tik labi, lai viņš tos ēstu kā pamatēdienu. Valdim ziedkāposti garšo kā piedeva pie gaļas vai zivs, līdz ar dažādiem citiem dārzeņiem.

Tieši tāpat var gatavot brokoļus.

#Veģetārs ēdiens #Vienkārši pagatavojams ēdiens #Lēti pagatavojams ēdiens #Ātri pagatavojams ēdiens

Sastāvdaļas

  • Ziedkāposti
  • Sviests
  • Sāls

Soļi

Solis 1

Ziedkāpostiem noņem zaļās lapas, sadala rozetēs, ja ir bojātas vietas, tās izgriež. Rozetes uz desmit minūtēm ieliek sālsūdenī. Ja tur būs mitinājušies kādi kaitēkļi (par ko ekoloģiskā dzīvesveida piekritējiem jāpriecājas kā par zīmi, ka kāposti nav apstrādāti ar ķīmiju), tie izlīdīs un uzpeldēs.

Solis 2

Katlā uzvāra ūdeni, kāpostus liek iekšā un vāra 2–3 minūtes, nokāš caurdurī.

Solis 3

Pannā izkausē sviesta piku, kolīdz sviests sācis jauki smaržot un karamelizēties brūngans, kāpostus liek pannā un apcep zeltaini brūnus, apkaisot ar sāli.

Solis 4

Pasniedz nekavējoties, ēd tāpat vai kā piedevu pie gaļas vai zivs.

Mūsu grāmata

Izpārdota!

Saistītās receptes

Vistas filejas kabatiņas

Vistas filejas kabatiņas

Reizēm receptes manā virtuvē nonāk pa dīvainiem un negaidītiem ceļiem. Šo recepti atradu grāmatā “Zvaigznei tikai stunda. Itas Kozakevičas laiks” (Armands Melnalksnis, izdevējs “Zelta grauds”, 2004), un tā nav pavārgrāmata, bet gan izdevums par leģendārās Latvijas polietes, žurnālistes, politiķes un sabiedriskās darbinieces Itas Kozakevičas dzīvi un darbu.

Ķirbju risoto

Ķirbju risoto

Ķirbju risoto garšo pat tiem, kuriem ķirbis nav pirmā izvēle ēdienkartē. Šis ēdiens ir vienlaikus maigs un sātīgs, ļoti skaistā, saulainā krāsā. Ir divi varianti: sliņķu vai gardēžu.

Kartupeļu salāti švābu gaumē

Kartupeļu salāti švābu gaumē

Kartupeļu salāti švābu gaumē ir lieliska piedeva vai patstāvīgs, sātīgs un gards pamatēdiens. Salātus ēd kā piedevu pie desiņām, kotletītēm vai cepeša. Recepti kartupeļu salātiem švābu gaumē, kas gatavoti sātīgā gaļas buljonā un ēdami arī silti, piedāvā Zane Pudule

Mūsu sadarbības partneri