Siera kūka ar meža zemenēm un mellenēm
Zahertorte
Zahertorte ir ļoti bagātīga un šokolādīga torte, pildīta ar aprikožu ievārījumu. Tā ir viena no Vīnes vizītkartēm, un, ciemojoties skaistajā Austrijas galvaspilsētā, tortes gabaliņš noteikti jāpagaršo ikvienam. Ja tev nav iespēju turp aizbraukt, vari vismaz izcept slaveno torti.
Ievads
Teksts: Sandra Ošiņa
Foto: Valdis Ošiņš
10/07/2014
Nudien būtu liels grēks ignorēt to, ka Māte Daba mūsu vēderpriekam sagādājusi dažādas meža ogas. Ne tās bija jāstāda, ne jāravē, jālaista vai jāmēslo. Vai jāuztraucas par salnām. Vienīgi jāsalasa. Šogad odu nav daudz, tas labi. Brīvā brīdī vajag izbraukt uz laukiem un saelpoties visas vasaras smaržas. Redzēt košās krāsas. Saklausīties putnu dziesmas. Uzlādēt baterijas.

Ja nu nekādi līdz mežam netikt, atliks atbalstīt čaklos ogotājus, kuri piedāvā savu preci tirgū. Ja kādam nav savu lauku, un ir bažas par to, vai negadās ielīst privātā mežā vai pļavā, par ko draudētu kādas nepatikšanas no saimnieku puses, labi noder grāmata par mežiem. Nezinu, vai varbūt arī internetā ir pieejama attiecīgā karte, bet mums izbraukumā ir ērti paņemt līdzi tieši grāmatu ar karti. Tajā var droši izpētīt, kuri meži pieder valstij. Ja kādam tas interesē, dodiet ziņu, uzrakstīšu sīkāk.
Šo kūkas recepti improvizēju. Vēlējos, lai viens slānis būtu rozā tonī, bet otrs – balts ar krāsainām ogām. Lai sagriežot gabaliņos, labi izskatās. Garšas ziņā kūka izdevās izcila, maigi saldskāba. Ja kādam garšo izteikti saldas kūkas, cukuru ņemiet vairāk. Šo kūku noteikti var gatavot arī no saldētām ogām, meža ogu vietā var lietot jāņogas, upenes, kazenes vai lielogu mellenes. No ogu skābuma atkarīga želēšana – jo masa skābāka, jo vairāk želatīna vajag, lai tā sacietētu.

Sastāvdaļas
Smilšu mīklas pamatne
- 50 g cukura
- 100 g auksta sviesta
- 150 g miltu
- ~ 1 ēdamkarote piena (skābā vai saldā krējuma pēc izvēles)
- 1 tējkarote vaniļas cukura
(Var aizstāt ar gatavu smilšu mīklu ( ~ 300g), ko es no sirds neieteiktu darīt)
Baltais slānis
- ½ kg biezpiena
- 200 ml salda krējuma 35 %
- 60 g cukura
- Norīvēta miza no 1 laima vai ½ citrona
- 3 tējkarotes želatīna
- 1 tējkarote vaniļas cukura
Rozā slānis
- ½ kg ogu
- ½ kg Maskarpone siera
- 200 ml salda krējuma 35 %
- 60 g cukura
- 4 tējkarotes želatīna
- 1 tējkarote vaniļas cukura
Virsas rotājums
- 100–200 g ogu
- Pūdercukurs pārkaisīšanai

Soļi
Solis 1
Sagatavo smilšu mīklu pamatnei: sviestu sarīvē uz rupjās rīves vai sagriež gabaliņos, ar cukuru un miltiem saberž drupačās, līdzīgās kā rupja grants.
Solis 2
Pienu pievieno sviesta, cukura un miltu maisījumam, ātri samīca mīklu. Tai jābūt mīkstai un vijīgai. Ja tā ir par sausu un plaisā, iemīca vēl nedaudz piena.
Solis 3
Formā ar noņemamu malu mīklu izlīdzina pa pamatni un izveido mazu maliņu.
Solis 4
Ja vēlas, ar pirkstiem izveido malas reljefu.
Solis 5
Pārkaisa ar nedaudz miltiem, lai papīrs neliptu klāt. Pārklāj ar pārtikas plēvi un liek ledusskapī uz pusstundu atpūsties.
Solis 6
Lai mīkla neceltos, to var sadurstīt ar dakšiņu.
Solis 7
Mīklu pārklāj ar cepamo papīru vai foliju, pārber sausus zirņus (vai, kā attēlā, keramiskos zirņus), lai mīklas pamatne cepot neuzpūšas, un liek cepties 180 °C temperatūrā 5–10 minūtes.
Solis 8
Zirņus nober (uzmanīgi, karsti!), noņem papīru un vēl nedaudz pacep, lai mīkla būtu zeltaini brūna.
Solis 9
Kad gatava, atdzesē.
Solis 10
Gatavo balto masu. Biepienu liek bļodā, pievieno rīvētu laima vai citrona mizu, cukuru, vaniļas cukuru, visu sajauc. Želatīnu sajauc ar aukstu pienu, uzbriedina pēc instrukcijas. Izkausē ūdens peldē. Pievieno biezpienam.
Solis 11
Saputo saldo krējumu, pievieno biezpienam.
Solis 12
Masu uzmanīgi sacilā.
Solis 13
Pusi biezpiena masas lej formā virs mīklas pamatnes, izlīdzina, pārber ogas.
Solis 14
Atlikušo biezpiena masu pārklāj ogām.
Solis 15
Nolīdzina gludu, liek ledusskapī uz vismaz stundu.
Solis 16
Gatavo rozā slāni. Ogas sablendē ar cukuru un vaniļas cukuru.
Solis 17
Ogu masā liek Maskarpone sieru.
Solis 18
Iemaisa sieru, līdz masa viendabīga.
Solis 19
Uzbriedina želatīnu, kā aprakstīts iepriekš punktā 10. Izkausē. Pievieno ogu masai.
Solis 20
Masu izmaisa.
Solis 21
Puto saldo krējumu, pievieno masai.
Solis 22
Uzmanīgi iecilā, līdz masa viendabīga.
Solis 23
Pārlej biezpiena masai. Izlīdzina.
Solis 24
Pārber ogas un liek ledusskapī uz vismaz divām stundām.
Solis 25
Kad kūka saželējusi, noņem formas malu un kūkai pārkaisa pūdercukuru. Visgaršīgāk, ja kūku pagatavo vakarā un atstāj pa nakti savilkties.
Solis 26
Liels paldies Veidemaņu ģimenei, kuri laipni dalījās ar mums savās ogu vietās!
Saistītās receptes

Zahertorte
Zahertorte ir ļoti bagātīga un šokolādīga torte, pildīta ar aprikožu ievārījumu. Tā ir viena no Vīnes vizītkartēm, un, ciemojoties skaistajā Austrijas galvaspilsētā, tortes gabaliņš noteikti jāpagaršo ikvienam. Ja tev nav iespēju turp aizbraukt, vari vismaz izcept slaveno torti.

Siera kūka Leopards
Bērnībā sapņos bieži redzēju karu. Laikam jau to filmu dēļ, ko mums regulāri rādīja padomju TV. Nu, kad karš tiešā tuvumā ir pavisam reāls, pie manis sapnī atnāca leopards. Mierināja, lai nebaidos. Viņš varot tikt galā arī ar lāci. Tad es to sapni izstāstīju savējiem, un tapa mūsu pirmā sadarbība ar jaunajiem robotiem.

Linzertorte jeb Lincas torte
Linzertorte jeb Lincas torte garšo visiem, tās recepte pārbaudīta gadu simtos, aizceļojusi pāri robežām, parādās dažādos pasaules kūku top sarakstos, un tā ir ģeniāla savā vienkāršībā. Tā izdosies ikvienam, arī iesācējam.
Sveicināti!
Cik cm jābūt kūkas formai?
Paldies!
Sveika, Ramona!
Attēlā redzamās formas diametrs ir 26cm, malas augstums 7cm. Lai sanāk!