Rabarberu kūka
Zahertorte
Zahertorte ir ļoti bagātīga un šokolādīga torte, pildīta ar aprikožu ievārījumu. Tā ir viena no Vīnes vizītkartēm, un, ciemojoties skaistajā Austrijas galvaspilsētā, tortes gabaliņš noteikti jāpagaršo ikvienam. Ja tev nav iespēju turp aizbraukt, vari vismaz izcept slaveno torti.
Ievads
Teksts: Sandra Ošiņa
Foto: Valdis Ošiņš
Saulainā pavasara vakarā, kad baltas pieneņpūku galviņas maigi paijāja Kačoru purva vējš, ceriņi apdullinoši smaržoja, un par muzikālo noformēju rūpējās dumpis un lakstīgalas, Linda mūs cienāja ar pašceptu rabarberu kūku.
Kūka cepta no klasiskās biskvīta mīklas, kas pārlieta rabarberiem. Pēc izcepšanas kūku apmet riņķī un pārlaista ar karamelīgu glazūru no „Gotiņu” konfektēm un sviesta.
Sastāvdaļas
Biskvīta mīklai
- 8 lielas olas
- 8 ēdamkarotes cukura
- 8 ēdamkarotes miltu
Pildījumam
- 5 vidēji lieli rabarberi
(rabarberu vietā var lietot skābus ābolus, ogas vai persiku kompota šķēlītes) - Nedaudz cukura pārkaisīšanai
Glazūrai
- 8–10 klasiskās konfektes Gotiņa
- 1–3 ēdamkarotes sviesta
- cepamā plāts
- cepamais papīrs
Soļi
Solis 1
Uzkarsē cepeškrāsni vidēji karstu (Lindai ir malkas plīts, tajā nevar noregulēt precīzu temperatūru). Plātī ieklāj tik lielu cepamo papīru, lai malas varētu uzlocīt uz augšu, un mīkla nevarētu ieplūst zem papīra.
Solis 2
Rabarberus noskalo, nomizo, smalki sagriež, apber ar cukuru, ļauj mazliet atsuloties un izlīdzina pa cepamo papīru.
Solis 3
Olu dzeltenumus atdala no baltumiem. Dzeltenumus sakuļ ar cukuru gaišās putās un iejauc miltus.
Solis 4
Olu baltumus saputo stingrās putās un iemaisa olu dzeltenumu masā.
Solis 5
Rabarberus kopā ar izdalījušos sulu izlīdzina pa cepamo papīru.
Solis 6
Rabarberiem pārlej biskvīta mīklu, izlīdzina un liek cepties, līdz kūka gaiši brūna. Sākumā plīts durvis virināt nedrīkst, lai biskvīts nesakrītas. Pārbauda ar koka irbulīti, ja mīkla nelīp klāt, tad ir gatavs. Nedaudz atdzesē, plātij uzliek dēlīti un apmet riņķī.
Solis 7
Katliņā izkausē sviestu un „Gotiņu” konfektes. Maisa, līdz masas savienojas, pārlaista kūkai.

Saistītās receptes

Zahertorte
Zahertorte ir ļoti bagātīga un šokolādīga torte, pildīta ar aprikožu ievārījumu. Tā ir viena no Vīnes vizītkartēm, un, ciemojoties skaistajā Austrijas galvaspilsētā, tortes gabaliņš noteikti jāpagaršo ikvienam. Ja tev nav iespēju turp aizbraukt, vari vismaz izcept slaveno torti.

Siera kūka Leopards
Bērnībā sapņos bieži redzēju karu. Laikam jau to filmu dēļ, ko mums regulāri rādīja padomju TV. Nu, kad karš tiešā tuvumā ir pavisam reāls, pie manis sapnī atnāca leopards. Mierināja, lai nebaidos. Viņš varot tikt galā arī ar lāci. Tad es to sapni izstāstīju savējiem, un tapa mūsu pirmā sadarbība ar jaunajiem robotiem.

Linzertorte jeb Lincas torte
Linzertorte jeb Lincas torte garšo visiem, tās recepte pārbaudīta gadu simtos, aizceļojusi pāri robežām, parādās dažādos pasaules kūku top sarakstos, un tā ir ģeniāla savā vienkāršībā. Tā izdosies ikvienam, arī iesācējam.
Astoņolu biskvītam vajadzētu mazliet tomēr vairāk drosmes, bet tā ideja par gotiņu mērci ir pateicības vērta. Lieliski!
Šodien pagatavoju šo kūku, sev un mājiniekiem uz Māmiņdienu. Sanāca vienkārši ideāla, tikai nebiju rēķinājusies uz plāts izmēriem, cepu mazā + vēl palika formai 26 cm, ko papildināju ar āboliem. Ideja ar Gotiņu kausēšanu kopā sviestu ir fenomenāla, pielietošu citās receptēs, kurās prasa karsēt cukuru ar sviestu un bieži paspēj piedegt.
Sveicieni māmiņdienā it visām zeltenēm gan Zemgalē, gan citur Latvijā un visā plašā pasaulē! Lai jums saldi svētki!