Pildītas olas

Pupiņu pastēte

Vai tomēr pupiņu smēriņš? Vai varbūt biezenis? Vai ķausis? Sauc, kā gribi, šo blendēto pupiņu masu ar dažādām piedevām, atdzesētu smērē uz maizītes, ēd ar karoti, siltu var ēst kā piedevu vai pamatēdienu. Ja kartupeļu biezeni ar baudu ēd ikviens, tad līdzīgā veidā pagatavotas pupiņas līdz šim nav tik ļoti ierasts ēdiens.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Kad aiz muguras Lieldienu olu kaujas, lieti noderēs pildīto olu receptes. Olas ir reti draudzīgs produkts, sadzīvo un veido jaukas attiecības gan ar majonēzi, sviestu, sieru un visādām garšvielām, gan dažādām zivtiņām, sākot ar pikantās garšvielās sālītām ķilavām vai siļķes gabaliņiem, beidzot ar mazsālītu vai kūpinātu lasi, garnelēm un ikriem. Garnējumam piestāv dārzeņu šķēlītes un zaļumi. Ļaujot fantāzijai vaļu, šis necilais ēdiens var kļūt par kārdinošu apēdamu juvelierizstrādājumu. Šādi ar prieku un bez apnikuma var pievarēt vislielākos olu kalnus.

Ja pēc pashas gatavošanas ir pāri palikušas cieti vārītu olu pusītes, noderēs pildījums ar zaļajiem zirnīšiem – šajā receptē vajag mazāk olu dzeltenumu.

Sastāvdaļas

Tradicionāli latviskais pildījums

  • cieti vārītas olas
  • majonēze
  • pēc garšas – sinepes, sāls

Pildījums ar saldētiem zaļajiem zirnīšiem

  • cieti vārītas olas, baltumu pusītes var būt 2 x vairāk par dzeltenumiem
  • saldēti zaļie zirnīši, tilpuma ziņā 2-3 x vairāk par olu dzeltenumiem
  • nedaudz rīvēta Parmesan tipa siera
  • nedaudz augu eļļas
  • nedaudz sviesta
  • sālītas vai kūpinātas zivtiņas,
  • zaļumi rotāšanai

Soļi

Tradicionāli latviskajām pildītajām olām

Solis 1

Sagatavo olu pusītes pildīšanai.

Solis 2

Pārgriež vārītās olas rūpīgi uz pusēm.

Solis 3

Izņem olu dzeltenumus, liek atsevišķā bļodā.

Solis 4

Olu baltumu laiviņas izkārto lielā un lēzenā šķīvī pildīšanai.

Solis 5

Vārītu olas dzeltenumu ar dakšiņu rūpīgi sastrādā ar ēdamkaroti majonēzes, tējkaroti sinepju, pipariem un garšvielām. 

Solis 6

Pilda olu pusītēs.

Solis 7

Garnē ar ķilavu.

Pavasarīgi zaļais zirnīšu pildījums

Solis 1

Zaļos zirnīšus ātri apvāra, līdz mīksti.

Solis 2

Sablendē ar karoti sviesta, pāris olu dzeltenumiem un sauju rīvēta Parmesan tipa sieru.

Solis 3

Pieber piparus u.c. garšvielas.

Solis 4

Rūpīgi sajauc, maliet atdzesē un pilda daļā olu baltuma pusītēs.

Solis 5

Garnē ar zivtiņām un zaļumiem.

Mūsu grāmata

Izpārdota!

Saistītās receptes

Pupiņu pastēte

Pupiņu pastēte

Vai tomēr pupiņu smēriņš? Vai varbūt biezenis? Vai ķausis? Sauc, kā gribi, šo blendēto pupiņu masu ar dažādām piedevām, atdzesētu smērē uz maizītes, ēd ar karoti, siltu var ēst kā piedevu vai pamatēdienu. Ja kartupeļu biezeni ar baudu ēd ikviens, tad līdzīgā veidā pagatavotas pupiņas līdz šim nav tik ļoti ierasts ēdiens.

Ķimeņu kartupeļu cepumi

Ķimeņu kartupeļu cepumi

Ķimeņu cepumi ļoti piestāv laikam starp Jāņiem un Pēteriem. Cepumi ir ļoti, patiešām, ļoti garšīgi. Ja cepsi tos viesībām, cepumi pazudīs zibenīgi, to zinām no pieredzes.

Lieldienu olas 2021

Lieldienu olas 2021

Lieldienu olas var nokrāsot ar pavisam parastām ēdamlietām, ko varam atrast ikvienā virtuvē. Mūsmājās parasti krāsojam olas, raibumam pietinot augus, izmantojot putraimus, rīsus un makaroniņus. Bet šogad no dabīgiem materiāliem izmēģinājām iegūt visus varavīksnes toņus, krāsojot olas ar auksto krāsošanas metodi.

Mūsu sadarbības partneri