Olu krāsošana 2015
Šokolādes krēms
Šokolādes krēms ar dzērveņu ķīseli ir īstena latviešu saldo ēdienu klasika. Tam ir kāda līdzība ar kriminālromāniem – garšo daudziem, bet ir cilvēki, kuri kautrējas to atzīt. Daudziem šis ēdiens saistās ar bērnības garšu, ar to ir uzaugušas paaudzes, tas pasniegts kāzās, bērēs un kristībās. Mūsu dienās šo desertu atradīsi ikviena Latvijas lauku krodziņa piedāvājumā. Tas nozīmē, ka to labprāt ēd vēl arvien, bet ne jau smalkos restorānos! Jo tas ir mīļš un gards komforta ēdiens, liekams vienā plauktiņā ar bubertu un debesmannā.
Ievads
Teksts: Sandra Ošiņa
Foto: Valdis Ošiņš
31/03/2015
Kad lielais trauks pilns ar sīpolu mizām, skaidrs, ka Lieldienas vairs nav aiz kalniem. Nopirkām arī sarkano kāpostu, tas mūsmājās pēc labās pieredzes iecienīts olu krāsošanai, turpmāk lietosim to ik Lieldienas. Tā kā katru reizi izmēģinām arī ko jaunu, pērn izvēlējāmies sarkano karkade tēju un valriekstu čaulas.
Karkade tēja olas nokrāsoja pelnu pelēkas. Cerētais sārtais tonis „nepielipa” olām ne lūdzams. Jāatzīst, pelēkajam tonim nav ne vainas, īpaši, ja vēlāk olas slēpj pagalmā, kur atrodami pelēki akmentiņi. Olas šķiet kā īsteni hameleoni, kas slēpjas apkārtējā vidē. Pluss šai krāsošanas metodei – šo tēju par lētu naudu var nopirkt jebkurā lielveikalā, atlikušo tēju pēc tam lietot kā parastu tēju.

Otrā katliņā savārījām valriekstu čaulas. Olas nokrāsojās gaiši brūnas, arī pēc ilgstošas mērcēšanas novārījumā. Šo metodi vairs nelietosim, jo tonis nav interesants. Līdzīgu, bet sulīgāku var dabūt ar tām pašām sīpolu mizām. Ir, ir tās sīpolmizas nepārspējamas, ko tu viņām padarīsi! Šogad izmēģināsim no iepriekšējā dienā savārītajām mizām izgriezt kādas aplikatīvas formas. Kā mums būs gājis, publicēsim pirms nākamajām Lieldienām.
#Veģetārs ēdiens #Vienkārši pagatavojams ēdiens #Lēti pagatavojams ēdiens #Tradicionāls ēdiens #Latviešu virtuves klasika

Iepriekšējo gadu krāsošanas piedzīvojumus variet aplūkot šeit:
http://www.garsigalatvija.lv/lieldienu-olas-2014/
http://www.garsigalatvija.lv/lieldienu-olu-krasosana-pardaugava/
Saistītās receptes

Šokolādes krēms
Šokolādes krēms ar dzērveņu ķīseli ir īstena latviešu saldo ēdienu klasika. Tam ir kāda līdzība ar kriminālromāniem – garšo daudziem, bet ir cilvēki, kuri kautrējas to atzīt. Daudziem šis ēdiens saistās ar bērnības garšu, ar to ir uzaugušas paaudzes, tas pasniegts kāzās, bērēs un kristībās. Mūsu dienās šo desertu atradīsi ikviena Latvijas lauku krodziņa piedāvājumā. Tas nozīmē, ka to labprāt ēd vēl arvien, bet ne jau smalkos restorānos! Jo tas ir mīļš un gards komforta ēdiens, liekams vienā plauktiņā ar bubertu un debesmannā.

Ābolu aveņu ievārījums
Ābolu aveņu ievārījums ir smalks un maigs, skaistā krāsā, ar patīkamu struktūru un biezumu. Ar to mūs reiz pacienāja ogrēniete Anita Ikauniece, kad vēl dzīvojām šajā pilsētā. Receptes pie mums atnāk pa ļoti dažādiem ceļiem. Šī atnāca kopā ar ļoti emocionālu stāstu.

Baklažāni ar sieru
Baklažāni ar sieru ir brīnišķīga uzkoda. Visgardākā tā ir silta, bet arī atdzisušai nav ne vainas. Kopš Latvijā šos burvīgos nakteņus piedāvā dažādi stādu audzētāji un tie lieliski aug un ražo siltumnīcās līdzās tomātiem, ir pagājis jau kāds laiciņš, tomēr tie vēl pagaidām nav tik ļoti iekarojuši latviešu gardēžu sirdis.




Kādreiz pamēģiniet sīpolu mizas sagriezt sīkos gabaliņos – tad sanākot tāds kā marmora raksts..;)
Paldies, Ginta, pamēģināsim!
Olas melleņu zaptē,sanāk riktīgi zilas
Paldies par ieteikumu!