Marinētas sēnes
Baklažāni ar sieru
Baklažāni ar sieru ir brīnišķīga uzkoda. Visgardākā tā ir silta, bet arī atdzisušai nav ne vainas. Kopš Latvijā šos burvīgos nakteņus piedāvā dažādi stādu audzētāji un tie lieliski aug un ražo siltumnīcās līdzās tomātiem, ir pagājis jau kāds laiciņš, tomēr tie vēl pagaidām nav tik ļoti iekarojuši latviešu gardēžu sirdis.
Ievads
Teksts: Sandra Ošiņa
Foto: Valdis Ošiņš
Mūsu ģimenē visi ir kaislīgi sēņotāji. Pēc meža sēnes tiek sašķirotas, un mazās baraviciņas, beciņas un podiņi tiek atlikti marinēšanai. Mazās sēnes ir garšīgi stingras, pēc marinēšanas kļūst maķenīt (vai pat ļoti) slidenas. Bet tas pieder pie lietas. Daļu sēņu marinējam uzreiz pēc novārīšanas. Tad marinādei pievieno sāli.
Tā saucamās vārāmās sēnes tiek arī sālītas uz ziemu kopā ar ķiploku daiviņām. Pāri pārliek kļavu lapas un slogu, lai gaiss netiek klāt, un sēnes vēsā pagrabā glabājas tiem brīžiem, kad sagribas „piesiet dūšu”. Tad ceļo uz virtuvi, tiek skalotas, vārītas un pārlietas ar pikantu marinādi. Pēc kādām stundām ir gatavas tik tiešām garšīgas uzkodas, kas noder gan ikdienas ēdiena bagātināšanai, gan svētku galdam, gan vientulīgi tīksmiem brīžiem ar dakšiņu pie atvērtām ledusskapja durvīm, kad sagribas ko pikantu. Sākotnējais nodoms fiksi uzkost kādas pāris sēnes izgāžas, un pēc brīža attopies pie ledusskapja ar pustukšu burku.

Ja nu akurāt neviens mežā nav sēņojis un ziemas krājumus sālījis, var izlīdzēties ar veikalā visu gadu nopērkamajiem šampinjoniem. Mājās marinētie allaž būs izcilāki par saviem veikala burkās mirkstošajiem brāļiem.

Sastāvdaļas
- 0.8 l sālītu sēņu
- ½ l ūdens
- 1 liels vai 2 mazi sīpoli
- 4 lauru lapas
- Daži diļļu kātu gabali
- 10 melno piparu vai smaržīgo piparu graudi
- 2 tējkarotes cukura
- 8-12 ēdamkarotes 9 % etiķa (cik stipru vēlas)
- Krustnagliņas pēc izvēles
- sāli marinādei neliek, jo sēnes jau ir sāļas
- 0,8 l vai 1 l burka
Soļi
Solis 1
Ja sēnes ir sālītas, tās novāra tīrā ūdenī apmēram 5 minūtes un nokāš.
Solis 2
Noskalo zem auksta ūdens strūklas.
Solis 3
Sīpolus nomizo un sagriež ripās.
Solis 4
Ūdeni uzvāra kopā ar garšvielām, diļļu kātiem un sīpoliem, vāra 5 minūtes, beigās pievieno etiķi. Pagaršo un pievieno vēl pēc garšas kādu no garšvielām, ja marināde šķiet par maigu.
Solis 5
Burkā kārtās liek sēnes, diļļu kātus, marinētos sīpolus, lauru lapas, piparus, pielej marinādi.
Solis 6
Atkārto tāpat, kamēr burka pilna, un tad pārlej ar karsto marinādi, uzskrūvē vāciņu, atdzesē un liek ledusskapī. Būtu labi sēnes marinādē pirms ēšanas noturēt vismaz 5–6 stundas.

Saistītās receptes

Baklažāni ar sieru
Baklažāni ar sieru ir brīnišķīga uzkoda. Visgardākā tā ir silta, bet arī atdzisušai nav ne vainas. Kopš Latvijā šos burvīgos nakteņus piedāvā dažādi stādu audzētāji un tie lieliski aug un ražo siltumnīcās līdzās tomātiem, ir pagājis jau kāds laiciņš, tomēr tie vēl pagaidām nav tik ļoti iekarojuši latviešu gardēžu sirdis.

Rabarberu un meža zemeņu ievārījums
Labā ziņa – meža zemenes ievārījuma rabarberiem var pievienot pavisam nedaudz, un garša kļūst ļoti patīkama. Iespējams, labi būtu arī kombinēt kopā rabarberus, meža zemenes un dārza zemenes. Kaut kad izmēģināšu arī tādu kombināciju. Un vēl es visiem ievārījumiem pievienoju nedaudz citronu sulas.

Krāsnī cepta selerijas sakne
Cepeškrāsnī cepta selerijas sakne ir īsta delikatese, patīkama pēc garšas un struktūras, ļoti vienkārši pagatavojama un ēdama gan silta, gan atdzisusi.