Kristīnes kārtainā ābolkūka smilšu mīklas groziņā
Dvēseļu kūkas
Manā bērnībā par Helovīniem neko nezinājām. Augām kā padomju bērni, un mums nebija nekādu dvēseļu. Kur nu vēl mirušajiem! Skolā mūs izglītoja, ka Dieva nav, ir tikai miesa, un ir mūžam nemirstīgais Ļeņins. Toties stāstīja par komunismu, “solot katram pēc vajadzībām, prasot no katra pēc spējām” un tādā garā. Kā vēlāk noskaidrojās, nekas no tā visa nestrādā, solītais komunisms tā arī nepienāca, bet valsts sabruka.
Ievads
Teksts: Sandra Ošiņa
Foto: Valdis Ošiņš
31/08/2017
Recepti mums atsūtīja Kristīne Bleka, atsaucoties uz mūsu aicinājumu dalīties ar receptēm, iemainot tās pret rupjmaizes ieraugu. Kristīnes recepte pie mums atnāca jau pērn, bet glabājām to publicēšanai ābolu laikā. Kad sulīgi, kraukšķīgi, smaržīgi augļi dārzos paukšķ nakti un dienu, nu ir pienācis īstais brīdis kūkas iznācienam. Kristīne kūku cep gan savai ģimenei, gan cienā kolēģus darbā.
Arī mēs to izcepām. Galvenais īpašības vārds bez “garšīga” noteikti ir “sulīga”. Patiks visiem, kuriem kūkās vienmēr par daudz maizes un par maz pildījuma!
Kristīne raksta: “Ja izdevies ābolus sagriezt ļoti plānās šķēlītēs, tad kūka daudzo kārtu dēļ nedaudz atgādina Napoleonu. Mani bērni ir ļoti izvēlīgi uz saldumiem, bet šo ir gatavi ēst trīs reizes dienā”.
Publicējam recepti ar Kristīnes komentāriem, kā viņa recepti pielāgojusi savai garšai.
Paldies, Kristīne!
#Veģetārs ēdiens #Latviešu virtuves klasika #Ātri pagatavojams ēdiens #Vienkārši pagatavojams ēdiens
Sastāvdaļas
Mīklai
- 1½ glāzes kviešu miltu
- ½ glāzes skābā krējuma
- 150 g sviesta (istabas temperatūrā)
- ½ tējkarotes dzeramās sodas (nodzēstas ar etiķi) vai cepamā pulvera
Pildījumam
- ~1 kg cepamo (skābeno) ābolu (Kristīne: es lieku vairāk, lai ir pilna cepamā forma)
- 1 glāze skābā krējuma
- 1 ola
- 2 ēdamkarotes kviešu miltu
- 1–1½ glāzes cukura
- Vaniļa, kanēlis pēc vēlēšanās un garšas. (Kristīne: Es parasti cepu lielākā formā un tādēļ krēmu taisu vairāk, proporcijas jaucot “uz aci”.)
- Pūdercukurs pārkaisīšanai pēc vēlēšanās
Soļi
Solis 1
Mīkla. Visas sastāvdaļas samaisa, iemīca mīklu un ieliek ledusskapī uz to laiku, kamēr tiek gatavots pildījums.
Solis 2
Pārlejamais krēms. Visas sastāvdaļas sajauc – kult nav obligāti.
Solis 3
Ābolus nomizo, iztīra serdes, ābolus sagriež pēc iespējas plānāk – vēlams ar kartupeļu nazi vai pavisam plānās rīves nazi – vēlams, lai ābolu šķēles ir teju caurspīdīgas. Jo plānāk būs sagriezti āboli, jo garšīgāka kūka.
Solis 4
Formā ar rokām ieklāj mīklu, izveidojot bortiņus. Mīklas groziņā izkārto plānās šķēlītēs sagrieztos ābolus un pa virsu pārlej krēmu. (Kristīne: Es tomēr leju ne tikai āboliem pa virsu, bet arī starp kārtām – tā mums garšo labāk – ābolus sadala, liek kārtu ābolu šķēlīšu, pārlej krēmu un tā turpina, līdz visi āboli sakārtoti formā).
Solis 5
Cep 180 °C temperatūrā uzkarsētā cepeškrāsnī apmēram 50 minūtes līdz 1 stundu 10 minūtes. Ābolkūku var ēst gan siltu, gan aukstu. (Kristīne: kad tā ir atdzesēta ledusskapī, tā ir īpaši garšīga, manuprāt, tas ir liels retums.)
Saistītās receptes
Dvēseļu kūkas
Manā bērnībā par Helovīniem neko nezinājām. Augām kā padomju bērni, un mums nebija nekādu dvēseļu. Kur nu vēl mirušajiem! Skolā mūs izglītoja, ka Dieva nav, ir tikai miesa, un ir mūžam nemirstīgais Ļeņins. Toties stāstīja par komunismu, “solot katram pēc vajadzībām, prasot no katra pēc spējām” un tādā garā. Kā vēlāk noskaidrojās, nekas no tā visa nestrādā, solītais komunisms tā arī nepienāca, bet valsts sabruka.
Zemeņu tartes jeb groziņi
Zemeņu tartes vai zemeņu groziņi – kā pareizāk būtu saukt šīs kūkas, es nezinu. Un varbūt tam arī nav nozīmes, galvenais, lai labi garšo. Ja klasiskos groziņus var ēst, paņemot rokā, šīs kūkas ir pārāk trauslas un tāpēc ēdamas ar kūku dakšiņu vai karotīti, uzliktas uz šķīvīša.
Violas Bīriņas rabarberu maize
Violas Annas Bīriņas rabarberu maize ir vienkārši un ātri pagatavojams pavasara gardums. Kā radīts reizēm, kad pēkšņi ierodas negaidīti ciemiņi un gribas pacienāt ar kādu savu cepumu. Ja dārzā aug rabarberi, ledusskapī ir kefīrs un dažas olas, plauktā milti, cukurs un vēl šis tas pa šķipsniņai, pa karotītei, tad vajadzēs vēl tikai mazliet darba un mīlestības, lai tiktu pie smaržīgas un garšīgas rabarberu kūciņas.
Noteikti pati labākā ābolkūka!!
Ievietošu tosavā virtuālajā lādītē! PALDIES!
Recepte laba. Kikas virtuvē tā jau sen publicēta un mūsu ģimenē kļuvusi par ļoti iecienītu jau vairākus gadus. Žēl,ka autore to nosauc par savu,jo vienīgā atšķirība-pannas forma. Kikas receptē ir parastā taisnstūra, te apaļa!
Rakstā nav minēts, ka autore to sauc par savu izgudrojumu, pēdējā teikumā tieši uzsvērts, ka recepte ir pielāgota viņas ģimenes garšai. Receptes mēdz nonākt cilvēku mājās pa dažādiem ceļiem. Ja vien mums ir iespēja atrast kādas receptes autoru vai pirmavotu, labprāt publicējam. Lūdzu, atsūtiet saiti no minētā portāla, pievienosim to klāt, jo man minētajā lapā tādu recepti neizdevās atrast.
Paldies!
Mīkla,lai gan bez cukura, garšo lieliski! Tā kā izmantoju brūno cukuru, tas iedeva patīkamu karameļu piegaršu.
Sākumā bija satraukums, vai viss pareizi, jo mīkla man sanāca ķepīga un grūti bija veidot vienmērīgu pamatni un bortiņus.
Kūkas vidiņš tā arī palika pašķidrs. Vai cept vajadzētu ilgāk par 1h 10min?
Ņem par labu, Jūlija! Ja mīkla šķiet par ķepīgu, var piemīcīt vēl nedaudz miltu. Milti mēdz atšķirties briedīguma ziņā. Par iekšpusi – varbūt āboli bija ļoti sulīgi? Vai arī krējuma proporcija drusku par lielu? Man iznāca labi. Var citu reizi pacept mazliet ilgāk, bet, ja mitruma būs par daudz, diez vai tas daudz ko līdzēs.Sveiciens Tev un Tavai saimei šajā rudenīgajā ābolu laikā! J
Kāds ir formas izmērs?
Mums bija 28 cm liela forma.