Ķimeņmaizītes

Zemeņu tartes jeb groziņi

Zemeņu tartes jeb groziņiIevadsTeksts: Sandra Ošiņa Foto: Valdis Ošiņš Zemeņu tartes vai zemeņu groziņi – kā pareizāk būtu saukt šīs kūkas, es nezinu. Un varbūt tam arī nav nozīmes, galvenais, lai labi garšo. Ja klasiskos groziņus var ēst, paņemot rokā, šīs kūkas ir...

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

20/06/2014

Vēl tikai dažas dienas, un klāt būs Jāņi, vasaras saulgrieži. Ja reiz godāsim ķimeņu sieru, svētku galdam piestāvēs arī ķimeņmaizītes. Tās labi derēs gan Jāņabērnu cienāšanai, gan ciemakukuļiem. Maizīšu sāļums būs garšīgs arī ar alu. Savukārt gaļas klātneesamība priecēs veģetārā dzīvesveida piekritējus.

Maizītes var cept no parastās rauga mīklas. Var iemīcīt vienu mīklu gan pīrāgiem, gan plātsmaizei, gan ķimeņmaizītēm. Man kopš bērnības pareizā ķimeņmaizīšu garša saistās ar īpašu, tieši šīm maizītēm gatavotu mīklu. Iesaku izmēģināt, nav sarežģīti, vien jābūt pacietīgam nogaidīt raudzēšanas stundas.

Šī mīklas recepte ir no padomju laikā izdotas konditoru rokasgrāmatas.

No dotā mīklas daudzuma var izcept 32 lielākas vai 48 mazākas maizītes. Ja vēlaties mazāku daudzumu, visas sastāvdaļas var ņemt uz pusi mazāk. Tad gan jārēķinās, ka maizītes tiks apēstas ļoti ātri, otrai dienai nekas pāri nepaliks. Fotogrāfijās redzamā mīkla ir iemīcīta no puses daudzuma, bet otru reizi šādu kļūdu vairs nepieļaušu.

#Veģetārs ēdiens #Latviešu virtuves klasika

Sastāvdaļas

Ieraugam

  • 100 g miltu
  • 25 g svaiga rauga
  • 130 ml remdena piena vai kefīra, der arī rūgušpiens

Mīklai

  • 450 g miltu
  • 230 g sviesta (var aizvietot ar labas kvalitātes cepamo margarīnu)
  • 130 g cukura
  • 2 olas

Maizītēm

  • 1 olas dzeltenums pārziešanai
  • Ķimeņu sēklas un rupjais sāls pārkaisīšanai
  • Nedaudz sviesta vidiņiem

Soļi

Solis 1

Sadrupina bļodiņā raugu, iejauc ar patīkami siltu pienu (pēc izvēles kefīru vai rūgušpienu) un miltiem ieraugu. Siltumā uzraudzē, līdz palielinās tilpumā.

Solis 2

Kamēr ieraugs rūgst, sagatavo mīklas sastāvdaļas. Bļodā ber miltus. Pievieno cukuru, olu un kausētu sviestu.

Solis 3

Bļodā pievieno ieraugu, samīca mīklu, pārkaisa ar miltiem, pārklāj dvielīti, liek raudzēt siltā vietā.

Solis 4

Pēc stundas mīklu atspaida, pārklāj ar dvielīti, raudzē vēl stundu.

Solis 5

Mīklu sadala daļās. Vienu daļu liek uz dēlīša, ar rokām izveido desiņu. Ieslēdz cepeškrāsni 200 °C temperatūrā.

.

Solis 6

Desiņu ar nazi sagriež vienādos gabaliņos.

Solis 7

Saveļ apaļas maizītes, liek uz plāts, atstājot brīvu vietu uzraudzēšanai.

Solis 8

Ar pirkstu katras maizītes viducī iespiež bedrīti.

Solis 9

Pārsmērē ar olas dzeltenumu.

Solis 10

Pārkaisa ar rupjo sāli.

Solis 11

Pārkaisa ar ķimenēm.

Solis 12

Katras maizītes viducī iespiež sviesta gabaliņu.

Solis 13

Cep uzkarsētā cepeškrāsnī, līdz maizītes ir brūnas.

Solis 14

Kad maizītes gatavas, ņem laukā no plīts un pārklāj ar tīru dvielīti, lai padziest.

Mūsu grāmata

Izpārdota!

Saistītās receptes

Zemeņu tartes jeb groziņi

Zemeņu tartes jeb groziņi

Zemeņu tartes jeb groziņiIevadsTeksts: Sandra Ošiņa Foto: Valdis Ošiņš Zemeņu tartes vai zemeņu groziņi – kā pareizāk būtu saukt šīs kūkas, es nezinu. Un varbūt tam arī nav nozīmes, galvenais, lai labi garšo. Ja klasiskos groziņus var ēst, paņemot rokā, šīs kūkas ir...

Violas Bīriņas rabarberu maize

Violas Bīriņas rabarberu maize

Violas Annas Bīriņas rabarberu maize ir vienkārši un ātri pagatavojams pavasara gardums. Kā radīts reizēm, kad pēkšņi ierodas negaidīti ciemiņi un gribas pacienāt ar kādu savu cepumu. Ja dārzā aug rabarberi, ledusskapī ir kefīrs un dažas olas, plauktā milti, cukurs un vēl šis tas pa šķipsniņai, pa karotītei, tad vajadzēs vēl tikai mazliet darba un mīlestības, lai tiktu pie smaržīgas un garšīgas rabarberu kūciņas.

Lakšu maizītes. Lakšu pīrāgs

Lakšu maizītes. Lakšu pīrāgs

Lakšu pīrāgs ir ļoti vienkāršs un bezgala garšīgs. Ja talkā ņemam gatavu kārtaino mīklu, to var pagatavot tiešām ātri. Es no sirds ieteiktu neskopoties un pirkt sviesta mīklu.

Mūsu sadarbības partneri