Ķimeņmaizītes
Zemeņu tartes jeb groziņi
Zemeņu tartes jeb groziņiIevadsTeksts: Sandra Ošiņa Foto: Valdis Ošiņš Zemeņu tartes vai zemeņu groziņi – kā pareizāk būtu saukt šīs kūkas, es nezinu. Un varbūt tam arī nav nozīmes, galvenais, lai labi garšo. Ja klasiskos groziņus var ēst, paņemot rokā, šīs kūkas ir...
Ievads
Teksts: Sandra Ošiņa
Foto: Valdis Ošiņš
20/06/2014
Vēl tikai dažas dienas, un klāt būs Jāņi, vasaras saulgrieži. Ja reiz godāsim ķimeņu sieru, svētku galdam piestāvēs arī ķimeņmaizītes. Tās labi derēs gan Jāņabērnu cienāšanai, gan ciemakukuļiem. Maizīšu sāļums būs garšīgs arī ar alu. Savukārt gaļas klātneesamība priecēs veģetārā dzīvesveida piekritējus.
Maizītes var cept no parastās rauga mīklas. Var iemīcīt vienu mīklu gan pīrāgiem, gan plātsmaizei, gan ķimeņmaizītēm. Man kopš bērnības pareizā ķimeņmaizīšu garša saistās ar īpašu, tieši šīm maizītēm gatavotu mīklu. Iesaku izmēģināt, nav sarežģīti, vien jābūt pacietīgam nogaidīt raudzēšanas stundas.
Šī mīklas recepte ir no padomju laikā izdotas konditoru rokasgrāmatas.
No dotā mīklas daudzuma var izcept 32 lielākas vai 48 mazākas maizītes. Ja vēlaties mazāku daudzumu, visas sastāvdaļas var ņemt uz pusi mazāk. Tad gan jārēķinās, ka maizītes tiks apēstas ļoti ātri, otrai dienai nekas pāri nepaliks. Fotogrāfijās redzamā mīkla ir iemīcīta no puses daudzuma, bet otru reizi šādu kļūdu vairs nepieļaušu.
#Veģetārs ēdiens #Latviešu virtuves klasika
Sastāvdaļas
Ieraugam
- 100 g miltu
- 25 g svaiga rauga
- 130 ml remdena piena vai kefīra, der arī rūgušpiens
Mīklai
- 450 g miltu
- 230 g sviesta (var aizvietot ar labas kvalitātes cepamo margarīnu)
- 130 g cukura
- 2 olas
Maizītēm
- 1 olas dzeltenums pārziešanai
- Ķimeņu sēklas un rupjais sāls pārkaisīšanai
- Nedaudz sviesta vidiņiem
Soļi
Solis 1
Sadrupina bļodiņā raugu, iejauc ar patīkami siltu pienu (pēc izvēles kefīru vai rūgušpienu) un miltiem ieraugu. Siltumā uzraudzē, līdz palielinās tilpumā.
Solis 2
Kamēr ieraugs rūgst, sagatavo mīklas sastāvdaļas. Bļodā ber miltus. Pievieno cukuru, olu un kausētu sviestu.
Solis 3
Bļodā pievieno ieraugu, samīca mīklu, pārkaisa ar miltiem, pārklāj dvielīti, liek raudzēt siltā vietā.
Solis 4
Pēc stundas mīklu atspaida, pārklāj ar dvielīti, raudzē vēl stundu.
Solis 5
Mīklu sadala daļās. Vienu daļu liek uz dēlīša, ar rokām izveido desiņu. Ieslēdz cepeškrāsni 200 °C temperatūrā.
.
Solis 6
Desiņu ar nazi sagriež vienādos gabaliņos.
Solis 7
Saveļ apaļas maizītes, liek uz plāts, atstājot brīvu vietu uzraudzēšanai.
Solis 8
Ar pirkstu katras maizītes viducī iespiež bedrīti.
Solis 9
Pārsmērē ar olas dzeltenumu.
Solis 10
Pārkaisa ar rupjo sāli.
Solis 11
Pārkaisa ar ķimenēm.
Solis 12
Katras maizītes viducī iespiež sviesta gabaliņu.
Solis 13
Cep uzkarsētā cepeškrāsnī, līdz maizītes ir brūnas.
Solis 14
Kad maizītes gatavas, ņem laukā no plīts un pārklāj ar tīru dvielīti, lai padziest.
Saistītās receptes
Zemeņu tartes jeb groziņi
Zemeņu tartes jeb groziņiIevadsTeksts: Sandra Ošiņa Foto: Valdis Ošiņš Zemeņu tartes vai zemeņu groziņi – kā pareizāk būtu saukt šīs kūkas, es nezinu. Un varbūt tam arī nav nozīmes, galvenais, lai labi garšo. Ja klasiskos groziņus var ēst, paņemot rokā, šīs kūkas ir...
Violas Bīriņas rabarberu maize
Violas Annas Bīriņas rabarberu maize ir vienkārši un ātri pagatavojams pavasara gardums. Kā radīts reizēm, kad pēkšņi ierodas negaidīti ciemiņi un gribas pacienāt ar kādu savu cepumu. Ja dārzā aug rabarberi, ledusskapī ir kefīrs un dažas olas, plauktā milti, cukurs un vēl šis tas pa šķipsniņai, pa karotītei, tad vajadzēs vēl tikai mazliet darba un mīlestības, lai tiktu pie smaržīgas un garšīgas rabarberu kūciņas.
Lakšu maizītes. Lakšu pīrāgs
Lakšu pīrāgs ir ļoti vienkāršs un bezgala garšīgs. Ja talkā ņemam gatavu kārtaino mīklu, to var pagatavot tiešām ātri. Es no sirds ieteiktu neskopoties un pirkt sviesta mīklu.
Jēziņ, cik gardi izklausās! Tomēr visgardākās ķimeņmaizītes mums te vienā mazā ceptuvītē kādreiz cepa – tās vienmēr bija ar tādu kā sviestā turētu apakšiņu – vienkārši burvīgas. Man pašai nekad tādas nav sanākušas. Vai šīm varbūt tā sanāk?
Šīs IR garšīgas! Un bīstamas – rada atkarību! Patiesi, kā es to saku!
Nu nezinu. Pieliku ieraugu tai treknajai mīklai, nekas neuzrūga, smird. Izķērnāti produkti. 🙁
Sveika, Ilze! Es esmu šo recepti cepusi daudz reižu, un vienmēr viss ir izdevies ļoti labi. Žēl, ja tā gadījies. Vai nu tur jābūt kādai problēmai ar raugu, vai arī siltumu. Mīkla, ja to uztaisa pareizi un no labiem produktiem, smaržo ļoti patīkami. Lai Jaunajā gadā viss izdodas!
Thank you for your inspiration! I came up with a way to make them in my kitchen thanks to you: http://www.suziethefoodie.com/latvian-kimenmaizites-caraway-buns/
Paldies par jūsu iedvesmu! Man nāca klajā ar veidu, kā padarīt tos manā virtuvē, pateicoties jums: http://www.suziethefoodie.com/latvian-kimenmaizites-caraway-buns/
Hello, Suzie!
We are delighted that you baked caraway buns by our recipe! The recipe posted on our site is also the same as our grandmothers’, being a favorite childhood taste of ours.
If your travels lead you to Latvia, you are welcome to visit us!
Skan tik gardi! Jau lasot receptīti, sāk niezēt nagi pagatavot 😀 Mazliet gan biedē rauga daļa, vai izdosies kārtīgi uzraudzēt, bet apņēmība un vēlme izmēģināt pilnīgi laužas laukā! 😀 Novēlu labu veiksmi visiem, kuri lasa šo receptīti un kā es, jau skrien taisīt iepirkuma sarakstu, maizīšu gatavošanai!
Lai izdodas, Līga!
Neesmu ar kulināriju uz jūs, bet pěc šīs receptes nesanāca gaidītais rezultâts. Mīkla negriběja rūgt, un galarezultāts ir pastalas, ne ķimeņmaizītes. Vīlos. Bet svěru visu pêc gramiem un darīju kā aprakstā.
Sveicināta, Jolanta! Man žēl, ka nav izdevies iecerētais. Bildēs redzamās maizītes arī ir ceptas pēc šīs receptes, tās izdevās mīkstas un garšīgas, esmu cepusi tās vairākas reizes. Es tiešām nezinu, kas aizgājis greizi.