Kartupeļu sklandu rauši

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

23/08/2015

Šogad 31. jūlijā Mercendarbes muižā novada svētku ietvaros otro reizi norisinājās konkurss „Baldones garša 2015”, kurā piedalīties varēja ikviens baldonietis. Goda vietā cēla kartupeli. Garais galds bija pārpilns daždažādiem kartupeļu gardumiem, kurus ar radošu izdomu sarūpēja un pievilcīgi pasniedza Ineta Karule, Līga Dāboliņa un Edgars Brigmanis, Juris un Ulrika Morici, Sarmīte Kukle, Sandra Gerdta, Irēna Rusaka un Vija Pundiņa. Tradicionālās, klasiskās vērtības pārstāvēja kartupeļu pankūciņas ar dažādām piedevām, kartupeļi ar siļķi vai ķilavām, kartupeļu salāti, un, protams, dažādos veidos cepti kartupeļi. Neparastākas bija kartupeļu picas, kēksiņi ar maltas gaļas pildījumu un avokado mērcīti, kēksiņi ar mandeļu skaidiņām, cepumiņi un pat kartupeļu un siera torte.

Konkursa "Baldones garša 2015" žūrija

Visiem zināms, ka kartupelis ir ļoti draudzīgs. Tam ir labas attiecības gan ar gaļu un zivi, gan sviestu, biezpienu, krējumu, sēnēm un zaļumiem. Bet neņemos vārdiem aprakstīt, cik gardas bija saldās kartupeļu kūciņas ar ogām un āboliem. Tas bija Baldones garšas 2015 īpašais pārsteigums. Tā pati saimniece (galvenā balva no žūrijas Vijai Pundiņai) bija sarūpējusi arī kartupeļu sklandraušus. Iespējams, īstenās kurzemnieces iebilstu pret šo nosaukumu. Kartupeļu mīkla atšķirībā no rudzu miltu mīklas nav tik stingra, augsto žodziņu no tiem uzcelt nevar. Pildījums gan bija tāds pats kā sklandu raušos. Burkāni, krējums, cukurs un, protams, kartupeļi. Sulīgie rauši kusa mutē, lai kā tur būtu ar nosaukumu.

Ļoti priecājāmies par iespēju vienu pēc otra pagaršot dažādu šķirņu krāsnī ceptus kartupeļus. Tāda iespēja negadās bieži un turpmāk palīdzēs izvēlēties sev tīkamākos tupeņus tirgus piedāvājumā. Mūsu favorīts bija Solists, otra agrā šķirne bija Karatop, bet kartupeļu audzētājs Ivars Pundiņš dalījās pieredzē, ka rudenī abas vēlās šķirnes Gala un Soraya pārspēs agrīnos brāļus. Paldies kartupeļu audzētājam Ivaram un viņa mammai Vijai par tīro mantu.

Profesionāļa ķērienu nevarēja nepamanīt Irēnas Rusakas galda klājumā, kas gadiem slīpēts, strādājot SIA „Krīga” Ineses Krejānes vadībā.

Ineta Karule, pie kuras ciemojāmies pirms Jāņiem un mācījāmies gatavot ķimeņu sieru, šoreiz izcepusi siera un kartupeļu torti, rotātu ar saulainām kresēm un kliņģerītēm. Skaistu, sātīgu un pamatīgu (žūrijas veicināšanas balva un 2. vieta skatītāju balsojumā).

Baldonieši parādīja varenas prasmes un izdomu ēdiena un galda noformējumā. Ulrika Morica (viņas kartupeļu un Baldones sēņu pankūkas ieguva galveno skatītāju simpātiju balvu un arī žūrijas vērtējumā bija augstā vietā) ar ģimeni bija sarūpējusi īpaša dizaina ēdienkarti ar stāstiem par kartupeļu vēsturi. Kaut dienišķais darbs Ulrika nav saistīts ar profesionāla pavāra gaitām, viņas gatavotie ēdieni radīja to lieliskas garšas sātu, par ko cilvēks var vien sapņot. Viņas īpašais lepnums – pašas izgudrota un gadu gaitā noslīpēta sīpolu ievārījuma recepte, kuru Ulrika gan paturēja noslēpumā.

Dažādus gardumus iegādāties piedāvāja arī mājražotāji – medu, sierus, kūpinājumus, viss svaigs un smaržīgs. Brauciet ciemos uz Baldoni un garšojiet!

Vija Pundiņa dalās ar savu kartupeļu sklandraušu recepti – Baldones garša 2015 uzvarētāju. Vijai ir garu darba mūžu Baldonē nostrādājusi uz „ātrās palīdzības”, vēlāk kopā ar dēliem nolēmuši pievērsties zemnieku dzīvesveidam, audzēt kartupeļus un labību. Tā nu sanācis, ka kļuvusi par diplomētu agronomi. Bet gatavošana vienmēr bijusi sirdslieta. Daudz gudrību samācījusies no krustmātes, kas beigusi savulaik slaveno Feldmaņskolu, sākot no sāļiem ēdieniem līdz pat mājas tortēm. Ēdināšanā strādājošā draudzene Inese Krejāne pierunājusi piedalīties Baldones garšas konkursā, mudinot Viju, kas dzimusi Aucē un cepusi gardus sklandraušus, lai pamēģina kaut ko līdzīgu uzcept no kartupeļiem. Tā nu radusies šī brīnumgardā recepte.

Vija ikdienā gan uz gramiem neko nesver un nemēra, bet rīkojas pēc acumēra. Jautāta, vai šim ēdienam kartupeļu šķirne ir no svara, Vija atbild, ka viņa pati lieto tikai labas šķirnes kartupeļus. Šie rauši cepti no agrīnās šķirnes Solists, bet vēlāk labāk garšojot Gala un Karatops. Galvenais pēc izvārīšanas kartupeļus labi nosusināt, pēc nokāšanas vēl mazliet izkarsēt, pakratot katliņu. Ja kāds vēlas tikt pie labiem sēklas kartupeļiem gardām šķirnēm, varat droši interesēties pie Ivara Pundiņa, piesakoties pa telefonu 29219016. Un no visas sirds iesakām pamēģināt pagatavot šos raušus no kartupeļiem.

Sastāvdaļas

Biezenim

  • Kartupeļi
  • Sāls šķipsna pie ūdens
  • 5 nelielas olas
  • 3 ēdamkarotes miltu
  • Sāls šķipsna pēc garšas

Pildījumam

Pirmā kārta

  • Biezpiens
  • Skābs krējums
  • Ola
  • Cukurs

    Otrā kārta

    • Vārīti burkāni (šo vietā var ņemt zemenes vai skābus, cepot šķīstošus ābolus)
    • Ola
    • Skābais krējums
    • Nedaudz kartupeļu miltu (šos lieto tikai burkānu pildījumam)
    • Cukurs
    • Malts kanēlis (āboliem)

     

    • Ola apsmērēšanai pēc vēlēšanās

    Soļi

    Kartupeļu biezputra

    Solis 1

    Kartupeļus sālsūdenī novāra mīkstus.

     Solis 2

    Ja biezeni gatavo no karstiem kartupeļiem, tad samīca tos ar stampiņu (Vijai patīk tos saspiest ar plakanu glāzes dibenu), Ja gatavo no aukstiem kartupeļiem – izmaļ caur gaļas maļamo mašīnu.

    Solis 3

    Padzisušai masai pievieno nedaudz miltu, olas, ja pēc garšas prasās, vēl nedaudz sāls, izmaisa. Apmēram 1,5 kg biezputras + 5 nelielas oliņas + 3 karotes miltu + šķipsna sāls.

    Solis 4

    Ar mitrām rokām veido bumbiņas un liek uz pannas, tad ar mitriem vai miltainiem pirkstu galiem veido uz augšu maliņas, tā, lai veidotos plakans, ne pārāk biezs pamats ar žodziņu.

    Pildījums

    Solis 5

    Vidū liek pildījumu no 9 % biezpiena, kas samīcīts ar nedaudz cukura, olu un skābo krējumu.

    Solis 6

    Virsū liek burkānus – arī sastampātus vai izmaltus caur gaļas maļamo mašīnu + ola + skābs krējums + nedaudz cukura + karotīte kartupeļu miltu.

    Solis 7

    Visam pa virsu – skābs krējums ar cukuru.

    Solis 8

    Tāpat gatavo ar āboliem, zemenēm vai citiem augļiem. Uz biezpiena burkānu vietā liek ābolus, vēlams šķīstošās šķirnes + skābs krējums ar cukuru un maltu kanēli.

    Solis 9

    Ja vēlas, var kartupeļu maliņas apsmērēt ar sakulstītu olu.

    Solis 10

    Liek cepties apmēram 225 °C temperatūrā uzkarsētas cepeškrāsns vidējā līmenī vai augstāk, līdz maliņas krāsojas brūnas.

    Mūsu grāmata

    Izpārdota!

    Saistītās receptes

    Ātrais Jāņu siers

    Ātrais Jāņu siers

    Jāņu siers vai nu ļoti garšo, vai negaršo nemaz. Tomēr Jāņos to ceļ galdā jebkurā gadījumā, jo tas ir rituāls ēdiens, apdziedāts Jāņu dziesmās kopš senseniem laikiem.

    Zemeņu tartes jeb groziņi

    Zemeņu tartes jeb groziņi

    Zemeņu tartes jeb groziņiIevadsTeksts: Sandra Ošiņa Foto: Valdis Ošiņš Zemeņu tartes vai zemeņu groziņi – kā pareizāk būtu saukt šīs kūkas, es nezinu. Un varbūt tam arī nav nozīmes, galvenais, lai labi garšo. Ja klasiskos groziņus var ēst, paņemot rokā, šīs kūkas ir...

    Violas Bīriņas rabarberu maize

    Violas Bīriņas rabarberu maize

    Violas Annas Bīriņas rabarberu maize ir vienkārši un ātri pagatavojams pavasara gardums. Kā radīts reizēm, kad pēkšņi ierodas negaidīti ciemiņi un gribas pacienāt ar kādu savu cepumu. Ja dārzā aug rabarberi, ledusskapī ir kefīrs un dažas olas, plauktā milti, cukurs un vēl šis tas pa šķipsniņai, pa karotītei, tad vajadzēs vēl tikai mazliet darba un mīlestības, lai tiktu pie smaržīgas un garšīgas rabarberu kūciņas.

    Mūsu sadarbības partneri