Kartupeļu klēses ar gulašu

Vistas filejas kabatiņas

Reizēm receptes manā virtuvē nonāk pa dīvainiem un negaidītiem ceļiem. Šo recepti atradu grāmatā “Zvaigznei tikai stunda. Itas Kozakevičas laiks” (Armands Melnalksnis, izdevējs “Zelta grauds”, 2004), un tā nav pavārgrāmata, bet gan izdevums par leģendārās Latvijas polietes, žurnālistes, politiķes un sabiedriskās darbinieces Itas Kozakevičas dzīvi un darbu.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

08/11/2016

Kartupeļu klēses ir ēdiens, kura nosaukumu iepriekš bijām dzirdējuši no Edītes Pauls Vīgneres atmiņu stāstiem par bērnības garšām. Uz Ziemassvētkiem tādas esot gatavojis viņas tēvabrālis, ēduši kopā ar zoss cepeti. Īsto svētku garšas buķeti veidojušas klēses, pārlietas ar tauciņiem, kas cepšanas laikā iztecējuši no zoss. Bet recepte tā arī neesot pierakstīta un gadu gaitā zudusi.

Mūsu draugs Miks Porietis reiz ciemojoties atcerējās, ka viņa mamma tādas klēses māk pagatavot. Tā nu kādā jaukā sestdienā Miks, viņa mamma Ravita un tētis Gatis bija klāt un dalījās ar recepti, kas Latvijā savā laikā ienākusi no Vācijas. Viņi gatavoja to veidu, kurā izmanto vārītus kartupeļus un pilda ar grauzdiņiem. Otrs veids (tas, kuru atcerējās Edīte), ir Tīringenas klēses – no zaļiem rīvētiem kartupeļiem uzveidotas bumbas bez pildījuma.

Lai varētu salīdzināt garšas, nākamajā piegājienā uzmeistarojām arī Tīringenas klēses. Kopā ar Mārtiņdienas zosi.

Secinājumi. Klēses ir pietiekami laikietilpīgs ēdiens, to gatavot var brīvdienās vai svētku reizēs. Vai tās ir ieguldītā darba un laika vērtas? Jā, tās ir interesantas kā atšķirīgas piedevas, ar kurām var bagātināt svētku galdu. Tās gan garšo, gan izskatās lieliski. Abām klēsēm ir atšķirīga struktūra – Tīringenas klēses vairāk līdzinās lietuviešu cepelīniem, bet klēses no vārītajiem kartupeļiem ir ļoti maigas, ar muskatrieksta pikantumu. Baltmaizes grauzdiņi uzņem daļu liekā mitruma, tomēr saglabā kraukšķīgumu. Mēs tos papildinājām ar saberztu ķiploka daiviņu, kas arī piedod bagātīgāku garšu. Kaut klasiskajā receptē ķiplokus grauzdiņiem nepievieno.

Liels paldies Ravitai un Gatim – nu ir pilnīgi skaidrs, no kurienes Mikum viņa spicā joku un humora izjūta. Tāpat bija prieks redzēt, ka interneta vidē abi vecāki jūtas kā zivis ūdenī (tas gan saistīts arī ar profesionālo darbību), pārvalda svešvalodas un veikli rīkojas ar interneta enciklopēdijām. Tā tik turpināt, lai možs gars un ass prāts!

#Vēsturiska recepte

Sastāvdaļas

Sastāvdaļas klēsēm

  • 1,5 kg miltainas šķirnes kartupeļu
  • 75 g kviešu miltu
  • 100 g kartupeļu cietes
  • 2 olas
  • Sāls
  • 0,5 tējkarotes rīvēta muskatrieksta
  • 50 g sviesta

Pildījumam

  • 50 g kubiņos sagrieztas baltmaizes,
  • Sviests apcepšanai
  • Zaļumi piedevām pēc izvēles (dilles, lociņi, pētersīļu zaļumi)

 

Sastāvdaļas gulašam

  • 1,5 kg liesas liellopa vai cūkgaļas
  • 1 sīpols
  • 1 burkāns
  • Eļļa cepšanai
  • 1 ēdamkarote paprikas pulvera
  • 1 ēdamkarote ķimeņu sēklu
  • 2 lauru lapas (labāk svaigas, bet der arī kaltētas)
  • 0,5 l tomātu mērces
  • 2 ēdamkarote kviešu miltu
  • Sāls, malti melnie pipari pēc garšas
  • Skābs krējums pēc izvēles

Vismaz 2 l tilpuma katls vārīšanai

Soļi

Klēsēm

Solis 1

Kartupeļus ar mizu novāra mīkstus, nomizo.

Solis 2

Baltmaizes šķēles sagriež kubiņos.

Solis 3

Pannā izkausē sviestu, pievieno maizes kubiņus, apcep zeltainus un kraukšķīgus. Noliek padzesēties.

Solis 4

Kartupeļus saspiež ar stampu vai samaļ.

Solis 5

Kartupeļu masai pievieno olas, sāli, muskatriekstu, kausētu sviestu, kviešu miltus un ~ 50 g kartupeļu cietes.

Solis 6

Samīca viendabīgu mīklu, saveļ rullī.

Solis 7

Masu sadala 12 daļās.

Solis 8

Katru daļu izplacina un pilda ar sviestā apceptajiem grauzdiņiem.

Solis 9

Ar rokām izveido klēsi, saspiežot maliņas, lai grauzdiņi būtu kartupeļu pikas viducī.

Solis 10

Ar rokām saveļ apaļas formas bumbu un apviļā kartupeļu cietē. Tā izveido visas klēses.

Solis 11

Lielā katlā uzvāra sālsūdeni, klēses pa vienai laiž katlā, vāra 5 minūtes un patur verdošajā ūdenī vēl desmit minūtes.

Solis 12

Pasniedz ar gulašu un zaļumiem pēc izvēles.

Gulašs

Solis 1

Gaļu sagriež viena kumosa gabaliņos.

Solis 2

Uz ļoti karstas pannas gaļas gabaliņus apcep brūnus, pārliek katliņā.

Solis 3

Saknes nomizo, sagriež gabaliņos.

Solis 4

Maigi apcep sīpolu, pievieno un apcep burkānus, pievieno verdošu ūdeni, uzvāra un visu pārlej katliņā pie gaļas.

Solis 5

Pievieno garšvielas (izņemot lauru lapas), tomātu mērci un vāra 1–1,5 stundu, līdz gaļa mīksta. Ik pa laikam pārbauda, vai buljons nav pārāk novārījies, un pēc vajadzības papildina ūdeni.

Solis 6

Pievieno lauru lapas, pavāra vēl 10 minūtes.

Solis 7

Kviešu miltus krūzītē sajauc ar aukstu ūdeni, lai nebūtu kunkulīšu, un ietumē mērci. Ja vēlas, var pievienot skābu krējumu.

Solis 8

Gulašu pasniedz ar kartupeļu klēsēm (vai vārītiem kartupeļiem, vai kartupeļu biezeni). Labi garšo arī ar irdeniem, tvaicētiem griķiem.

Mūsu grāmata

Izpārdota!

Saistītās receptes

Vistas filejas kabatiņas

Vistas filejas kabatiņas

Reizēm receptes manā virtuvē nonāk pa dīvainiem un negaidītiem ceļiem. Šo recepti atradu grāmatā “Zvaigznei tikai stunda. Itas Kozakevičas laiks” (Armands Melnalksnis, izdevējs “Zelta grauds”, 2004), un tā nav pavārgrāmata, bet gan izdevums par leģendārās Latvijas polietes, žurnālistes, politiķes un sabiedriskās darbinieces Itas Kozakevičas dzīvi un darbu.

Ķirbju risoto

Ķirbju risoto

Ķirbju risoto garšo pat tiem, kuriem ķirbis nav pirmā izvēle ēdienkartē. Šis ēdiens ir vienlaikus maigs un sātīgs, ļoti skaistā, saulainā krāsā. Ir divi varianti: sliņķu vai gardēžu.

Kartupeļu salāti švābu gaumē

Kartupeļu salāti švābu gaumē

Kartupeļu salāti švābu gaumē ir lieliska piedeva vai patstāvīgs, sātīgs un gards pamatēdiens. Salātus ēd kā piedevu pie desiņām, kotletītēm vai cepeša. Recepti kartupeļu salātiem švābu gaumē, kas gatavoti sātīgā gaļas buljonā un ēdami arī silti, piedāvā Zane Pudule

Mūsu sadarbības partneri