Lauku tortes gatavošana un dekorēšana

Recepšu grāmata “Pļava”

Pavārgrāmatu nekad nevar būt par daudz. Jaunas grāmatas dzimšana tās autoriem ir kā izlolots bērns, un diena, kad pirmo reizi to var turēt rokā, ir lieli svētki. Kopš vakardienas, 2021. gada 15. jūnija, lasītājiem un gardēžiem pieejama jauna grāmata.

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Dažādiem svētkiem tortes rotā atšķirīgi – pēc rotājuma veida iedala jubileju, kāzu un bērnu pasākumu tortes. Īpaši nopūloties ar dažādām radošām idejām. Piemēram, nākamajā dienā gaidot kādu jauno pāri, kuri pēc kāzām būšot uzvārdā Strazdiņi. Kopīgi domāšot, kā kāzu torti izveidot kā strazdu būrīti.

Tā nu trīs „Satiec savu meistaru” dienās Baldonē ikviens interesents varēja mācīties un pats ar savām rokām pamēģināt, cik viegli vai grūti padodas tortes rotāšana. Kamēr visi rīki un materiāli atradās Ilzes rokās, radās mānīga ilūzija, ka tas ir viegli, ātri un vienkārši. Kad paši vērotāji ķērās klāt, tik vienkārši nebija vis. Lai viss izdotos perfekti, svarīga gan krēma konsistence, gan tas, cik karstas vai stipras rokas, gan ātrums, kādā strādā, gan pacietība.

Īpaši azartiski bija Baldones skolas bērni, kuru grupu atveda skolotāja Biruta Lūce. Varbūt kāds no bērniem šādā pasākumā izlems par savu nākotnes profesiju. Ilze ar bezgalīgu pacietību iedrošināja un palīdzēja jaunajiem meistariem, kad šis vai tas rotājums uzreiz negribēja padoties. Ilze ir pieredzējusi arī šajā ziņā, viņa tiek aicināta meistarot saldumus uz bērnu ballītēm kopā ar mazajiem gaviļniekiem.

Ilzes dalījās savās pamatreceptēs. Uz jautājumu, vai nav žēl nodot savas prasmes citiem, kas bieži raksturīgi meistariem, viņa tikai nosmej, ka katra saimniece tik un tā izdarīs pa savam. Un no konkurences Ilze nebaidās. Biskvīts ir klasiskais (1 ola + 1 karote miltu + 1 karote cukura). Vārītais krēms – uz 1 l piena ņem 4 līdz 6 olas, atkarībā no izmēra. Uz 1 olu liek 3 ēdamkarotes cukura un 3 ēdamkarotes miltu. Uz šo daudzumu piena–olu masas pievieno 400 g sviesta, var arī pieputot kondensēto pienu ar cukuru. Vienā kārtā liek sablendētas dzērvenes. Cik daudz mīklas un krēma katru reizi vajadzēs, atkarīgs no pasūtījuma – cik ēdāju būs ballītē. Marcipānu, pārtikas krāsas, dažādos konditora piederumus Ilze pērk Gemoss veikalā.

Pirmās dienas pasākumā dalībnieki ar savām darinātajām rozēm un citiem dekoriem norotāja divas Ilzes iepriekš izceptās lauku tortes. Tad sekoja pats labākais – tortes tika sadalītas, un katrs varēja nogaršot kopīgo veikumu. Mmmmm, bērnības garša. Tā teica daudzi pieaugušie. Bērni, krēma notrieptiem vaigiem, ja vien mācētu, murrātu kā labi paēduši kaķi. Labi, ka joprojām ir saimnieces, kas šo bērnības garšu, mantotu no vecmāmiņām, nodod tālāk mūsu bērniem.

Paldies Ilzei Kupčai par meistarklasi rožu burvestībās un saldajiem mirkļiem pēc tam!

Vairāk informācijas par „Satiec savu meistaru

www.satiecsavumeistaru.lv

www.lnkc.gov.lv

Ja esi kārumnieks, bet pašam nav pārliecības par savām konditora prasmēm, Ilzes tortes var arī pasūtīt!

Tālr.:28630985

e-pasts: ilzenek@gmail.com

Mūsu grāmata

Izpārdota!

Citi stāsti

Recepšu grāmata “Pļava”

Recepšu grāmata “Pļava”

Pavārgrāmatu nekad nevar būt par daudz. Jaunas grāmatas dzimšana tās autoriem ir kā izlolots bērns, un diena, kad pirmo reizi to var turēt rokā, ir lieli svētki. Kopš vakardienas, 2021. gada 15. jūnija, lasītājiem un gardēžiem pieejama jauna grāmata.

PiparkoogiMaania

PiparkoogiMaania

“PiparkoogiMaania” – “PiparkūkuMānija” ir piparkūku mākslas izstāde, kura 2019. gadā Tallinā norisinās jau četrpadsmito gadu.

Piparkūku cepšana pie Armitstediem

Piparkūku cepšana pie Armitstediem

Cik ļoti spēcīgi ir bērnības iespaidi? Moda Redklifa (Maud Radcliffe (Armitstead) 1902–1993) grāmatā “Baltijas stāsti. Armitstedu dzimta laikmetu griežos” (1997) 30. lpp. apraksta laiku, kad bijusi maza meitene, dzīvojusi Rīgā, Mārstaļu ielā 19.

Mūsu sadarbības partneri

 

2 Comments

  1. Sandra

    Labdien, Ilze.Man ļoti patika Jūsu receptes un toršu cepšanas pamācības.Mums katrai jeb katram ir savas garšas kārpiņas un bērnības garšas prātā. Man vislabāk tomēr patīk, kā mana māte cepa- ar sviesta mīklu vidū.Es arī esmu ES bezdarbnieku kursos mācījusies 3 mēnešus par konditora palīgu, arī visādas kūkas pati cepu.Jautājums- vai Jūs protat īsto sviesta mīklu kūkai pagatavot?!! Ar cieņu Sandra Vikmane Tūjā.

    Reply
    • Garsiga Latvija

      Labdien! Ja vēlaties sazināties ar Ilzi Kupču, lūdzu, dariet to šeit: https://www.facebook.com/dabassaldumumagija/
      Tā kā šī ir lapa, kurā publicētas visdažādāko autoru receptes, komentāri nenonāk pie viņiem personīgi.

      Reply

Leave a Reply to Sandra Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Par autortiesībām

Šeit publicētais saturs (teksts un attēli) ir aizsargāti saskaņā ar Latvijas Republikas Autortiesību likumu. Par šo materiālu pilnīgu vai daļēju izmantošanu pārpublicēšanai lūgums sazināties ar "Garšīgā Latvija" veidotājiem. Par attēlu izmantošanas tiesībām variet jautāt arī AKKA/LAA.

Par datu aizsardzību

Sadaļā Par privātumu variet lasīt detalizētāku aprakstu par to, kā tiek izmantoti Jūsu lietotāja dati.

 

Projekta atbalstam

Respektējot jūsu lietošanas ērtības, mēs nepārdodam reklāmas vietas mūsu mājas lapā, tādēļ aicinām atbalstīt šī un citu mūsu projektu attīstību, ziedojot mūsu sadarbības partnerim – Izglītības un kultūras atbalsta biedrībai Balta