Gulašzupa Remarka gaumē
Auksti kūpināt’ buš’ zup’
Zupa no auksti kūpinātām butēm stāsta veidā manā galvā dzīvo jau daudzus gadus, par to ne reizi vien biju dzirdējusi no draudzenes Ingas. Nu beidzot zupa mūsu šķīvjos nonāca pa īstam.
Ievads
Teksts: Sandra Ošiņa
Foto: Valdis Ošiņš
11/02/2014
Gulašzupa ir īpaši laba zupa gada aukstajai sezonai. Tā sasilda un vieš omulību. Ar gulašu īpašas attiecības ir cilvēkiem, kas lasījuši Ē. Remarka romānu “Ēnas paradīzē”. Tur bija aprakstīta kāda brīnišķīga Eiropas emigrantu ungāru izcelsmes pavāre, kura sekoja saviem darba devējiem pāri okeānam, ierijusi dažus ģimenes dārgakmeņus. Par pavāri un viņas gatavotajiem ēdieniem šo ģimeni stipri apskauda visi emigrantu draugi, kurus bieži ielūdza viesībās un pēc tām ciema kukuļos dāvāja bļodas ar Segedas gulašu.
“Man istabā ir kastrolis ar ungāru virtuvenes gatavotu Segedas gulašu, – es teicu. – Jau vakarvakarā bija gardum gards, šodien būs vēl garšīgāks. Segedas gulašs ar ķimenēm un garšvielām vēl labāk garšo uzsildīts…
…Patiesi, gulašs bija vēl garšīgāks nekā iepriekšējā dienā. Jau tāpēc vien, ka mēs to baudījām, ērģeļu skaņu pacilāti. Savādi gan, bet Johans Sebastians Bahs gluži labi piederējās pie Segedas gulaša, lai gan man šķita, ka Ferencs Lists būtu vairāk piemērots. Lai vai kā, parastais gulašs ar Bahu nebūtu iespējams. Marinētos gurķus ēdām ar pirkstiem un gulašu ar karotēm.“ (Ē. M. Remarks, Ēnas paradīzē).
#Gaļas zupa #Ēdiens aukstam laikam
Sastāvdaļas
- 1,5 kg liellopu, teļa vai cūkas gaļas
- 5-6 kartupeļi
- 3 vidēji burkāni
- 1 paprikas pāksts
- 2 vidēji lieli sīpoli
- 2 daiviņas ķiploka
- 2 lauru lapas
- 2 ēdamkarotes miltu (nav nepieciešams, ja kartupeļi ir miltainas šķirnes un vāroties mazliet pašķīst)
- 2 augu eļļa cepšanai
- ½ l tomātu mērces
- 2 tējkarotes paprikas pulvera
- Šķipsna čili piparu pēc izvēles
- 1 tējkarote cukura
- Sāls pēc garšas
- 2 ēdamkarotes ķimeņu sēklu
- 1/2 tējkarotes maltu melno piparu
- Pēc izvēles skābs krējums, zaļumi piedevām
Soļi
Solis 1
Gaļu sagriež aptuveni 2 cm lielos kubiņos. Uzkarsē katliņā eļļu, gaļu apcep brūnu.
Solis 2
Pievieno kubiņos sagrieztus burkānus, sasmalcinātus sīpolus un ķiplokus un vēl nedaudz apcep, līdz saknes zeltainas.
Solis 3
Pielej ūdeni un vāra nelielā karstumā, līdz gaļa mīksta. Cūkgaļa vai teļa gaļa izvārīsies ātrāk, liellopa gaļa būs jāpavāra ilgāk.
Solis 4
Pievieno 2 cm lielos kubiņos sagrieztus kartupeļus, papriku, ķimenes un vāra vēl 10 minūtes.
Solis 5
Pievieno vēl nedaudz ūdens, ja tas par daudz novārījies. Zupai jābūt pabiezai. Pievieno tomātu mērci, sāli, piparus, cukuru un lauru lapas un vāra vēl piecas minūtes.
Solis 6
Nelielā trauciņā miltus atšķaida ar aukstu ūdeni un vienmērīgi izmaisa. Pievieno zupai un uzvāra.
Solis 7
Gatavo gulašzupu atstāj uz desmit minūtēm “atpūsties”, tad lej šķīvjos, pievieno zaļumus un skābo krējumu pēc garšas un ēd, piekožot rupju maizīti vai grauzdētu garšaugu bageti.
Solis 8
Ja notiek brīnums un kaut kas vēl paliek pāri, ziniet, Remarkam ir taisnība – uzsildīts garšo vēl labāk!

Saistītās receptes

Auksti kūpināt’ buš’ zup’
Zupa no auksti kūpinātām butēm stāsta veidā manā galvā dzīvo jau daudzus gadus, par to ne reizi vien biju dzirdējusi no draudzenes Ingas. Nu beidzot zupa mūsu šķīvjos nonāca pa īstam.

Ukraiņu borščs ar pampuškām
Ukrainas borščs. Zupa spēkam un varonībai. Zupa ar asiņu garšu. Zupa Dzimtenes mīlestībai. Zupa cerībai. Borščs kā ukraiņu tradīcija, kā nemateriālais kultūras mantojums.

Buljons. Ir varianti
Labs buljons ir īsts dzīvības eliksīrs. To zināja mūsu vecmāmiņas, kuras to iemācījās no savām vecmāmiņām, un tā varētu turpināt bezgalīgi, atskatoties uz vēl senākiem laikiem.