Grilēti tomāti Bendika gaumē
Baklažāni ar sieru
Baklažāni ar sieru ir brīnišķīga uzkoda. Visgardākā tā ir silta, bet arī atdzisušai nav ne vainas. Kopš Latvijā šos burvīgos nakteņus piedāvā dažādi stādu audzētāji un tie lieliski aug un ražo siltumnīcās līdzās tomātiem, ir pagājis jau kāds laiciņš, tomēr tie vēl pagaidām nav tik ļoti iekarojuši latviešu gardēžu sirdis.
Ievads
Teksts: Sandra Ošiņa
Foto: Valdis Ošiņš
Grilēti tomāti Bendika gaumē labi garšo ar plovu, bet tos var ēst arī kā piedevu citiem gaļas ēdieniem vai vienkārši tāpat. Tomātiem īpaši labu garšu piešķir ķiploku skaidiņas un garšaugu mērce. Mārča viesībās šī karstā piedeva parasti pazūd zibenīgi, nedrīkst pārāk ilgi domāt un grozīties, paliksi bešā!
Sastāvdaļas
- 2 kg vidēju, apaļu tomātu
- 1 liela vai 2 mazākas galviņas ķiploku
- sāls
Mērcei (daudzums pēc izvēles)
- 1 citrona sula
- nedaudz labas eļļas
- pētersīļi
- kinza
- baziliks
Soļi
Solis 1
Tomātus noskalo un griež uz pusēm horizontāli (Mārcis šo veidu sauc par griešanu pa ekvatoru).
Solis 2
Tomātu pusītes saliek uz paplātes vai liela šķīvja.
Solis 3
Ķiplokus notīra un sagriež skaidiņās.
Solis 4
No citrona izspiež sulu.
Solis 5
Zaļumus smalki sagriež.
Solis 6
Sakuļ mērci: citrona sulu saputo ar eļļu un pievieno garšaugiem.
Solis 7
Ķiploka skaidiņas sasprauž tomātos.
Solis 8
Tomātiem pārkaisa piparus un sāli.
Solis 9
Ar karoti pārlej tomātiem garšaugu mērci.
Solis 10
Atstāj marinēties apmēram 15 – 30 minūtes. Pārāk ilgi marinēt nevajadzētu, lai tomāti neatsulojas.
Solis 11
Sakarsē ogles. Liek tomātus uz sakarsēta grila.
Solis 12
Cep gatavus zem nolaista vāka, līdz tomāti ir smuki apbrūnējuši un ķiploku skaidiņas – mīkstas.
Saistītās receptes

Baklažāni ar sieru
Baklažāni ar sieru ir brīnišķīga uzkoda. Visgardākā tā ir silta, bet arī atdzisušai nav ne vainas. Kopš Latvijā šos burvīgos nakteņus piedāvā dažādi stādu audzētāji un tie lieliski aug un ražo siltumnīcās līdzās tomātiem, ir pagājis jau kāds laiciņš, tomēr tie vēl pagaidām nav tik ļoti iekarojuši latviešu gardēžu sirdis.

Krāsnī cepta selerijas sakne
Cepeškrāsnī cepta selerijas sakne ir īsta delikatese, patīkama pēc garšas un struktūras, ļoti vienkārši pagatavojama un ēdama gan silta, gan atdzisusi.

Ķiploku grauzdiņi
Ķiploku grauzdiņi vai rupjmaizes grauzdiņi, sauc kā gribi, bet tā ir viena pamatīga vērtība latviešu virtuvē. Publicējam recepti par godu Latvijas 106. dzimšanas dienai.