Frikadeļu zupa

Auksti kūpināt’ buš’ zup’

Zupa no auksti kūpinātām butēm stāsta veidā manā galvā dzīvo jau daudzus gadus, par to ne reizi vien biju dzirdējusi no draudzenes Ingas. Nu beidzot zupa mūsu šķīvjos nonāca pa īstam.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Frikadeļu nosaukumam vācu valodā var izsekot, sākot ar 17. gs. beigām. 18. gs. sākumā radās nosaukums Frickadelle un Fricandelle, kas apzīmē samīcītas maltās gaļas bumbiņas, tā tās sauc vēl šobaltdien. Tiek uzskatīts, ka šī nosaukuma etimoloģiskā izcelsme nāk no franču vārda fricandeau, kas apzīmē speķotu teļa gaļas gabalu.

Dažādās Eiropas valstīs frikadelēm ir zināmas neskaitāmas recepšu variācijas. Vācijā ar šo vārdu saprot lielākas maltās gaļas bumbas, fritētas karstos taukos. Vācijas ziemeļu reģionos mūsu frikadeļu zupai līdzīga ir kāzu zupa (Hochzeitssuppe), tas ir tradicionāls kāzu ēdiens.

Frikadeles gatavo arī Dānijā, Francijā, Beļģijā, Skandināvijas valstīs, Lietuvā, Igaunijā un Krievijā. Ja atšķiras pagatavošanas veids – cepšana vai vārīšana –, tad ēdiena pamatsastāvs ir līdzīgs visu valstu receptēs (maltā gaļa, kam pievienota izmērcēta maize, olas, sīpoli un garšvielas).

Šeit pierakstītā recepte pārņemta no manas mammas un vecmammas. Frikadeļu zupas jaukums ir tas, ka to var ātri izvārīt un ātri apēst (tas gan tikai steigas gadījumā). Laba reizēs, kad kāds atkopjas pēc slimības vai arī pēc uzdzīves. Garšīga arī uzsildīta nākamajā dienā, tāpēc visas sastāvdaļas var ņemt vairāk un izvārīt lielā katlā.

No godu saimniecēm pie mums atnācis padoms, kā žiglāk tikt galā ar mazo bumbiņu veidošanu. Gaļas masu var izplāt uz griežamā dēļa vēlamā biezumā un tad ar garu, asu nazi sagriezt rūtis tādos attālumos, lai pēc tam pa vienam var ņemt gaļas kubiņus un ar mitrām rokām savelt frikadeles. Ticiet, tas iet ļoti ātri!

Sastāvdaļas

Frikadelēm

  • 0.7 kg maltās gaļas – liellopa, cūkas, teļa,
    vistas – jaukta, pēc izvēles
  • 1–2 šķēles baltmaizes, var būt sakaltusi, tās vietā var lietot rīvmaizi
  • Piens vai ūdens maizes mērcēšanai
  • 1 sīpols
  • 1 ola
  • Krietna šķipsna ķimeņu sēklu
  • Sāls
  • Malti melnie pipari

    Zupai

    • 2 burkāni
    • 6 kartupeļi
    • Gabaliņš selerijas saknes vai pāris selerijas kātu
    • Sauja diļļu ar visiem kātiem un ziediem un/vai daži timiāna zariņi (der arī saldēti vai kaltēti)
    • 2 lauru lapas (vēlams svaigas, bet der arī kaltētas)
    • Sāls
    • Melnie pipari

    Pasniegšanai

    • Sauja zaļumu – dilles, loki, pētersīļi u. c., skābais krējums un rudzu maize

    Soļi

    Solis 1

    Iemērc ūdenī vai pienā baltmaizi.

    Solis 2

    Notīra saknes. Burkānus sarīvē uz rupjās rīves, liek katlā vārīties kopā ar seleriju, timiānu, diļļu kātiem un ziediem.

    Solis 3

    Samīca malto gaļu ar olu, izmērcēto baltmaizi un garšvielām. No katla izzvejo diļļu kātus, timiānu un selerijas. Veido frikadeles un pa vienai laiž katlā vārīties. (Ievada pēdējā rindkopā ir godu saimnieču padoms, kā frikadeles saveidot ātri.)

    Solis 4

    Kartupeļus sagriež kubiņos un arī met katlā. Ja zupa par biezu, pievieno verdošu ūdeni. Pēc garšas pievieno sāli un piparus, pieliek lauru lapas. Vāra vēl kādas desmit minūtes, kamēr kartupeļi mīksti. Izņem lauru lapas. Pasniedz karstu.

    Solis 5

    Pēc patikšanas šķīvī pievieno sasmalcinātus zaļumus un skābo krējumu. Klāt ēd rupjo vai saldskābo maizi.

    Mūsu grāmata

    Izpārdota!

    Saistītās receptes

    Auksti kūpināt’ buš’ zup’

    Auksti kūpināt’ buš’ zup’

    Zupa no auksti kūpinātām butēm stāsta veidā manā galvā dzīvo jau daudzus gadus, par to ne reizi vien biju dzirdējusi no draudzenes Ingas. Nu beidzot zupa mūsu šķīvjos nonāca pa īstam.

    Ukraiņu borščs ar pampuškām

    Ukraiņu borščs ar pampuškām

    Ukrainas borščs. Zupa spēkam un varonībai. Zupa ar asiņu garšu. Zupa Dzimtenes mīlestībai. Zupa cerībai. Borščs kā ukraiņu tradīcija, kā nemateriālais kultūras mantojums.

    Buljons. Ir varianti

    Buljons. Ir varianti

    Labs buljons ir īsts dzīvības eliksīrs. To zināja mūsu vecmāmiņas, kuras to iemācījās no savām vecmāmiņām, un tā varētu turpināt bezgalīgi, atskatoties uz vēl senākiem laikiem.

    Mūsu sadarbības partneri