Grāmatas atvēršanas svētki

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Rūta Kalmuka, Gunārs Janaitis

Gvido Kajons, Valdis Ošiņš

Fotogrāfija ieraksta augšmalā: Rūta Kalmuka

Nesen atvērām mūsu vairākus gadus loloto grāmatu “Eiropas vēsture latviešu virtuvē”, kura ir mūsu bloga www.garsigalatvija.lv recešu izlase un tapusi sadarbībā ar Lauku Avīzi.

Paldies Vijai, Sintijai, Norai, Imantam un Ivaram, kuri palīdzēja lielā rasola, eklēru un lazdu riekstu bezē – šokolādes kūciņu gatavošanā. Protams, ka mielasta galdu klājām pēc grāmatā publicētajām receptēm. Kārtējo reizi pārliecinājāmies, ka rasols ir tikai šķietami vienkāršs un pašsaprotams ēdiens. Ja virtuvē darbojas vairākas saimnieces, viss nav tik vienkārši. Ikviena dalās savā pieredzē. Nora: kad kartupeļi sagriezti, tos vajag sajaukt ar kādu lāsi gurķu marinādes, lai drusku ievelkas. Vija: mērcei jāpievieno nedaudz cukura, jo mans znots tā vienmēr dara! Jānis jau pie galda piekodināja, ka rasols nav iedomājams bez melnajiem, maltajiem pipariem. Paldies, jums, draugi, rasols bija lielisks, nepalika pāri ne kripatas!

Foto Valdis Ošiņš

Paldies Lauku Avīzes darbiniekiem Evijai, Lindai un Dainim, kā arī folkloristēm Madarai un Aurēlijai, kuras palīdzēja svētku rīkošanā. Paldies Mencendorfa nama direktorei Ilonai Auderei un viņas kolēģiem, kuri pavardā kūra gaišu guni un uzklāja galdautu vecākajam rīdzinieku galdam, kāds vēsturiski ir saglabājies. Atvērt grāmatu namā ar senatnes auru piederējās arī tāpēc, ka mums bija iespēja izdevuma sadaļā par vēsturi izmantot fotogrāfiju ar skaisto manteļskursteņa virtuvi.

Ilona Audere pie manteļskursteņa. Foto: Valdis Ošiņš

Paldies Anitai, Rūtai, Gunāram un Gvido par fotogrāfijām no vakara! Paldies Evijai, Gunāram un Dagnijai par siltajiem vārdiem. Mums patika Evijas novērtējums, kurā viņa pati, būdama diplomēta filoloģe, ironizēja par savu vēlmi apzināti lietot dubulto noliegumu: “Grāmata, kurā nevar neiemīlēties!”. Īpašais paldies Monikai Zīlei, kuras apsveikuma vārdi bija jauks pārsteigums. Rakstniece cita starpā teica tā: “Svēto kārtā ieceltā vācu mūķene Bingenas Hildegarde (saite https://en.wikipedia.org/wiki/Hildegard_of_Bingen), kura dzīvojusi 12. gs. un bijusi augsti izglītota, sarakstījusi vienu no pirmajām pavārgrāmatām. Viņa tur apraksta visādas diētas, kādi produkti der dažādu orgānu vainām, ko drīkst, ko nedrīkst. Un tad viņa piemin tādu kaiti, ko sievietes ļoti labi pazīst: sirds skumjas. Tas var būt jebkas! Un tur viņa raksta tā: tad, kad sirds skumst, tai nevajag liegt NEKO. Dodiet sirdij, ko tā tajā brīdī prasa. Es domāju, ka šī grāmata palīdzēs dot jūsu sirdīm, ko tās prasa. Un jūs sapratīsiet, ka kaut ko liegt savai sirdij ir liels grēks. Lai grāmatai labs ceļavējš!”

Monika Zīle. Foto: Gvido Kajons

Paldies visiem, kuri atnāca, uzdāvināja tik daudz ziedu, no kuriem daļa vēl joprojām smaržo mūsu mājās! Paldies arī par pašcepto rupjmaizi, baraviku burciņu, mājas saldējumu, rožu tēju, Džeimija Olivera dāvanu komplektu, šokolādi, dabas veltēm, un vēl, un vēl…

Paldies visiem, kuri palīdzēja grāmatas tapšanā, gan ar traukiem no ģimenes krājuma, gan receptēm. Viņu vārdi ir publicēti grāmatas sākuma lapās.

Foto: Gunārs Janaitis

Grāmatas iegādes varianti.

Grāmatu var nopirkt internetā un vēlāk saņemt izdevniecībā Dzirnavu ielā 21 Rīgā, tā var ietaupīt izdevumus par piegādi (auto uz grāmatas saņemšanas laiku var novietot pagalmā),

  • Latvijā vai ārzemēs grāmatu var saņemt noteiktā adresē, pasūtot internetā.
  • Grāmatu var iegādāties arī visās lielākajās Latvijas grāmatnīcās un to interneta veikalos.

Tā kā grāmata bieži ceļo kā dāvana tautiešiem, radiem un draugiem citās valstīs, saņemam jautājumus par tās svaru un izmēriem, lai to sūtītu pa pastu vai vestu ar lidmašīnu.

Svars: 770 g

Izmērs: 200x250x20 mm 

Neliels ieskats grāmatas saturā

Par cenu. Grāmata maksā dažādās vietās atšķirīgi, bet salīdzināšanai – būsi tēriņus atpelnījis, ja izcepsi jubilejas torti divas vai trīs reizes, atkarībā no tā, kurā vietā pirksi grāmatu vai torti. Nemaz jau nerunājot par mājās gatavotā ēdienā ielikto mīlestības enerģiju.

Ļoti priecāsimies saņemt atsauksmes mūsu mājas lapā www.garsigalatvija.lv. Lai noder tev un taviem tuvajiem ikdienā un svētkos!

Attēlu galerija

Mūsu grāmata

Izpārdota!

Citi stāsti

Taupības jeb vārāmā kaste

Taupības jeb vārāmā kaste

Agrāk ir bijušas arī speciāli iekārtotas taupības jeb vārāmās kastes. Šo paņēmienu varētu salīdzināt ar mūsdienu restorānu šefpavāru iemīļotu lēni vārītu ēdienu, kurā īpaši labi saglabājas smarža un garša, ēdiens ir mīksts, graudaugi un pākšaugi uzbrieduši kā pūkas. Mājsaimniecībā tādējādi ietaupās elektrība, gāze vai malka. Nepiedeg katli. Putra nevar pāriet pār katla malām. Kamēr ēdiens savā nodabā gatavojas, varam darīt ko citu – strādāt vai doties pastaigās pie dabas.

“Garšas fizioloģija”. Buljons

“Garšas fizioloģija”. Buljons

Zupa ir veselīga, viegla un barojoša pārtika un ir piemērota visiem; tā iepriecina kuņģi un sagatavo to barības uzņemšanai un sagremošanai. Cilvēkiem, kam draud aptaukošanās, jādzer tikai buljons.

Mūsu sadarbības partneri

 

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Par autortiesībām

Šeit publicētais saturs (teksts un attēli) ir aizsargāti saskaņā ar Latvijas Republikas Autortiesību likumu. Par šo materiālu pilnīgu vai daļēju izmantošanu pārpublicēšanai lūgums sazināties ar "Garšīgā Latvija" veidotājiem. Par attēlu izmantošanas tiesībām variet jautāt arī AKKA/LAA.

Par datu aizsardzību

Sadaļā Par privātumu variet lasīt detalizētāku aprakstu par to, kā tiek izmantoti Jūsu lietotāja dati.

 

Projekta atbalstam

Respektējot jūsu lietošanas ērtības, mēs nepārdodam reklāmas vietas mūsu mājas lapā, tādēļ aicinām atbalstīt šī un citu mūsu projektu attīstību, ziedojot mūsu sadarbības partnerim – Izglītības un kultūras atbalsta biedrībai Balta