Cukurotie rieksti

Ķimeņu kartupeļu cepumi

Ķimeņu cepumi ļoti piestāv laikam starp Jāņiem un Pēteriem. Cepumi ir ļoti, patiešām, ļoti garšīgi. Ja cepsi tos viesībām, cepumi pazudīs zibenīgi, to zinām no pieredzes.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Bērnībā ļoti mīlēju visas Astrīdas Lindgrēnas grāmatas, pārlasīju tās neskaitāmas reizes. Karlsons bija viens no mīļākajiem grāmatu tēliem, un satriecoši valdzinoša likās Brālīša ciemošanās uz jumta viņa mazajā namiņā. Kad Karlsons sirga ar tipisku bulciņu drudzi, viņš lika Brālītim pagatavot ņam-ņam zāles, kuru sastāvā bez ledenēm un cepumiem absolūti nepieciešami bija cukurotie rieksti. Manā padomju bērnībā nebija nekādu riekstu, kur nu vēl cukurotu. Tāpēc varēju tikai iztēloties, kā tādi varētu garšot.

Kad mani bērni bija mazi, riekstus varējām izvēlēties pēc garšas un patikas jo dažādus, kopīgi lasījām Karlsonu, un radās vēlme pagatavot pašiem ko tādu, ko varētu nosaukt par cukurotiem riekstiem.

Nav ne jausmas, vai Karlsona ņam-ņam zālēs iejaukti rieksti bija šādi, bet mūsu ģimenē nu jau gadus divdesmit šādi cukurojam lazdu riekstus katrā adventes svētdienā un arī Ziemassvētkos. Tas ir ļoti vienkārši un ļoti noder kārumniekiem, ko grauzt un kraukšķināt. Mēs parasti vienkārši riekstus pēc grauzdēšanas izplājam uz šķīvja, lai atdziest, tad salaužam un ēdam. Ja vēlas, riekstus vēl karstus var ievietot kādā formā, lai sacietē, un būs jauka un garšīga dāvana.

Sastāvdaļas

  • 200 g lazdu riekstu
  • 100 g cukura + vēl 2 ēdamkarotes
  • 1 tējkarote sviesta + vēl kripata

Mums vēl bija

  • cepamais papīrs
  • papīra līmlente
  • atbilstoša izmēra trauks, kur ievietot tūtiņu

Soļi

Solis 1

Pirmais variants. Ja vēlas uztaisīt riekstu eglīti, no cepamā papīra gabala uztaisa tūtiņu un vidus daļā nostiprina ar papīra līmlenti (tai jābūt tik garai, lai lente pārklātos, pie papīra tā nelīp). Tūtiņu ievieto traukā ar plato, vaļējo galu uz augšu.

Solis 2

Cukuru uz sausas pannas izkausē, kad kļuvis gaiši brūns, pievieno sviestu, izmaisa …

Solis 3

… un tūlīt strauji iejauc riekstus. Uzmanību, cukurs ir ĻOTI KARSTS, uzmanieties no apdzedzināšanās un neļaujiet to darīt bērniem!

Solis 4

Pannas saturu pakāpeniski, pieblīvējot pārliek tūtiņā, izveidojot vajadzīgo formu.

Solis 5

Uz pannas izkausē vēl nedaudz cukura ar sviesta piciņu un no augšas ar karoti pārlej, lai cukurs nostiprina pamatni un ielīst sarp riekstiem.

Solis 6

Atdzesē.

Solis 7

Noņem papīru…

Solis 8

… un novieto apgrieztā veidā uz šķīvja. Var iesaiņot kā dāvanu vai ēst, lupinot riekstus no augšas.

Solis 9

Otrais variants. Karsto riekstu masu izplāj uz šķīvja, atdzesē, lauž gabaliņos un ēd.

Solis 10

Dāvanai var salikt mazajos konfekšu papīriņos.

Mūsu grāmata

Izpārdota!

Saistītās receptes

Ķimeņu kartupeļu cepumi

Ķimeņu kartupeļu cepumi

Ķimeņu cepumi ļoti piestāv laikam starp Jāņiem un Pēteriem. Cepumi ir ļoti, patiešām, ļoti garšīgi. Ja cepsi tos viesībām, cepumi pazudīs zibenīgi, to zinām no pieredzes.

Medus piparkūkas

Medus piparkūkas

Mājās gatavota piparkūku mīkla ir īsta mīkla. Vismaz tā tas bija man līdz šim gadam. Beidzot TAS ir noticis: esmu izveidojusi savu ideālo recepti.

Rudzu piparkūkas

Rudzu piparkūkas

Ar piparkūku recepti dalāmies pašā Ziemassvētku priekšvakarā. Zināms, ka labāk mīklu gatavot kādu laiku iepriekš un nobriedināt, bet būs labi arī tad, ja samīcīsiet to tikai kādu dienu vai pat dažas stundas pirms cepšanas.

Mūsu sadarbības partneri