Cepta menca ar kartupeļiem
Risoto ar cukini un citronu
Risoto ar cukini un citronu ir viegls un priecīgs ēdiens. Tāds, kuru paēdis, jūti vienlaikus enerģijas pieplūdumu un vieglumu. Vairs neatceros, kā nonācu pie šīs receptes. Visticamāk, tā nāk no kādiem itāļu recepšu krājumiem.
Ievads
Teksts: Sandra Ošiņa
Foto: Valdis Ošiņš
Mana vecmamma reizēm mēdza dungot dziesmiņu „Nekas nav tik foršs kā kartupel’s ar dorš’!”. Un tā jau arī ir, katrs, kurš ēdis svaigu (nevis nezināmu skaitu reižu saldētu un atkusušu) uzceptu mencu, to zina. Kopš tiem laikiem, kad mana vecmamma uzdziedāja šo dziesmiņu, mencas no visparastākās un lētākās zivs ir savā statusā, cenā un vērtībā augušas. Lai arī ne vienmēr, tomēr tirgos un pie zvejniekiem šad un tad svaigas mencas ir dabonamas. Un ļoti svaigu zivi, tāpat kā citus kvalitatīvus produktus, ir grēks pārāk nomākt ar sarežģītām un stiprām garšvielām. Vienkārši jāizbauda tīrais, maigais baltās zivs sulīgums.

Kad mencai nogrieztas filejas, no asakas, spurām un astes var uzgatavot pikantu vakariņu auksto ēdienu – mencu tomātos. Par to vairāk šeit.
Ceptas zivis varen labi sader ar ceptiem kartupeļiem, kas pirms tam novārīti mundierī. Kompānijā iederas skābs krējums uz pusēm ar mārrutkiem. Un sakapātas dilles maķenīt.
Sastāvdaļas
- 1 liela vai 2 mazākas mencas (var lietot jau gatavas filejas)
- 4 ēdājiem
- 1 ola
- milti apvārtīšanai
- eļļa cepšanai
- Sāls
Pasniegšanai
- 8 ar mizu vārīti kartupeļi
- Skābs krējums
- Rīvēti mārrutki
- Nedaudz diļļu
Soļi
Solis 1
Mencai notīra zvīņas, ar asu nazi nogriež filejas, sākot no muguras spuras. Asaku, spuras un asti noliek malā.
Solis 2
Filejas sagriež gabaliņos, apkaisa ar sāli.
Solis 3
Olu iešķiļ šķīvī un dakšiņu sakuļ. Otrā šķīvī ieber miltus.
Solis 4
Zivs gabaliņus apvārta olā.
Solis 5
Pannā uzkarsē eļļu. Zivs gabaliņus apvārta miltos.
Solis 6
Cep sakarsētā eļļā zeltainus.
Solis 7
Klāt sacep kartupeļu šķēles.
Solis 8
Krējumu sajauc ar mārrutkiem un dillēm pēc garšas.
Solis 9
Labu apetīti!
Saistītās receptes

Risoto ar cukini un citronu
Risoto ar cukini un citronu ir viegls un priecīgs ēdiens. Tāds, kuru paēdis, jūti vienlaikus enerģijas pieplūdumu un vieglumu. Vairs neatceros, kā nonācu pie šīs receptes. Visticamāk, tā nāk no kādiem itāļu recepšu krājumiem.

Gailenes itāļu gaumē
Gailenes itāļu gaumē ir viens krāsains un priecīgs ēdiens. Paldies tekstilmāksliniecei Dzintrai Vilks, kura laipni dalījās ar šo lielisko recepti.

Sēņu pankūkas
Pildītās pankūkas ar sēnēm mums gatavoja saimniece no Medumiem Diāna Mikulane, un tas notika Sēlijas kultūras programmas “Sēņu dzīves noslēpumi” ietvaros.



