Auzu pārslu cepumi
Ķimeņu kartupeļu cepumi
Ķimeņu cepumi ļoti piestāv laikam starp Jāņiem un Pēteriem. Cepumi ir ļoti, patiešām, ļoti garšīgi. Ja cepsi tos viesībām, cepumi pazudīs zibenīgi, to zinām no pieredzes.
Ievads
Gatavo: Reinis Kļavis
Teksts: Reinis Kļavis
Foto: Reinis Kļavis un Valdis Ošiņš
Pats nepazīstu daudz vīrieša cilvēku, kas paši ceptu cepumus. Labi – patiesībā nevienu nepazīstu un ar šo savu slepeno vaļasprieku pie alus kausa krogā nelielos.
Kā tas sākās? Īsti neatminos, kad ķēros pie auzu pārslu cepumu cepšanas, taču tie noteikti nebija nekādi svētki. Visticamāk – viena no tām dienām, kad „dikti gribas kaut ko garšīgu”, bet braukt 3 kilometrus līdz Ikšķiles veikalam vai piespiest ko pagatavot kādu no ģimenes locekļiem nav nedz spēka, nedz patikšanas. Todien es paņēmu lielo sarkano ģimenes pavārgrāmatu, kur sieva kaligrāfiskā rokrakstā, vēl skolā mācīdamās, bija ierakstījusi šo recepti (tā arī, šķiet, ne reizi nepamēģinot realizēt) un ķēros pie darba. Ar laiku pie šīs it kā vienkāršās receptes esmu veicis dažas atzīmes, ko der atcerēties, lai gala iznākums atbilstu iecerētajam.
Papildinājums no garsigalatvija.lv: Kļavu ģimene kulinārās prasmes un idejas iedzīvinājuši ikdienas darbā un kļuvuši par garda mājas saldējuma ražotājiem. No bio piena un krējuma. Ar dažādām piedevām. Ja gadās tirdziņos redzēt stendu ar Albertīnes saldējumu, tad ziniet – tie ir viņi! To var pasūtīt arī uz mājām, vairāk informācijas par piegādēm mājas lapā.

Foto: Valdis Ošiņš
Sastāvdaļas
- 300 g auzu pārslu
- 100 g cukura un vēl nedaudz pārslu grauzdēšanai
- 150 g sviesta un vēl nedaudz pārslu grauzdēšanai
- 20 g miltu
- 3 olas
- nedaudz vaniļas cukura
- rieksti
- sēklas
- rozīnes vai citas kaltētas ogas pēc vēlēšanās
Soļi
Solis 1
Vispirms jāapgrauzdē auzu pārslas. Mana atzīme – nekaitē, ja uz pannas vispirms uzliek kādu nieku sviesta, bet auzu pārslām – uzber cukuru. Tas tā – pa virsu oficiālajām proporcijām. Kad panna karsta, tad auzu pārslas labāk nepārtraukti maisīt. Tām ir tāds niķis diezgan ātri piedegt un, piekritīsiet, nav nekādas jēgas piededzināt cepumus vēl pirms cepšanas sākuma. Īstā krāsa pārslām, kad tās ņemt nost no uguns, ir zeltaini brūna.
Solis 2
Kad auzu pārslas apgrauzdētas, tās noliek dzesēties, un tas nav tik mazsvarīgi. Ja mīklas sastāvā ir olas, tad, jaucot tās kopā ar karstām pārslām, ir diezgan lielas iespējas gala rezultātā iegūt savdabīgu omletes un putras hibrīdu.
Solis 3
Kausējam sviestu – piesardzības labad – ūdens peldē. Cukuru es pievienoju jau kausēšanas procesā, un arī šeit jābūt nedaudz piesardzīgam, lai sviestu ar cukuru neuzvārītu. Skaidra lieta, ka tam jābūt remdenam, lai klāt varētu pievienot olas, miltus un vaniļas cukuru.
Solis 4
Vispirms olas, tad – pārējo.
Solis 5
Miltus beru klāt pakāpeniski, kamēr mīklu apstrādāju ar mikseri, un, ja kāds šajā brīdī painteresējas, ko es daru, tad, izgaršodams katru burtu, atbildu, ka „ietaisu” mīklu. Tā parasti saka mana vecmāmiņa, kura, paldies Dievam, vēl pie labas veselības un līdz kuras kulinārijas prasmēm man vēl augt un augt.
Solis 6
Tālāk jau ir diezgan maz iespēju kaut ko sabojāt. „Ietaisīto” mīklu sajauc ar auzu pārslām.
Solis 7
Klāt var piešaut arī rozīnes, riekstus, saulespuķu sēklas. Pēdējo reizi pakļāvos ģimenes spiedienam un klāt piešāvu arī konditorejas šokolādi, taču tas, manuprāt, jau ir nedaudz pārspīlēti. Atzīme grāmatā – nevajag uzreiz visu krāmēt uz pannas. Nāks tikai par labu, ja mīkla nedaudz, teiksim, kādu pusstundu, ievilksies.
Solis 8
Tālāk jau ar karoti uz pannas sakrāmē nelielas kaudzītes. Apakšā var pabērt miltus vai cept uz cepamā papīra, lai gan, ja viss darīts pēc instrukcijas un panna nav saskrāpēta, tad visam vajadzētu būt kārtībā arī bez šiem palīglīdzekļiem. Nevarēšu aplaimot pedantus ar vēlamajiem temperatūras rādījumiem krāsnī. Mums ir malkas krāsns, tā kā jāpaļaujas uz intuīciju un brīdinošām smaržām.
Vēl pēdējā atzīme – cepumi no pannas labāk atdalīsies, ja būs nedaudz atdzisuši. Tas arī tā kā viss!
Saistītās receptes

Ķimeņu kartupeļu cepumi
Ķimeņu cepumi ļoti piestāv laikam starp Jāņiem un Pēteriem. Cepumi ir ļoti, patiešām, ļoti garšīgi. Ja cepsi tos viesībām, cepumi pazudīs zibenīgi, to zinām no pieredzes.

Medus piparkūkas
Mājās gatavota piparkūku mīkla ir īsta mīkla. Vismaz tā tas bija man līdz šim gadam. Beidzot TAS ir noticis: esmu izveidojusi savu ideālo recepti.

Rudzu piparkūkas
Ar piparkūku recepti dalāmies pašā Ziemassvētku priekšvakarā. Zināms, ka labāk mīklu gatavot kādu laiku iepriekš un nobriedināt, bet būs labi arī tad, ja samīcīsiet to tikai kādu dienu vai pat dažas stundas pirms cepšanas.
oi, nu es ceru, ka mans vīrs arī paņems manu lielo sarkano kladi- tur arī ir gan skolas laiku rokraksts, gan visai vienkāršas receptes … Mums veikals vēl tālāk, tikai braukt pakaļ kārumiem viņam nav sliknums un laikam esmu pārāk centīga… Burvīga recepte. Un burvīgs apraksts!
Prieks, ja patika – nodosim komplimentus autoriem! Bet sarkano kladi varbūt tiešām vērts izvētīt – pēc ilgāka laika?
Liels Paldies par recepti un padomiem! Un tas bildes ir tik kardinosas, ka gribas nekavejoties kerties pie cepumu cepsanas!
Paldies par labiem vārdiem! Lai veicas cepšanā! Ja atrodat šiem pašiem cepumiem vēl kādus labus variantus, lūdzu, padalieties šeit ar pārējiem.
Pie visa rūpīgi uzrakstītā,varu piebilst,ka es vēl mēdzu pierīvēt uz smalko rīvīti nedaudz apelsīnu miziņas…tikai,lūdzu,nepārdozēt…tas,apmēram tā,kā ar vanilīnu. Labāk mazāk,nakā par daudz! Labu apetīti!
Paldies, Arni, par šo papildinājumu. Apelsīnu miziņas kopīgo garšas buķeti var tikai bagātināt un padarīt interesantāku.
Paldies. Ir labi cepumi.
Lai labi garšo! Šī ir viena no populārākajām receptēm mūsu krājumā.
Gatavoju pēc receptes un šķiet, ka 20 g miltu tomēr ir par maz, jo cepoties cepumi peldēja sviestā…
Sveika, Mārīt! Recepti esam publicējuši tā, kā to mums atsūtījis cepumu autors. Ja šķiet, ka miltus prasās vairāk, varat mēģināt pievienot vēl mazliet.
Tik pievilciga recepte ar suligam bildem un aprakstu, ka nevareju nepameginat 🙂 Sanaca burvigi cepumi.
PS. Tikai parasto miltu vieta liku spelta miltus un ari labi 🙂
Lai veicas!
Priecājamies, Edīt, ka noderēja! Receptes autors ir tiešām radošs un atraktīvs cilvēks, kas izpaužas gan tekstā, gan bildēs.
Paldies par jauko recepti, ņēmu vērā iepriekš komentēto un miltus pieliku vairāk, kā arī pievienoju nedaudz cepamo pulveri. Izdevās lieliski!
Iesaku šo recepti pamēģināt.
Ina, paldies par labiem vārdiem, lai izdodas arī turpmāk!
Labdien, Sandra! Jums ir vēl viena fantastiska ‘GaršīgaLatvija’ recepte! Patiesi autentiska un latviska garša! Paldies par to! Cepumi izdevās lieliski! Žēl tikai, ka man nebija iespējas tos cept malkas krāsnī kā receptes autoram. Tad garša būtu vēl siltāka:)! Bildes sekos…
Labdien, Ingrīda! Prieks, ka noderēja arī šī recepte, kurai ir tik jauks apraksts no tās autora! Vīri pagaidām šeit nav tik bieži pārstāvēti. Bet cepumi ir tiešām gardi!
Recepte- klasika, bet pats apraksts : odzina ! Uzjautrinaja 🙂
Pries, ka Jus atradu .
Sveicieni no Limburgas / Vacija
Elita
Paldies, Elita, par labiem vārdiem! Parūpēsimies, lai receptes autors izlasītu!
Vislabākā auzu cepumu recepte ir no Masiļünes grāmatas.Nekādus miltus!!!!
Masiļūnes grāmatas ir klasiska vērtība. Bet šī recepte arī ir burvīga, mēs esam šādus cepumus paši cepuši un atzinuši par ļoti gardiem. Un saņēmuši arī labas atsauksmes no citiem. Varam brīvi izvēlēties, kā cept – ar vai bez miltiem.