Zuš’ zup’ jeb zušu zupa Usmas gaumē

Buljons. Ir varianti

Labs buljons ir īsts dzīvības eliksīrs. To zināja mūsu vecmāmiņas, kuras to iemācījās no savām vecmāmiņām, un tā varētu turpināt bezgalīgi, atskatoties uz vēl senākiem laikiem.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Mācību centra „Digital Guru” dabas fotogrāfu klubs nu jau ilgus gadus rīko plenērus, apceļojot mūsu skaisto zemi un medījot brīnišķīgas gaismas mirkļus saules lēktu un rietu atspulgos, priecājoties par ūdeņiem, mežiem, putniem un dzīvniekiem. Tā kā plenēri ilgst vairākas dienas, dalībnieki mēdz apmesties kādā no tuvumā esošajiem viesu namiem. Viens no šī gada plenēriem notika Usmas ezera apkārtnē,  un nakšņošanai dalībnieki izvēlējās viesu namu „Zāgkalni” Usmas ezera krastā. Šeit saimnieko ģimene, visi kā viens dikten viesmīlīgi, šarmantais saimnieks, bijušais kora „Dziedonis” dalībnieks, labam noskaņojumam brīnišķīgi dzied džezu.

Pēdējā dienā saimnieki piedāvāja iespēju plenēra dalībniekiem doties līdz ezerā pārlūkot zušu murdus. Šāda iespēja negadās bieži, mēs ar prieku piekritām būt par lieciniekiem kārtējā labā loma izcelšanā.

Loms tiek tūlīt apstrādāts, tāpēc zivis ir tik svaigas, cik tas vispār iespējams. Reizēm ir sastopami īpaši zivju nīdēji, kas aizbildinās, ka netīk zivju specifiskā smaka. Tikko no ezera izvilktas zivis smaržo pēc svaiga ūdens un kalmēm, tāpēc šis aizspriedums šeit ne reti tiek kliedēts, un zivju nīdēji kļūst par pārliecinātiem zivju ēdienu faniem.

Īpašu ievērību un atsaucību izpelnījās zuš’zup’, ko cēla galdā lielā katlā ar attiecīgo uzrakstu uz sāna.

Zupu vārīja divas Aijas Bušeres (saimniece un viņas vedekla). Zupas sātīgumu grūti vārdos aprakstīt, brauciet un garšojiet paši! Sīkāku informāciju par šo viesu namu var atrast www.zagkalni.viss.lv, ja ir vēlēšanās nobaudīt saimnieču gatavoto garšīgo zupu, pieteikt naktsmājas, iznomāt laivas makšķerēšanai, izbaudīt ūdensslēpošanu vai izjādes ar zirgiem, ieteicams iepriekš sazināties pa tālruņiem: 29195412, 26345638 vai 26438490.

Sastāvdaļas

  • Dažādas zivis, kādas tās šajā dienā ķērušās (brekši, līņi, asari, zandarti, raudas un citas)
  • Zuši
  • Burkāni
  • Kartupeļi
  • Dilles
  • Sīpoli
  • Melno piparu graudi

Pasniegšanai

  • Skābs krējums
  • Dilles, loki un pētersīļi pēc izvēles

Soļi

Solis 1

Zivis notīra, zušus atliek malā.

Solis 2

Zivis liek katlā un kopā ar dillēm, garšvielām un sīpolu novāra buljonu.

Solis 3

Nomizo burkānu un kartupeļus, sagriež gabaliņos.

Solis 4

Zupu nokāš, buljonu lej atpakaļ katlā. Pievieno sagrieztās saknes, zuša gabaliņus un vāra, kamēr mīksti.

Solis 5

Pasniedz, pēc patikšanas pievieno kapātus zaļumus un skābo krējumu.

Mūsu grāmata

Izpārdota!

Saistītās receptes

Buljons. Ir varianti

Buljons. Ir varianti

Labs buljons ir īsts dzīvības eliksīrs. To zināja mūsu vecmāmiņas, kuras to iemācījās no savām vecmāmiņām, un tā varētu turpināt bezgalīgi, atskatoties uz vēl senākiem laikiem.

Uz ugunskura vārīta baraviku zupa

Uz ugunskura vārīta baraviku zupa

Baraviku zupaIevadsTeksts: Sandra Ošiņa Foto: Valdis Ošiņš, Andris Eglītis, Vilnis SpundiņšŠo sēņu zupas katlu 2019. gada 26. decembrī tradicionālajā "Digital Guru" dabas fotogrāfu gada noslēguma kopā sanākšanā mums izvārīja Daiga Leimane-Eglīte. Toreiz mēs...

Gaspačo. Tomātu aukstā zupa

Gaspačo. Tomātu aukstā zupa

Gaspačo tomātu aukstā zupa plašāk pazīstama kā spāņu virtuves ēdiens (Gazpacho). Ļoti atveldzējoša karstā laikā, viegli pagatavojama, īpaši, ja visas sastāvdaļas sablendē. Bez dārzeņiem tajā tradicionāli pievieno olīveļļu un kviešu maizi, etiķi, garšvielas un zaļumus, var iemest šķīvī pāris ledus gabaliņus.

Mūsu sadarbības partneri