Zivju kotletes

Dārzeņi un sēnes sarkanvīnā

Ja man būtu restorāns, es šo recepti iekļautu pastāvīgajā ēdienkartē, tik laba tā ir. Iedvesmu smēlos veģetāro ēdienu pavārgrāmatā “Green Kitchen at Home: Quick and Healthy Vegetarian Food for Every Day” (David Frenkiel, Luise Vindahl, 2017) publicētā receptē “Beet bourguignon”.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

 26/03/2014

Šodien ir Māras diena. Šo recepti publicēsim ar mīļiem sveicieniem Mārītei Tīrumai, kura ik dienas rūpējas, lai mūsu galdos nonāk daždažādas jūras delikateses. Mārītes dzīves draugs Oskars ir islandietis, tagad dzīvo Latvijā (Islande bija pirmā valsts, kura oficiāli atzina Latvijas valstisko neatkarību deviņdesmito gadu sākumā, par ko mūsu īpaša mīlestība). Pateicoties viņiem abiem, mēs varam mieloties ar jūras veltēm no ļoti tīriem arktiskajiem ūdeņiem. Viņu pašu virtuves eksperimentos ir noskaidrots, ka visgardākās zivju kotletes izdodas no mencas un pikšas smalkmasas pusi uz pusi. Protams, ļoti gardas kotletes izdodas arī no Latvijas ūdeņos ķertām līdakām vai citām zivīm. Ja jūsu ģimenē nav neviena makšķernieka un nav laika doties uz zivju tirgu, Islandes Oscar’s Fish mencu un pikšas smalkmasa būs labākā izvēle.

To garša ir ļoti tīra un maiga, to nevajag nomākt ar lielu garšvielu daudzumu. Tā kā šīs zivis sasaldētas vakuumā, tās var glabāt saldētavā dienām, kad negribas vai nav laika iepirkties, bet vajag pagatavot siltas pusdienas vai vakariņas. Zivju masu vislabāk atkausēt ar visu vakuuma maisiņu aukstā ūdenī (uzmanieties, ja šādi atkausē saldētus produktus, maisiņu nedrīkst saplēst vai sagriezt!).

Mēs izmēģinājām daļu kotlešu apvārtīt sezama sēklās. Kam garšo sezams, iesakām. Kraukstošā garoziņa šo ēdienu padara vēl izcilāku. Noteikti vērts pamēģināt kotlešu masu bagātināt ar sasmalcinātām dillēm un/vai citrona sulu. Vienīgi jābrīdina, ka kotlešu masa sākumā šķiet ļoti irdena. Cepoties kotletes labi savelkas, tās viegli apgriezt uz otra sāna. Piedevās var ēst rīsus, kartupeļus vai salātus. Labi derēs arī hamburgeru maizītēm. Garšīgi ar mērci, kura pagatavota no skābā krējuma un mārrutkiem.

#Zivju ēdieni #Latviešu virtuves klasika

Sastāvdaļas

  • 500 g (atlaidinātas) pikšas smalkmasas
  • 500 g (atlaidinātas) mencas smalkmasas
  • 2 šķēles baltmaizes
  • Nedaudz piena maizes mērcēšanai (pēc izvēles)
  • 1 vidēji liels sīpols
  • 2 olas
  • 200 g baltmaizes rīvmaizes
    vai
  • 100 g sezama sēklu panēšanai
  • Pāris ēdamkarotes kviešu vai kartupeļu miltu
  • Sāls, malti melnie pipari
  • Eļļa cepšanai

Soļi

Solis 1

Iemērc ūdenī vai pienā baltmaizi.

Solis 2

Nomizo un smalki sagriež sīpolu.

Solis 3

Samīca zivs masu ar olām, miltiem, izmērcēto baltmaizi, sīpolu un garšvielām.

Solis 4

Sakarsē pannā nedaudz eļļas, ar mitrām rokām veido nelielas kotletītes, apvārta rīvmaizē vai sezama sēklās un cep no abām pusēm brūnas.

Mūsu grāmata

Izpārdota!

Saistītās receptes

Dārzeņi un sēnes sarkanvīnā

Dārzeņi un sēnes sarkanvīnā

Ja man būtu restorāns, es šo recepti iekļautu pastāvīgajā ēdienkartē, tik laba tā ir. Iedvesmu smēlos veģetāro ēdienu pavārgrāmatā “Green Kitchen at Home: Quick and Healthy Vegetarian Food for Every Day” (David Frenkiel, Luise Vindahl, 2017) publicētā receptē “Beet bourguignon”.

Mārtiņdienas pīle pīlē

Mārtiņdienas pīle pīlē

Mārtiņdienai, kā zināms, piestāv kāds putna cepetis. Vesela putna cepetis nav ikdienas ēdiens, to nevar tā – viens-divi-gatavs, bet svētku reizēs tas ir lielisks. Pīle ir laba, ja zoss šķiet nepārvarami monumentāla, bet vistiņa (hmm, Mārtiņu gailis) – pārāk ikdienišķi svētku galdam.

Apiņu dzinumi

Apiņu dzinumi

Ceptus apiņu dzinumus pagājušajā gadā ieraudzīju lieliskās mikoloģes Inetas Danieles Facebook profilā. Vienmēr ir interesanti pamēģināt ko jaunu. Līdz šai dienai apiņus zinājām tikai kā alus brūvēšanai nepieciešamus augus. Palūkojos gar sētmali – jā, apiņi pašā plaukumā!

Mūsu sadarbības partneri