Zivju kotletes

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Šodien ir Māras diena. Šo recepti publicēsim ar mīļiem sveicieniem Mārītei Tīrumai, kura ik dienas rūpējas, lai mūsu galdos nonāk daždažādas jūras delikateses. Mārītes dzīves draugs Oskars ir islandietis, tagad dzīvo Latvijā (Islande bija pirmā valsts, kura oficiāli atzina Latvijas valstisko neatkarību deviņdesmito gadu sākumā, par ko mūsu īpaša mīlestība). Pateicoties viņiem abiem, mēs varam mieloties ar jūras veltēm no ļoti tīriem arktiskajiem ūdeņiem. Viņu pašu virtuves eksperimentos ir noskaidrots, ka visgardākās zivju kotletes izdodas no pusi uz pusi ņemtas mencas un pikšas smalkmasas. Protams, ļoti gardas kotletes izdodas arī no Latvijas ūdeņos ķertām līdakām vai citām zivīm. Ja jūsu ģimenē nav neviena makšķernieka un nav laika doties uz zivju tirgu, Islandes Oscar’s Fish mencu un pikšu smalkmasa būs labākā izvēle.

To garša ir ļoti tīra un maiga, to nevajag nomākt ar lielu garšvielu daudzumu. Tā kā šīs zivis sasaldētas vakuumā, tās var glabāt saldētavā dienām, kad negribas vai nav laika iepirkties, bet vajag pagatavot siltas pusdienas vai vakariņas. Zivju masu vislabāk atkausēt ar visu vakuuma maisiņu aukstā ūdenī (uzmanieties, maisiņu nedrīkst saplēst vai sagriezt, ja šādi atkausē!).

Mēs izmēģinājām daļu kotlešu apvārtīt sezama sēklās. Kam garšo sezams, iesakām. Kraukstošā garoziņa šo ēdienu padara vēl izcilāku. Noteikti vērts pamēģināt kotlešu masu bagātināt ar sasmalcinātām dillēm un/vai citrona sulu. Vienīgi jābrīdina, ka kotlešu masa sākumā šķiet ļoti irdena. Cepoties kotletes labi savelkas, tās viegli apgriezt uz otra sāna. Piedevās var ēst rīsus, kartupeļus vai salātus. Labi derēs arī hamburgeru veida maizītēm. Garšīgi ar mērci, kura pagatavota no skābā krējuma un mārrutkiem.

Sastāvdaļas

  • 500 g (atlaidinātas) pikšas smalkmasas
  • 500 g (atlaidinātas) mencas smalkmasas
  • 2 šķēles baltmaizes
  • Nedaudz piena maizes mērcēšanai (pēc izvēles)
  • 1 vidēji liels sīpols
  • 2 olas
  • 200 g baltmaizes rīvmaizes
    vai
  • 100 g sezama sēklu panēšanai
  • Pāris ēdamkarotes kviešu vai kartupeļu miltu
  • Sāls, malti melnie pipari
  • Eļļa cepšanai

Soļi

Solis 1

Iemērc ūdenī vai pienā baltmaizi.

Solis 2

Nomizo un smalki sagriež sīpolu.

Solis 3

Samīca zivs masu ar olām, miltiem, izmērcēto baltmaizi, sīpolu un garšvielām.

Solis 4

Sakarsē pannā nedaudz eļļas, ar mitrām rokām veido nelielas kotletītes, apvārta rīvmaizē vai sezama sēklās un cep no abām pusēm brūnas.

Mūsu grāmata

Saistītās receptes

Klučkas

Klučkas

Klučkas ir Vidzemes novada ēdiens. Recepte nāk no Līgas Ivanovas ģimenes Skrīveros. Ģimenē klučkas vienmēr taisījuši pēc lielākiem rudens darbiem, atceras Līgas mamma Rasma Volfārte. Tad sēdušies visi kopā pie saimes galda.

Ratatujs no Dobīšu dārzeņiem

Ratatujs no Dobīšu dārzeņiem

Ratatujs ir dārzeņu ēdiens, kurā vasaras krāsas un garšas izpaužas visā pilnībā. To pagatavojām no dārzniecības “Dobītes” varenās ražas, ar ko ciemošanās reizē mūs apdāvināja Sandra Marcinkēviča.

Mūsu sadarbības partneri