Vistas zupa

Gaspačo. Tomātu aukstā zupa

Gaspačo tomātu aukstā zupa plašāk pazīstama kā spāņu virtuves ēdiens (Gazpacho). Ļoti atveldzējoša karstā laikā, viegli pagatavojama, īpaši, ja visas sastāvdaļas sablendē. Bez dārzeņiem tajā tradicionāli pievieno olīveļļu un kviešu maizi, etiķi, garšvielas un zaļumus, var iemest šķīvī pāris ledus gabaliņus.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Šī zupa ir viena no mūsu ģimenes iecienītākajām zupām, kad kārojas vieglu pusdienu. Piemēram, pēc viesībām, kur galds bijis klāts ar smagiem un trekniem ēdieniem. Vai pēc ceļojumiem, kur esi spiests baudīt vēderam neierastus salikumus. Mums šķiet, ka zupai piemīt dziedinošas īpašības, arī kad nākas slimot. Kad esi to paēdis, esi dabūjis vieglu un garšīgu enerģijas devu. Pie tam šo zupu var pagatavot jebkurš, tas ir ātri un vienkārši. Bet visgaršīgākā tā ir tūlīt pēc izvārīšanas, šī nav no zupām „jo vairāk sildi, jo garšīgāk”.

Mēs šo zupu vāram no filejām. Ja izmantosiet citus gabaliņus, zupa būs treknāka. Klāt ļoti labi garšo baltmaizes grauzdiņi un sakapātas dillītes un/vai pētersīļu lapiņas.

Sastāvdaļas

  • 2-3 vistas filejas
  • 1-2 burkāni
  • Gabals selerijas saknes
  • 2 lauru lapas
  • Pāris sauju nūdeļu makaronu
  • Sāls

Soļi

Solis 1

Katlā vārošā ūdenī liek filejas, uzvāra un noputo.

Solis 2

Nomizo un uz rupjās rīves sarīvē burkānus. Nomizo selerijas saknes gabalu.

Solis 3

Saknes pievieno zupai. Vāra 10 minūtes.

Solis 4

Pievieno sāli, lauru lapas un makaronus, apmaisa un vāra tik minūtes, cik norādīts uz makaronu paciņas.

Solis 5

Sakapā zaļumus, uzgrauzdē baltmaizes šķēlītes.

Solis 6

Kad makaroni mīksti, filejas izņem, sagriež gabaliņos un pievieno zupai. Izņem lauru lapas un selerijas sakni (kam garšo, selerijas sakni var arī apēst).

Solis 7

Zupu pasniedz karstu ar maizīti un zaļumiem.

Mūsu grāmata

Saistītās receptes

Gaspačo. Tomātu aukstā zupa

Gaspačo. Tomātu aukstā zupa

Gaspačo tomātu aukstā zupa plašāk pazīstama kā spāņu virtuves ēdiens (Gazpacho). Ļoti atveldzējoša karstā laikā, viegli pagatavojama, īpaši, ja visas sastāvdaļas sablendē. Bez dārzeņiem tajā tradicionāli pievieno olīveļļu un kviešu maizi, etiķi, garšvielas un zaļumus, var iemest šķīvī pāris ledus gabaliņus.

Cepeša zupa

Cepeša zupa

Cepeša zupu vārām, ja no iepriekšējās dienas palicis pāri cepetis. Receptes pamatu veido sastāvs, kādu to atceros no bērnības, kad zupu vārīja vecmāmiņa. Tolaik to sauca par zemnieku zupu, ja gatavoja no cepeša atlikuma, vai par nabagu zupu, ja vārīja no tā sauktajām “zupas izlasēm”.

Cukīni zupa ar muskatziedu

Cukīni zupa ar muskatziedu

Cukīni zupa ar muskatziedu ir ļoti maiga un aromātiska. Kad pagājušajā vasarā pēc senas pavārgrāmatas gatavojām receptes Zaubes savvaļas kulinārajam festivālam, starp sastāvdaļām bija minēts “mušatenblūm”, latviski – muskatzieds.

Mūsu sadarbības partneri