Viltotais zaķis

Apiņu dzinumi

Ceptus apiņu dzinumus pagājušajā gadā ieraudzīju lieliskās mikoloģes Inetas Danieles Facebook profilā. Vienmēr ir interesanti pamēģināt ko jaunu. Līdz šai dienai apiņus zinājām tikai kā alus brūvēšanai nepieciešamus augus. Palūkojos gar sētmali – jā, apiņi pašā plaukumā!

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Viltotais zaķis var būt ļoti gards un sulīgs parasto kotlešu aizvietotājs. Ņemiet labu gaļu, bagātiniet ar dažādām garšvielām un garšsaknēm, pildiet ar krāsainiem akcentiem un ēdiet to svētu pusdienās vai darbdienu vakariņās. Vai otrādi. Ēdiens, kas ietaupīs jūsu laiku, atbrīvojot no stāvēšanas pie plīts. Iespējams, tas latviešu virtuvē ienācis no Vācijas.

“Cepeškrāsnī cepts maltās gaļas kukulītis Vācijas pavārgrāmatās parādījās 19. gs. beigās. Par nosaukuma izcelsmi vēsta vairākas leģendas. Šo maltās gaļas ēdienu izveidojuši formas ziņā līdzīgu Vācijā ļoti iecienītajam zaķa cepetim, izveidotajā kukulītī ievelkot rakstus un speķojot to īpašā veidā. Otra leģenda piemin sastāvā esošos burkānus kā zaķa mīļāko kārumu. Vācu valodā ēdienam ir vairāki nosaukumi, ”Viltotais zaķis” pirmo reizi parādījies 1910. gadā.

Veco pavārgrāmatu receptēs ēdienu nepildīja ar vārītām olām. Tās, visticamāk, receptē ie­viesušās tikai pirms dažiem gadu desmitiem, kad kādam ienākusi prātā doma viltoto zaķi pa­sniegt galdā kā oriģinālu Lieldienu ēdienu, jo kā tad nu Lieldienu zaķis nāks bez olām!?” (Citāts no mūsu grāmatas “Eiropas vēsture latviešu virtuvē”, drukātā recepte arī turpat.)

Sastāvdaļas

  • 500 g maltas liellopa gaļas
  • 250 g maltas cauraugušas cūkgaļas
  • 250 g maltas vistas vai teļa gaļas
  • 2 vistu olas masai
  • 1 sīpols
  • 2–3 burkāni pēc izvēles
  • 6 paipalu olas pildījumam pēc izvēles
  • 4 ķiploka daiviņas
  • 2 šķēles baltmaizes
  • Garšvielas pēc izvēles
  • Ķimeņu sēklas
  • Malti melnie pipari
  • Čili pipari
  • Šķipsna rīvēta muskatrieksta
  • Timiāna lapiņas

Soļi

Solis 1

Ja vēlas zaķi pildīt ar burkāniem un paipalu olām, tos iepriekš novāra, atdzesē un noloba. Sīpolu un ķiplokus nomizo un sasmalcina. Baltmaizes šķēles liek bļodā, pārlej ar ūdeni, izmērcē un nospiež.

Solis 2

Gaļu liek bļodā, pievieno visas pārējās sastāvdaļas, samīca vien­dabīgu masu. Ja zaķi pilda ar burkāniem un paipalu olām, uz cepešpannas vispirms liek daļu masas, pa vidu liek pildījumu, tad pārliek pārējo masu un izveido garenus kukulīšus. Ar asu nazi iegriež slīpas svītras, lai zaķis cepoties neplīstu.

Solis 3

Cep 180 °C apmēram stundu, līdz gaļa caurcepusies un virspusē izveidojusies skaista brūna garoziņa.

Solis 4

Pasniedz pēc izvēles ar kartupeļiem, kartupeļu biezeni, sakņu sautējumu vai zirnīšu–burkānu sautējumu.

Mūsu grāmata

Izpārdota!

Saistītās receptes

Apiņu dzinumi

Apiņu dzinumi

Ceptus apiņu dzinumus pagājušajā gadā ieraudzīju lieliskās mikoloģes Inetas Danieles Facebook profilā. Vienmēr ir interesanti pamēģināt ko jaunu. Līdz šai dienai apiņus zinājām tikai kā alus brūvēšanai nepieciešamus augus. Palūkojos gar sētmali – jā, apiņi pašā plaukumā!

Pasta ar Boloņas mērci

Pasta ar Boloņas mērci

Pasta ar Boloņas mērci, vai tomēr makaroni? Kā tos sauc jūsu mājās? Tik ātri un vienkārši pagatavojams, garšīgs ēdiens, noteikti izdosies arī pilnīgiem iesācējiem. Mērci var gatavot lielāku katliņu, otrā dienā tikai atliek uzvārīt svaigus makaronus. Mērci var arī sasaldēt dienām, kad nav laika gatavot.

Pildīts patisons

Pildīts patisons

Ciemojoties mājās pie laimīgajiem cilvēkiem, kuriem ir dārzs, bieži gadās dāvanā saņemt pašu ekoloģiski audzētus, gardus un daiļus ciemakukuļus.

Mūsu sadarbības partneri