Speķa pīrāgi

Rupjmaizes torte “Lāčplēsis”

Šogad par godu Latvijas dzimšanas dienai izcepu rudzu rupjmaizes torti. Recepti esmu salikusi kā kompozīciju no vairākiem avotiem. Kad uznāk iedvesma un ir gana daudz laika, varu eksperimentēt, pārāk nesatraucoties par rezultātu. Ir aizraujoši iztēloties dažādos garšu salikumus, faktūras, krāsas un smaržas. Pandēmijas dēļ viesības šogad nav atļautas, bet mani mājinieki ir ar mieru nomēģināt ikvienu manu eksperimentālo cepumu.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Mūsu vecāku mājās speķa pīrāgi nav vienkārši pīrāgi, tas nav parasts ēdiens no gaļas un mīklas. Gan uz Ziemassvētkiem, gan Jāņiem, gan dzimšanas un vārda dienām ēdienkarte mainās no reizes uz reizi, bet pīrāgiem jābūt vienmēr! Tā ir tradīcija, kas mantota vēl no vecāku vecākiem un saistās ar svētku smaržu mājās.

Mammai pīrāgi izdodas vienmēr – smuki, brūni, uzpūtušies, smaržīgi un garšīgi. Esot no svara miltu kvalitāte, lai raugs ir svaigs, lai cauraudzītis ir ar labu dūma smaržu, un arī tas, kādā plīti cep. Vislabāk izdodas malkas plītī, bet Rīgā mamma dod priekšroku elektriskajai plītij, kur var labi noregulēt karstumu, un režīmu izvēlas bez ventilatora.

Pēc izcepšanas pīrāgus sasedz ar tīru dvielīti. Kad nāk viesi, pīrāgi ir pirmais, ko piedāvā vēl pirms sēšanās pie galda. Siltu pīrāgu bļoda ceļo no rokas rokā, un svētki var sākties!

Sastāvdaļas

Rauga mīklai

  • 3 glāzes miltu (glāze 250 ml)
  • vēl nedaudz miltu pārkaisīšanai
  • 250 ml kefīra (var lietot arī pienu un pielikt kādu ēdamkaroti skābā krējuma)
  • 150 g sviesta (daļu var aizietot ar augu eļļu)
  • 25 g svaiga rauga
  • 4 ēdamkarotes cukura
  • šķipsniņa sāls
  • 5 kardamona pākstis jeb
  • ½ tējkarote malta kardamona
  • 1 ola pārsmērēšanai

Pildījumam

  • 250 g žāvētas cauraugušas cūkgaļas
  • 1 sīpols
  • Malti melnie pipari un/vai ķimenes pēc izvēles

Soļi

Solis 1

Raugam pievieno pa ēdamkarotei cukura, miltu un silta ūdens. Visu samaisa, līdz iegūta biezam krējumam līdzīga konsistence. Ļauj uzrūgt.

Solis 2

Izloba un miezerī saberž kardamonu.

Solis 3

Palielā bļodā ber miltus, cukuru, sāli, kardamonu, pievieno kausētu sviestu un tik siltu kefīru, lai būtu patīkami rokām. Kad rauga masas apjoms ir dubultojies, arī to pievieno bļodā.

Solis 4

Visu mīca, līdz mīkla kļuvusi viendabīga un nelīp pie rokām.

Solis 5

Pārkaisa ar miltiem, pārklāj ar dvieli, novieto siltumā un atstāj rūgt uz laiku no 40 minūtēm līdz 1 stundai.

Solis 6

Kamēr mīkla rūgst, nomizo sīpolu un smalki sagriež. Arī gaļu sagriež kubiņos un bļodiņā sajauc ar sīpoliem, pipariem un ķimenēm. Pagaršo un novērtē, vai vajag sāli – parasti žāvējumi jau ir gana sāļi, bet vajadzības gadījumā var pievienot vēl šķipsniņu.

Solis 7

Kad mīkla uzrūgusi, to liek uz miltiem apkaisītas virsmas.

Solis 8

Mīklu ņem aiz malas, pastiepj un ar roku nolīdzina gabaliņu, kur ar karoti uzliek pildījumu.

Solis 9

Mīklas malu pārliek gaļai un ar mazu krūzīti saspiež un nokniebj pīrāgu.

Solis 10

Pārbauda, vai mala labi turas kopā un liek ar uz plāts. 

Solis 11

Tā sagatavo visus pīrāgus.

Solis 12

Uzkarsē krāsni uz 180 °C. Pīrāgus pārsmērē ar viegli sakultu olu un liek cepties, līdz tie ir zeltaini brūni. Pēc izņemšanas no krāsns pīrāgus ar otu pārziež ar ūdeni,  pārklāj ar tīru dvielīti un atdzesē. Ja pīrāgi paliek pāri, tos uzglabā maisiņā vai slēgtā traukā. Nākamajā dienā tos var aprasināt ar lāsīti ūdens un uzkarsēt uz pannas no abām pusēm, tad tie būs atkal kā tikko cepti.

Mūsu grāmata

Saistītās receptes

Rupjmaizes torte “Lāčplēsis”

Rupjmaizes torte “Lāčplēsis”

Šogad par godu Latvijas dzimšanas dienai izcepu rudzu rupjmaizes torti. Recepti esmu salikusi kā kompozīciju no vairākiem avotiem. Kad uznāk iedvesma un ir gana daudz laika, varu eksperimentēt, pārāk nesatraucoties par rezultātu. Ir aizraujoši iztēloties dažādos garšu salikumus, faktūras, krāsas un smaržas. Pandēmijas dēļ viesības šogad nav atļautas, bet mani mājinieki ir ar mieru nomēģināt ikvienu manu eksperimentālo cepumu.

Bismarka siļķes

Bismarka siļķes

Marinēti siļķu rolmopši ir ēdiens, kas Latvijā ienācis no Vācijas. 19. gadsimta Vācijas kanclers Oto fon Bismarks ir teicis: „Ja siļķes maksātu tikpat dārgi kā kaviārs, cilvēki tās novērtētu daudz augstāk.” Mūsdienās marinēta siļķe atrodama ikviena lielveikala plauktā, bet mājās marinēta vienmēr būs garšīgāka.

Vegānā ābolkūka

Vegānā ābolkūka

Vegāno ābolkūku reiz cepu, dodoties ciemos pie mūsu draudzenes Dagnijas, kura jau gadiem nelieto dzīvnieku izcelsmes pārtikas produktus. Domājot par ciemakukuli, man bija svarīgi atrast tādu kūkas recepti, kuru varētu ēst visi.

Mūsu sadarbības partneri