Speķa pīrāgi

Ceptas gailenes ar grauzdiņiem

Sviestā ceptas gailenes uz grauzdētas, siltas tostermaizes būs īstais ēdiens laikā, kad meži pārpilni sēņu, esi jau līdz sātam ēdis sēņu mērci ar jaunajiem kartupeļiem un prāto, kā vēl lai gardi pagatavo šīs meža veltes.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Mūsu vecāku mājās speķa pīrāgi nav vienkārši pīrāgi, tas nav parasts ēdiens no gaļas un mīklas. Gan uz Ziemassvētkiem, gan Jāņiem, gan dzimšanas un vārda dienām ēdienkarte mainās no reizes uz reizi, bet pīrāgiem jābūt vienmēr! Tā ir tradīcija, kas mantota vēl no vecāku vecākiem un saistās ar svētku smaržu mājās.

Mammai pīrāgi izdodas vienmēr – smuki, brūni, uzpūtušies, smaržīgi un garšīgi. Esot no svara miltu kvalitāte, lai raugs ir svaigs, lai cauraudzītis ir ar labu dūma smaržu, un arī tas, kādā plīti cep. Vislabāk izdodas malkas plītī, bet Rīgā mamma dod priekšroku elektriskajai plītij, kur var labi noregulēt karstumu, un režīmu izvēlas bez ventilatora.

Pēc izcepšanas pīrāgus sasedz ar tīru dvielīti. Kad nāk viesi, pīrāgi ir pirmais, ko piedāvā vēl pirms sēšanās pie galda. Siltu pīrāgu bļoda ceļo no rokas rokā, un svētki var sākties!

Sastāvdaļas

Rauga mīklai

  • 3 glāzes miltu (glāze 250 ml)
  • vēl nedaudz miltu pārkaisīšanai
  • 250 ml kefīra
  • 150 g sviesta
  • 25 g svaiga rauga
  • 4 ēdamkarotes cukura
  • šķipsniņa sāls
  • 5 kardamona pākstis jeb
  • ½ tējkarote malta kardamona
  • 1 ola pārsmērēšanai

Pildījumam

  • 250 g žāvētas cauraugušas cūkgaļas
  • 1 sīpols
  • Malti melnie pipari un/vai ķimenes pēc izvēles

Soļi

Solis 1

Raugam pievieno pa ēdamkarotei cukura, miltu un silta ūdens. Visu samaisa, līdz iegūta biezam krējumam līdzīga konsistence. Ļauj uzrūgt.

Solis 2

Izloba un miezerī saberž kardamonu.

Solis 3

Palielā bļodā ber miltus, cukuru, sāli, kardamonu, pievieno kausētu sviestu un tik siltu kefīru, lai būtu patīkami rokām. Kad rauga masas apjoms ir dubultojies, arī to pievieno bļodā.

Solis 4

Visu mīca, līdz mīkla kļuvusi viendabīga un nelīp pie rokām.

Solis 5

Pārkaisa ar miltiem, pārklāj ar dvieli, novieto siltumā un atstāj rūgt uz laiku no 40 minūtēm līdz 1 stundai.

Solis 6

Kamēr mīkla rūgst, nomizo sīpolu un smalki sagriež. Arī gaļu sagriež kubiņos un bļodiņā sajauc ar sīpoliem, pipariem un ķimenēm. Pagaršo un novērtē, vai vajag sāli – parasti žāvējumi jau ir gana sāļi, bet vajadzības gadījumā var pievienot vēl šķipsniņu.

Solis 7

Kad mīkla uzrūgusi, to liek uz miltiem apkaisītas virsmas.

Solis 8

Mīklu ņem aiz malas, pastiepj un ar roku nolīdzina gabaliņu, kur ar karoti uzliek pildījumu.

Solis 9

Mīklas malu pārliek gaļai un ar mazu krūzīti saspiež un nokniebj pīrāgu.

Solis 10

Pārbauda, vai mala labi turas kopā un liek ar uz plāts. 

Solis 11

Tā sagatavo visus pīrāgus.

Solis 12

Uzkarsē krāsni uz 180 °C. Pīrāgus pārsmērē ar viegli sakultu olu un liek cepties, līdz tie ir zeltaini brūni. Pēc izņemšanas no krāsns pārklāj ar tīru dvielīti un atdzesē.

Mūsu grāmata

Saistītās receptes

Ceptas gailenes ar grauzdiņiem

Ceptas gailenes ar grauzdiņiem

Sviestā ceptas gailenes uz grauzdētas, siltas tostermaizes būs īstais ēdiens laikā, kad meži pārpilni sēņu, esi jau līdz sātam ēdis sēņu mērci ar jaunajiem kartupeļiem un prāto, kā vēl lai gardi pagatavo šīs meža veltes.

Šokolādes kūka

Šokolādes kūka

Šī ir šokolādes kūka, kas ir ģeniāli vienkārši un ātri pagatavojama. Tā izdosies visiem, arī iesācējiem un nepacietīgajiem. Kūku var pagatavot nepilnā stundā, ieskaitot trauku mazgāšanu.

Mūsu sadarbības partneri