Sestdiena, 17 novembris, 2012 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Svētku kliņģeris

 

Klingeris-01 Klingeris-02 Klingeris-04 Klingeris-05 Klingeris-06 Klingeris-08 Klingeris-09 Klingeris-10 Klingeris-11 Klingeris-12 Klingeris-13 Klingeris-14 Klingeris-16 Klingeris-17 Klingeris-18 Klingeris-19 Klingeris-20 Klingeris-21 Klingeris-22 Klingeris-23 Klingeris-24 Klingeris-25 Klingeris-26 Klingeris

Ingrīda Legzdiņa ir konditore ar 32 gadu darba stāžu. Viņas ceptos kliņģerus esam pasūtījuši mācību centra “Digital Guru” semināriem un kursu noslēgumiem. Tā kā mūsu sadarbība jau ilgst vairākus gadus, un kliņģeri allaž bijuši izcili, lūdzām konditorejas īpašnieku Māri, vai viņi varētu ar sava lieliskā kliņģera recepti padalīties uz Latvijas dzimšanas dienu.

Mums par lielu prieku, saspringtajā pirmssvētku dienā drīkstējām ielūkoties smaržu un garšu valstībā, kur, miltiem putot un sviestam kūstot, notiek noslēpumainās burvestības.

Darba gaitā (oh, Ingrīdas augstā meistarība! Viss notika kā paātrinātā filmā.) vienojāmies, ka visu sastāvdaļu mēru un svaru šeit nebūs, jo daļu Ingrīda liek/ber/lej uz acumēra vai lietojot savas lāpstiņas vai ierastos traukus, vārītais krēms un drumstalas bija sagatavotas jau iepriekš. Ingrīda apstiprina, ka rauga mīkla kliņģerim ir jāsajūt ar rokām. To var iegūt ar pieredzi. Mēģiniet! Ja vēlaties šo kliņģeri nobaudīt tieši tādu, kādu to cep Ingrīda, to var pasūtīt, zvanot pa telefonu 26555787 Mārim Drēviņam.

Sastāvdaļas

4 olu dzeltenumi

125 g rauga

nedaudz cukura

nedaudz kviešu miltu ieraugam

150 g margarīna

250 ml silta piena

700 g vai vairāk kviešu miltu (lai mīkla būtu labi veidojama)

300 g rozīņu

150 g cukura

15 g sāls

vārītais krēms (bez sviesta)

marmelādes

drumstalas

pūdercukurs pārkaisīšanai

Darba gaita

Klingeris-011. Iejauc ieraugu, atstāj siltā vietā, kamēr raugs sāk darboties.
Klingeris-022. Izkausē margarīnu, uzsilda pienu.
Klingeris-043. Ieraugu jauc bļodā ar izkausēto margarīnu un silto pienu, cukuru, vanilīna cukuru, olas dzeltenumiem un sāli.
Klingeris-054. Pievieno miltus.
Klingeris-065. Pievieno iepriekš izmērcētas rozīnes, tā, lai tās pirms iejaukšanas mīklā nedaudz apvārtītos miltos.
Klingeris-086. Mīca mīklu, lai tā būtu labi veidojamā konsistencē.
Klingeris-097. Mīklu sadala divās vienādās daļās, izveltnē garenās desās.
Klingeris-108. Pēc tam katru no tām, stiepjot un veidojot, izvelk tievas un garas desiņas.
Klingeris-119. Ar veltni izveltnē, lai izveidotu plakanas mīklas lentes.
Klingeris-1210. Sagatavo vārīto krēmu.
Klingeris-1311. Ar konditorejas šprici krēmu spiež uz lentēm visā garumā pret vidu.
Klingeris-1412. Marmelādes sagriež gabaliņos.
Klingeris-1613. Marmelādes gabaliņus izkārto virs krēma.
Klingeris-1714. No vienas malas lenti pārloka visā garumā krēmam un ar pirkstiem saspiež tā, lai krēms nenāktu laukā.
Klingeris-1815. Otru lentes malu pārliek pamīšus šuves vietai un arī piespiež un nostiprina. Tāpat rīkojas ar otru mīklas lenti.
Klingeris-1916. Sāk veidot pīni, abas daļas vispirms vidū sakrustojot.
Klingeris-2017. No vidus sāk pīt kliņģeri vispirms uz vienu pusi…
Klingeris-2118. … un tad turpina no vidus uz otru pusi, līdz viss savīts.
Klingeris-2219. Veido kliņģera apaļo formu, abus galus vidū savienojot un savijot.
Klingeris-2320. Nobeidz, savītos galus piestiprinot pret vidu.
Klingeris-2421. Liek kliņģeri uz ietaukotas plāts.
Klingeris-2522. Ieziež ar sakultu olu.
Klingeris-2623. Nokaisa ar drumstalām. Liek uzbriest 50 °C temperatūrā ~ 40 minūtes. Tad cep 180 °C temperatūrā vēl ~ 30 minūtes.
Klingeris24. Atdzesē un pārkaisa ar pūdercukuru. Daudz laimes, Latvija!

31 komentāri

  1. Dzintra
    15/12/2012 at 16:25

    Kā gatavo vārīto kremu?

  2. liene
    28/02/2013 at 13:48

    nemaz neraudzē mīklu??? kur palika olu dzeltenumi???

    • garsigi
      28/02/2013 at 19:06

      Par raudzēšanu – raudzē tikai ieraugu, kādu pusstundu. Pēc tam kliņģeris uzrūgst cepoties.
      Par olu dzeltenumiem – paldies, ka pamanījāt misēkli. Tūlīt izlabošu.

  3. Sintija
    12/07/2014 at 08:53

    Kā īsti taisa to ieraugu? Tā arī nesapratu.

    • garsigi
      12/07/2014 at 15:03

      Labdien, Sintija! Kā jau iepriekš minēts, šī recepte bildēta pie konditores, kurai apsolījām, ka nepublicēsim ļoti precīzi visu, kas tiek darīts. Respektējam, ka profesionāļiem, kas ar to pelna naudu, ir savu knifi, ar ko tie nevēlas dalīties konkurences dēļ. Kā taisa ieraugu, apraksts un procesi redzami šeit: http://www.garsigalatvija.lv/tejas-maize-jeb-bisu-duriens/. Tā ka var ņemt daļu no receptē minētajām sastāvdaļām un rīkoties līdzīgi.

      • Liene
        26/09/2014 at 01:03

        Tad jau vareja vispar nelikt nekadu recepti…. Priekskm cilvekiem recepte, ja nevar pec tas vadities un pagatavot….

  4. Kate
    16/08/2014 at 01:17

    Labdien, vai ir varianti, lai neliktu rozines?

    • garsigi
      16/08/2014 at 15:57

      Sveika, Kate! Protams, katrs šeit minētās piedevas var pievienot vai nepievienot pēc savas garšas. Vienkārši nelieciet to, kas negaršo. Rozīnes var aizvietot ar riekstiem, kaltētām dzērvenēm vai ķiršiem, bet var cept arī tādu kliņģeri, kur tikai mīkla vien. Pret drumstalām un kanēli gan laikam nevienam nav iebildumu.

  5. Zane
    06/09/2014 at 18:24

    Labdien, vai tiešām miklai tiek ņemtas uzrādītās sastāvdaļas 125 g slapjā rauga? 700 g miltu? Man sekojot šīs receptes norādēm mīkla sanāca daudz par mīkstu, vārītais krēms neturējās iekšā, pat nevarēju to veidojumu uzlikt uz plāts. Kur varēja būt mana kļūda? Skrupulozi sekoju visām norādēm, tāpēc neizpratne vēl jo lielāka. Kā citiem eksperimentētājiem veicies ar šo kliņģera recepti?
    Jau iepriekš pateicos par atbildi.

    • garsigi
      07/09/2014 at 02:00

      Labdien, Zane! Ievadā rakstījām, ka sastāvdaļu daudzumi šai receptē ir aptuveni. Raugs bija tiešām tik daudz, bet miltus Ingrīda bēra uz “acumēra” – sākotnēji tos var bērt tik daudz, kā te minēts, bet vajag papildināt vēl, ja šķiet, ka mīkla ir pārāk šķidra. Tai jābūt labi veidojamai. Ļoti žēl un atvainojamies, ja viss nav izdevies kā iecerēts. Lai recepte būtu skaidrāka, pievienosim vēl kādus paskaidrojumus pie sastāvdaļām.

  6. Bubuu
    19/10/2014 at 02:36

    Ideaala klinnggera recepte!! Visi ggimenee teica un slaveeja…miiksts un nu lloti garssiigs!! Paldies!!:)

    • garsigi
      19/10/2014 at 17:46

      Paldies, mums prieks, ja izdevās, tā, ka garšoja visai ģimenei!

  7. Kristīne
    29/01/2015 at 10:45

    Labdien!
    Gribu šito pamēģināt. Sakiet, lūdzu, vai šis daudzums pietiek standarta cepeškrāsns cepampannai?

    • garsigi
      29/01/2015 at 13:39

      Labdien, Kristīne! Bildēs redzamais kliņģeris ir cepts lielā krāsnī. Domāju, ka miltus parastajai krāsnij vajag ņemt ne vairāk par 500 g, attiecīgi visu citu rēķinot mazāk. Ja mīklas būs par daudz, kliņģeris uzbriedīs pa visu pannu un zaudēs raksturīgo formu. Lai izdodas!

  8. Kristīne
    29/01/2015 at 10:55

    Vēl man radās šāds jautājums – vai pietiek ar to vārīta krēma daudzumu (http://www.garsigalatvija.lv/zemenu-rulete-jeb-klasisks-rollbiskvits-ar-zemenem-un-varito-kremu/)?
    Man tādas aizdomas, ka tomēr vajadzētu dubultot to krēma daudzumu priekš kliņģera.

    • garsigi
      29/01/2015 at 13:43

      Ja mīkla būs mazāk, vajadzētu pietikt. Pamēģiniet pirmajā reizē ar šo daudzumu, ja liksies, ka tomēr par maz, nākamajā var likt vairāk. Krēms gan ir tik garšīgs, ka atlikumu var pēc tam apēst tāpat vai ēst klāt gatavam kliņģerim. Tādā gadījumā var taisīt dubultporciju.

    • garsigi
      29/01/2015 at 13:44

      Ja mīkla būs mazāk, vajadzētu pietikt. Pamēģiniet pirmajā reizē ar šo daudzumu, ja liksies, ka tomēr par maz, citreiz var likt vairāk. Krēms gan ir tik garšīgs, ka atlikumu var pēc tam apēst tāpat vai ēst klāt gatavam kliņģerim. Tādā gadījumā var taisīt dubultporciju.

  9. Lita
    09/02/2015 at 20:18

    Paldies, cepu jau reizes 5.Ģimene ļoti slavēja.Vienkārši brīnišķīga recepte. Lielu lielais paldies:)

    • garsigi
      09/02/2015 at 21:00

      Paldies, Lita, ka padalījāties ar pieredzi! Cerēsim, ka labie panākumi iedrošinās arī citus cepējus. Kliņģeris – tas ir nopietni. Augstākā pilotāža! Ja reiz tas izdodas, tad izdosies jebkas no rauga mīklas.

  10. vita
    21/02/2015 at 18:41

    Man sanāca, loti garsigi,bet loti salds. ES nākamreiz liktu mazāk cukura, un pierivetu citrona\apelsinu mizu pie mīklas, interesantākai garšai.

    • garsigi
      21/02/2015 at 21:40

      Sveika, Vita! Protams, saldumu katrs var pieregulēt pēc savas garšas. Lai izdodas atrast savu ideālo variantu!

  11. Sintija
    31/03/2016 at 18:56

    No kā mīkla tik dzeltena.?

    • garsigi
      31/03/2016 at 19:06

      Sintija, mīklai Ingrīda jauca klāt olas, kuru dzeltenumi bija diezgan koši, un lietoja arī diezgan dzeltenu margarīnu. Nekādas krāsvielas nelietoja. Ja vēlas, var izmēģināt pievienot nedaudz safrāna – drīksniņas vispirms aplej ar karstu ūdeni un piejauc mīklai kādu drusku. Uzmanīgi, jo safrāns ir ar izteiktu garšu, pārspīlēt nevajag.

  12. Evija
    13/11/2016 at 12:32

    Paldies par recepti. Šis bija mans pirmais kliņģeris ko cepu. Vadījos pēc receptes, vienīgi cukuru liku pēc garšas – uz aci. Miltus bēru arī pēc izjūta, bet bija nepieciešami apmēram tik cik teikts. Ir tā, ka sākumā mīkla lipa pie rokām, bet es mīcīju tik ilgi un mētāju pret galdu, kamēr tā kļuva veidojama.
    Es no mīklas izveidoju vairākus vienas kārtas kliņģerīšus. Iznāca ļoti gardi.

    • garsigi
      13/11/2016 at 14:37

      Prieks, ka izdevās, Evija! Kliņģeri nav viegli izcept, ja pirmajā reizē jau uzreiz ir labs, tad jau nākamajās būs tikai vēl labāks!

  13. Andra
    15/04/2017 at 18:43

    Liels paldies, ļoti gards. Viss sanaāca.

    • garsigi
      16/04/2017 at 01:14

      Lai priecīgas un garšīgas Lieldienas, Andra!

  14. Daiga
    16/11/2017 at 10:40

    Paldies par recepti/ Cepu jau otro reizi! Miltus lieku “uz aci”, lai nav ne par mikstu, ne par cietu miikla. Drizaak jau miksta, vienigais kriteerijs – lai neplust un var veidot. Dzivoju Sibirijaa un sheit loti noverteeju Latvijas gardumus!

    • garsigi
      16/11/2017 at 16:36

      Paldies par labiem vārdiem, lai labi gardi arī turpmāk!

Komentēt

© 2010 Garšīgā Latvija. Visas tiesības aizsargātas