Svētku kliņģeris

LNB Zalcburgas pavārgrāmatas (1718) kūka

Reizēm receptes tevi atrod pavisam negaidītos veidos. Pagājušajā nedēļā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā atklāja Jelgavas grāmatu iespiedējiem Stefenhāgeniem veltītu izstādi. Tur pavisam nejauši manās rokās nonāca kartīte ar kūkas recepti no 1718. gadā drukātas pavārgrāmatas Neues Salzburgliches Koch-Buch, autors Konrāds Hagers (Conrad Hagger).

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Ingrīda Legzdiņa ir konditore ar 32 gadu darba stāžu. Viņas ceptos kliņģerus esam pasūtījuši mācību centra “Digital Guru” semināriem un kursu noslēgumiem. Tā kā mūsu sadarbība jau ilgst vairākus gadus un kliņģeri allaž bijuši izcili, lūdzām konditorejas īpašnieku Māri, vai mēs varētu ciemoties, fotografēt, aprakstīt un publicēt bildes, kā top gardais kliņģeris.

Mums par lielu prieku, saspringtajā pirmssvētku dienā drīkstējām ielūkoties smaržu un garšu valstībā, kur, miltiem putot, notiek noslēpumainās burvestības.

Darba gaitā (oh, Ingrīdas augstā meistarība! Viss notika kā paātrinātā filmā) vienojāmies, ka visu sastāvdaļu mēru un svaru šeit nebūs, jo Ingrīda tās liek/ber/lej uz acumēra vai lietojot savas lāpstiņas vai ierastos traukus, vārītais krēms un drumstalas bija sagatavotas jau iepriekš. Ingrīda apstiprina, ka rauga mīkla kliņģerim ir jāsajūt ar rokām. To var iegūt ar pieredzi. Mēģiniet! Ja vēlaties šo kliņģeri nobaudīt tieši tādu, kādu to cep Ingrīda, to var pasūtīt, zvanot pa telefonu 26555787 Mārim Drēviņam.

Sastāvdaļas

  • olu dzeltenumi
  • raugs
  • nedaudz cukura ieraugam
  • nedaudz kviešu miltu ieraugam
  • margarīns
  • silts piens
  • kviešu milti (lai mīkla būtu labi veidojama)
  • rozīnes
  • cukurs
  • sāls
  • vārītais krēms (bez sviesta)
  • marmelādes
  • drumstalas
  • pūdercukurs pārkaisīšanai

Soļi

Solis 1

Iejauc ieraugu, atstāj siltā vietā, kamēr raugs sāk darboties.

Solis 2

Izkausē margarīnu, uzsilda pienu.

Solis 3

Ieraugu jauc bļodā ar izkausēto margarīnu un silto pienu, cukuru, vanilīna cukuru, olas dzeltenumiem un sāli.

Solis 4

Pievieno miltus.

Solis 5

Pievieno iepriekš izmērcētas rozīnes, tā, lai tās pirms iejaukšanas mīklā nedaudz apvārtītos miltos.

Solis 6

Mīca mīklu, lai tā būtu labi veidojamā konsistencē.

Solis 7

Mīklu sadala divās vienādās daļās, izveltnē garenos rullīšos.

Solis 8

Pēc tam katru no tām, stiepjot un veidojot, izvelk tievus un garus.

Solis 9

Ar veltni izveltnē, lai izveidotu plakanas mīklas lentes.

Solis 10

Sagatavo vārīto krēmu.

Solis 11

Ar konditorejas šprici krēmu spiež uz lentēm visā garumā pret vidu.

Solis 12

Marmelādes sagriež gabaliņos.

Solis 13

Marmelādes gabaliņus izkārto virs krēma.

Solis 14

No vienas malas lenti pārloka visā garumā krēmam un ar pirkstiem saspiež tā, lai krēms nenāktu laukā.

Solis 15

Otru lentes malu pārliek pamīšus šuves vietai un arī piespiež un nostiprina. Tāpat rīkojas ar otru mīklas lenti.

Solis 16

Sāk veidot pīni, abas daļas vispirms vidū sakrustojot.

Solis 17

No vidus sāk pīt kliņģeri vispirms uz vienu pusi un tad turpina no vidus uz otru pusi, līdz viss savīts. 

Solis 18

Veido kliņģera apaļo formu, abus galus vidū savienojot un savijot.

Solis 19

Nobeidz, savītos galus piestiprinot pret vidu.

Solis 20

Liek kliņģeri uz ietaukotas plāts.

Solis 21

Ieziež ar sakultu olu.

Solis 22

Nokaisa ar drumstalām. Liek uzbriest 50 °C temperatūrā ~ 40 minūtes. Tad cep 180 °C temperatūrā vēl ~ 30 minūtes.

Solis 23

Atdzesē un pārkaisa ar pūdercukuru. Daudz laimes, Latvija!

Mūsu grāmata

Saistītās receptes

LNB Zalcburgas pavārgrāmatas (1718) kūka

LNB Zalcburgas pavārgrāmatas (1718) kūka

Reizēm receptes tevi atrod pavisam negaidītos veidos. Pagājušajā nedēļā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā atklāja Jelgavas grāmatu iespiedējiem Stefenhāgeniem veltītu izstādi. Tur pavisam nejauši manās rokās nonāca kartīte ar kūkas recepti no 1718. gadā drukātas pavārgrāmatas Neues Salzburgliches Koch-Buch, autors Konrāds Hagers (Conrad Hagger).

Kuskusa kūka

Kuskusa kūka

Ar šo kūkas recepti mūs iepazīstināja māksliniece Maruta Raude, kad 2012. gadā ciemojāmies pie viņas īsi pirms Lieldienām. Pērn viņa pāragri devās mūžībā. Mēs nezinām, kāpēc tā notiek. Dievam laikam ir savi nodomi.

Meteņu maizītes jeb kūkas. Gavēņa kūkas. Štopkūkas

Meteņu maizītes jeb kūkas. Gavēņa kūkas. Štopkūkas

Meteņu kūkas jeb maizītes cep no rauga mīklas un pilda ar putotu saldo krējumu. Tās cep dažādās Ziemeļeiropas valstīs laikā starp Ziemassvētkiem un Lieldienām, bet pilnīgi noteikti nedēļā, kad sākas gavēnis pirms Lieldienām.

Mūsu sadarbības partneri